Live

„Putin a ajuns la capătul răbdării”: Serviciile secrete din Rusia „și-au înfipt colții” în armată, care pare că se afundă în haos

Data actualizării: Data publicării:
Lupta pentru putere dintre FSB și armata rusă ar putea avea efecte importante asupra războiului din Ucraina. Foto: Profimedia Images

În săptămânile dinainte ca Vladimir Putin să îl înlocuiască pe ministrul său al apărării, Serghei Șoigu, serviciul de securitate al Rusiei a desfășurat mai multe anchete de corupție împotriva unor oficiali cu funcții înalte din minister, care arată că balanța puterii se înclină tot mai mult în favoarea FSB-ului, în timp ce armata pare cuprinsă de haos, scrie The Guardian.

Andrei Belousov, economistul tehnocrat care l-a înlocuit pe Șoigu, după ce acesta a fost ministru al apărării timp de 12 ani, a fost adus pentru a reduce corupția din armată și ca să eficientizeze producția militară în așteptarea unui război lung împotriva Ucrainei care ar putea fi decis în mare parte de cine poate să producă mai mult armament la scară industrială.

Dar foști oficiali din ministerul apărării și de la Kremlin, ofițeri militari și analiști străini spun că plecarea lui Șoigu și pierderea protecției sale a permis FSB-ului, departamentul de securitate al Rusiei responsabil de anchetele interne, să îi răstoarne de la putere pe unii dintre cei mai puternici oficiali ruși.

Andrei Belusov, economistul tehnocrat care l-a înlocuit pe Șoigu, are misiunea de a reduce corupția din armată și de a eficientiza producția militară în așteptarea unui război lung împotriva Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Este o luptă pentru putere care ar putea avea efecte indirecte importante asupra felului în care Rusia va continua războiul din Ucraina.

„FSB și-a înfipt în sfârșit dinții în ministerul apărării și statul major”, a spus căpitanul John Foreman, un fost atașat militar britanic la Moscova, care a spus că el crede că ar putea urma și alte arestări. „Putin a ajuns la capătul răbdării.”

„Odată ce FSB își înfige colții în tine, cine știe cât de departe vor merge”

„Șoigu și Gherasimov ofereau o protecție, dar acum Putin a decis că trebuie să facă ceva”, a mai spus Foreman. „Șoigu a ținut în mare parte FSB-ul departe de minister în mandatul său, au fost foarte puține arestări. Odată ce FSB își înfige colții în tine, cine știe cât de departe vor merge.”

În timpul războiului din Ucraina, Șoigu și Gherasimov au ajuns să fie atacați de activiștii pro-război, care dădeau vina pe ei pentru eșecurile de pe câmpul de luptă și pentru faptul că nu au eliminat corupția omniprezentă în armata rusă.

Nemulțumirile au atins apogeul vara trecută, când fondatorul organizației paramilitare grupul Wagner, Evgheni Prigojin, a declanșat o revoltă nereușită împotriva liderilor armatei ruse.

Foto: Profimedia Images

Rivalitățile dintre diversele agenții și departamente rusești sunt foarte intense, iar eliminarea lui Șoigu de la conducerea armatei le-a oferit anchetatorilor din FSB și comisiei de investigații ocazia perfectă de a-i lua la țintă pe cei mai importanți oficiali în încercarea de a câștiga promoții și cuvinte de laudă.

„Este visul oricărui investigator să pună un ministru adjunct al apărării aflat în funcție după gratii. Este mișto, este un vis de-o viață”, a spus un fost oficial de la Kremlin.

„Primești epoleți pentru asta, o promoție, un fel de recompensă. Poți să îți câștigi o reputație pentru asta.”

În cazul acuzațiilor la nivel înalt, cel mai probabil, Putin este informat înainte ca cineva să fie arestat, potrivit fostului oficial rus. Dar este puțin probabil ca aceste cazuri de corupție să fie inițiate de Kremlin.

