Live

Putin acuză Occidentul că se folosește de Navalnîi în încercarea de a izola Rusia: „Succesele noastre încep să-i irite”

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin, în timpul unei conferințe de presă. Foto: Getty Images

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat țările occidentale că se folosesc de Alexei Navalnîi și că alimentează protestele pro-opozant, ca parte a "politicii lor de izolare" a Rusiei, transmite duminică AFP, citată de Agerpres.

„Oponenţii noştri sau adversarii noştri potenţiali au contat întotdeauna pe persoane ambiţioase, însetate de putere, le-au folosit mereu”, a declarat Putin într-un interviu pentru presa rusă, realizat miercuri, dar difuzat duminică de postul public de televiziune Rossia 24.

Evocând recentele manifestaţii care au urmat revenirii în ţară şi încarcerării lui Navalnîi, preşedintele rus a apreciat că şi acestea au fost alimentate din străinătate în contextul pandemiei de coronavirus.

„Ei se folosesc de acest personaj (de Navalnîi - n.r.) tocmai acum, într-un moment în care cetăţenii tuturor ţărilor de pe glob, şi implicit şi ai noştri, cunosc epuizarea, frustrarea şi insatisfacţia” din cauza „condiţiilor în care trăiesc, a nivelului veniturilor lor'”, a susţinut preşedintele rus.

Putin acuză țările din Occident că se simt iritate de succesele Rusiei

În opinia lui Putin, „numeroasele succese” ale Rusiei, pe plan militar, dar şi în gestionarea pandemiei de coronavirus şi în conceperea vaccinului Sputnik V, „încep să-i irite” pe adversarii Moscovei.

„Cu cât devenim mai puternici, cu atât această politică de izolare este mai puternică”, afirmă el.

Alexei Navalnîi a fost condamnat de instanța rusă la doi ani și opt luni de închisoare în data de 2 februarie, în urma unei audieri haotice în care opozantul rus a ridiculizat argumentele acuzării și l-a numit pe liderul de la Kremlin „Putin otrăvitorul” și „un mic pungaș ascuns într-un buncăr”.

El a acuzat autorităţile ruse că vor să-l reducă la tăcere după ce a supravieţuit, în vara trecută, unei tentative de otrăvire cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok de care îl face responsabil pe preşedintele Vladimir Putin.

Arestarea lui Navalnîi la 17 ianuarie, la întoarcerea sa în Rusia după cinci luni de convalescenţă în Germania, a suscitat manifestaţii de susţinere, reprimate cu brutalitate în toată ţara şi soldate cu peste 10.000 de arestări.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri