Live

Avertismentul lui Putin: „Rusia nu va permite în nicio circumstanță” ca Ucraina să obțină arma nucleară

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat vineri drept „provocare periculoasă” declaraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a sugerat joi, la Bruxelles, că Ucraina ar putea încerca să dobândească arma nucleară, transmite AFP.

„Este vorba despre o provocare periculoasă. Orice măsură în această direcţie va antrena o reacţie corespunzătoare”, a avertizat Putin, în cursul unei întâlniri cu jurnalişti străini.

El a spus că „nu ştie” dacă Ucraina este capabilă să conceapă o armă nucleară, notând însă că „acest lucru nu este dificil în lumea modernă”, notează AFP,, citată de Agerpres.

„Pot spune imediat că Rusia nu va permite în nicio circumstanţă ca aceasta să se producă”, a adăugat preşedintele rus.

„Fie Ucraina dispune de arme nucleare, care îi vor servi ca protecţie, fie ea trebuie să facă parte dintr-un fel de alianţă”, a spus Zelenski. „Nu cunoaştem o altă alianţă la fel de eficientă” ca NATO, a adăugat el.

După destrămarea Uniunii Sovietice, Ucraina a acceptat să predea Rusiei armele nucleare sovietice stocate pe teritoriul său, în cadrul memorandumului de la Budapesta încheiat în 1994.

Ucraina neagă că intenționează să dezvolte arme nucleare: „Nu există alternative în afară de NATO”

Ministerul ucrainean de Externe a negat, într-un comunicat, că Ucraina intenţionează să dezvolte arme de distrugere în masă, aşa cum s-a sugerat în informaţiile publicate de ziarul german BILD. 

„Dezminţim în mod oficial insinuările din surse anonime din publicaţia BILD despre presupusele planuri ale Ucrainei de a dezvolta arme de distrugere în masă”, a declarat Ministerul de Externe de la Kiev într-un comunicat în care susţine respectarea Tratatului de neproliferare (NPT) şi care aminteşte că Ucraina a renunţat la armele nucleare pe care le avea atunci când a devenit independentă de URSS, informează vineri EFE, potrivit Agerpres.

Ministerul ucrainean de Externe a emis acest comunicat ca reacție după ce preşedintele Zelenski a declarat că i-a transmis fostului preşedinte şi candidat republican la Casa Albă, Donald Trump, în timpul întâlnirii pe care cei doi au avut-o luna trecută la New York, că Ucraina va fi forţată să dezvolte arme nucleare dacă nu este acceptată în NATO.

Zelenski, mesaj șocant către Trump: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit joi că i-a transmis miliardarului american Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA, în cadrul unei întâlniri avute la finalul lunii septembrie, că Ucraina trebuie să devină membră a NATO sau, în caz contrar, va fi nevoită să-și urmeze propriul program militar nuclear în scop defensiv, informează Kyiv Independent.

„Ori Ucraina va avea arme nucleare, care vor servi ca mijloc de protecție, ori va trebui să fim parte a unei alianțe militare. În afară de NATO, nu cunoaștem vreo altă alianță mai eficientă”, i-a transmis Zelenski lui Trump.

Dezvăluirea a fost făcută de Zelenski la Bruxelles, unde președintele ucrainean se află pentru a prezenta liderilor UE așa-numitul „plan al victoriei” Ucrainei în războiul cu Rusia.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

A doua cea mai sângeroasă zi pentru forțele ruse de la începutul războiului în Ucraina. Câți soldați a pierdut Putin pe front

Schimb macabru între Rusia și Ucraina de trupuri ale militarilor uciși pe front. Detaliul care arată rata mare a pierderilor ucrainene

Coreea de Nord trimite 12.000 de militari în Ucraina. Primele imagini în care ar apărea trupe nord-coreene care se pregătesc în Rusia

Mii de ucraineni fug din Kupiansk, în timp ce Rusia presează tot mai mult linia frontului

Partenerii noștri