Campania de arestări continuă în ministerul apărării și armata rusă

În doar o lună de zile, patru înalți oficiali din ministerul apărării au fost arestați pentru corupție – ceva nemaiîntâlnit de mulți ani. Epurarea armatei a început pe 23 aprilie cu arestarea șocantă a experimentatului ministru adjunct al apărării, Timur Ivanov, pentru luare de mută.

Kremlinul a negat că ar avea loc o operațiune amplă împotriva ministerului apărării. „Lupta contra corupției este o muncă consecventă. Nu este o campanie, este o muncă care continuă fără oprire”, le-a spus Dmitri Peskov reporterilor.

Cu toate că Kremlinul a anunțat luna aceasta că șeful statului major al armatei, Valeri Gherasimov, își va păstra postul, arestarea lui Vadim Șamarin, un adjunct direct al lui Gherasimov, ar putea slăbi poziția generalului în ierarhia militară.

Andrei Belousov a fost consilier prezidențial înainte de a fi numit ministru al apărării. Foto: Profimedia Images

Un fost oficial al ministerului rus al apărării a spus că arestările arată că balanța puterii se înclină tot mai mult în favoarea serviciilor de securitate ale Rusiei, în timp ce armata pare cuprinsă de haos.

„Departamentul de operațiuni de contraspionaj al FSB (divizia 1) devine din ce în ce mai puternic. Ei au toate avantajele și pun tot mai mare presiune”, a explicat oficialul care a lucrat îndeaproape cu Ivanov și Șoigu.

Procurorii ruși l-au vânat și pe unul dintre cei mai mari critici ai lui Șoigu și Gherasimov din cadrul armatei.

Generalul-maior Ivan Popov, care a fost comandantul Armatei 58 de Arme Combinate, a spus vara trecută că a fost dat afară după ce s-a plâns de problemele cu care trupele ruse se confruntă pe câmpul de luptă. Popov este acuzat că a furat metal în valoare de 100 de milioane de ruble (1 milion de euro) și a fost arestat preventiv săptămâna trecută.

„Prietenii” lui Șoigu și amanta care făcea milioane de euro din contractele cu ministerul apărării

Gleb Irison, un fost locotenent din forțele aeriene rusești care a părăsit armata în 2020, a spus că a vorbit cu o sursă din FSB înainte de arestări care i-a spus că epurarea ministerului apărării a pornit în special din cauza eșecurilor din Ucraina.

„Sub Serghei Șoigu, ministerul apărării a ajuns puternic sub influența rețelei sale personale”, a spus Irisov. „De la comandanți cu rang înalt și până la personalul inferior, pozițiile cheie erau ocupate de aleșii lui Șoigu – prieteni sau prieteni de-ai prietenilor. El chiar a creat mai multe posturi de adjunct special pentru aliații săi.”

În doar câteva zile după ce au lansat ofensiva din Harkov, rușii au ocupat un teritoriu de aproximativ 100 de kilometri. Foto: Profimedia Images

Printre aceștia se număra și o presupusă amantă a lui Șoigu care conducea companii cu profituri de milioane de euro obținute din contractele semnate cu ministerul apărării.

Irisov a spus că el găsea mereu echipamente de proastă calitate cât timp a fost în aviația militară rusă, precum becuri care se topeau la viteze supersonice în timp ce zbura cu avioane moderne Su-35, dar și camioane și sisteme de apărare antiaeriană defecte care nu aveau capacitatea de a doborî drone moderne.

Irisov spune că, cel puțin parțial, aceste deficiențe au apărut din cauza corupției care a înflorit sub conducerea lui Șoigu.

„Calitatea generală a armatei a suferit din cauză că fondurile erau mereu deturnate”, a mai spus Irisov. „Exercițiile militare existau de multe ori doar pe hârtie pentru că banii alocați erau sustrași.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

Partenerii noștri