Live

Galerie Foto Rusia a dezvăluit modelul viitoarei stații spațiale rusești care îi va face concurență Stației Spațiale Internaționale

Data actualizării: Data publicării:
În cadrul primei lansări, o stație spațială formată din patru module va intra pe orbita terestră, urmată de o a doua lansare care va include încă două module și o platformă de mentenanță. Captură foto: Twitter / @Laks513

Roscosmos, agenția spațială a Rusiei, a dezvăluit luni pentru prima dată un model fizic al noii stații spațiale pe care rușii și-au propus să o construiască, ceea ce sugerează că Moscova tratează cu seriozitate posibilitatea de a abandona Stația Spațială Internațională (SSI) și de a avea un program spațial independent de restul lumii, informează Reuters.

Rusia vrea să își reducă dependența de țările occidentale și să exploreze spațiul pe cont propriu sau în cooperare cu China și Iran, ca răspuns la sancțiunile impuse de SUA și aliații săi împotriva Moscovei pentru invazia Ucrainei, scrie The Guardian.

Modelul prezentat luni de Roscosmos, poreclit „ROSS” de media de stat din Rusia, în cadrul unei expoziții militar-industriale organizată în apropierea Moscovei.

Iuri Borisov, pe care președintele rus Vladimir Putin l-a desemnat luna trecută la șefia Roscosmos, a spus că Rusia va părăsi SSI după anul 2024 și că lucrează la dezvoltarea propriei sale stații orbitale.

Lansată în 1998, SSI a fost în mod constant ocupată de astronauți începând cu noiembrie 2000 conform parteneriatului ruso-american la care participă și Canada, Japonia și alte 11 țări europene.

NASA intenționează să țină în funcțiune SSI până în 2030 și a spus că nu a primit încă o confirmare oficială din partea Rusiei despre retragerea din acest parteneriat, înțelegerea precedentă fiind că Moscova va continua să participe până în 2028.

ROSS va fi lansată în două etape și ar putea avea și un rol militar

Roscosmos a anunțat că stația spațială rusească va fi lansată în două faze, dar nu a precizat când acestea vor avea loc. În cadrul primei lansări, o stație spațială formată din patru module va intra pe orbita terestră, urmată de o a doua lansare care va include încă două module și o platformă de mentenanță.

Când va fi completă, stația spațială va putea găzdui patru cosmonoauți și echipamentul științific necesar. Roscosmos a spus că stația le va permite cosmonauților ruși să monitorizeze mai bine Pământul decât o pot face în prezent de la bordul SSI.

Deși există mai multe planuri pentru o parte din stația spațială, munca de proiectare continuă pentru celelalte segmente ale ROSS.

Media de stat din Rusia a spus că prima lansare este planificată pentru 2025-26 și nicidecum mai târziu de 2030, în timp ce a doua lansare și finalizarea stației spațiale ar urma să aibă loc în perioada 2030-35.

Așa cum este proiectată în acest moment, ROSS nu va avea o prezență umană continuă, ci va fi operată de cosmonauți în două perioade extinse de timp pe an.

Dmitri Rogozin, fostul șef Roscosmos și un critic dur al Occidentului, a sugerat faptul că noua stație spațială ar putea să îndeplinească și un rol militar, dacă va fi nevoie.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Moscova amenință Republica Moldova și sare în apărarea separatiștilor din Transnistria. Zaharova: Rusia va reacționa la orice provocări

Partenerii noștri