Live

Rusia a produs doar 7 avioane de pasageri de la începutul războiului în Ucraina. Planul era să construiască 108 (presă)

Data actualizării: Data publicării:
Industria aviatică a Rusiei s-a prăbușit după introducerea sancțiunilor occidentale. Foto: Profimedia

Rusia a fabricat doar șapte avioane de pasageri în cei aproape trei ani de când sectorul său aviatic a fost paralizat de sancțiunile occidentale din cauza războiului din Ucraina, scrie The Moscow Times, preluând BBC Rusia. Planul oficial anunțat de Rusia era să construiască 108 avioane în acest interval.

BBC Russia a ajuns la această cifră compilând date din mai multe surse neoficiale, deoarece autoritățile ruse au ascuns datele oficiale privind flota de avioane civile a Rusiei.

Mai mult, cele șapte avioane fabricate în trei ani - model SuperJet 100s - nu au fost construite de la zero, lucrările fiind începute înainte de invazia rusă în Ucraina, potrivit sursei citate.

Cifrele de producție pentru 2022, 2023 și 2024 contrastează puternic cu anii dinaintea războiului. Rusia a fabricat 11 aeronave comerciale în 2019, 12 în 2020 și 13 în 2021.

De asemenea, nu se încadrează în planurile oficiale ale guvernului rus, de a fabrica 14 avioane de pasageri în 2022, 25 în 2023 și 69 în 2024 (108 în total).

Efectul sancțiunilor occidentale

O sursă anonimă din industrie a declarat pentru BBC Rusia că planul de a construi peste 1.000 de aeronave până în 2030 a fost o „imitație de activitate” menită să „calmeze nervii guvernului”.

Un expert anonim din sectorul aviației a declarat că fabricarea avioanelor militare utilizează resursele care altfel ar merge către producția de avioane civile, potrivit BBC Rusia.

Sancțiunile occidentale au întrerupt furnizarea de avioane și piese către Rusia, forțând companiile aeriene ruse să opereze mai puține zboruri și să canibalizeze avioanele pentru piese de schimb.

Autoritățile au clasificat numărul de aeronave civile înregistrate la transportatorii ruși în cursul verii.

Experții din industrie au declarat că datele au fost clasificate pentru a ascunde atât impactul sancțiunilor occidentale asupra flotei îmbătrânite a Rusiei, cât și importurile paralele din țări terțe.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kremlinul se bucură și îl laudă pe Donald Trump. „Declaraţia în sine coincide complet cu poziţia noastră”. Care este motivul

Rusia a lansat un nou atac masiv cu drone și peste 120 de rachete asupra Ucrainei. Ce ținte a vizat armata lui Putin

Sistemul energetic rămâne principala țintă a atacurilor rușilor. Ministrul Energiei de la Kiev: „Inamicul continuă teroarea”

Rusia vrea reguli mai aspre privind veniturile obținute de „agenți străini”. Ce implică noile măsuri

Partenerii noștri