Live

Producția auto din Rusia s-a prăbușit. Câte mașini au mai fost produse după sancțiuni și exodul companiilor străine

Data actualizării: Data publicării:
Producția auto din Rusia s-a prăbușit. Câte mașini au mai fost produse după sancțiuni și exodul companiilor străine. Foto: Captură TV Digi24

Producția industriei auto din Rusia s-a prăbușit. Este efectul sancțiunilor, care au privat constructorii de automobile de componente esențiale, dar și al exodului de companii străine.

Industria auto din Rusia a produs doar 3.720 de mașini luna trecută, potrivit datelor biroului național de statistică, citate de Reuters. Este o scădere record, de 97 la sută, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, când au fost produse aproximativ 112 mii de mașini.

Industria, dependentă în mare măsură de investițiile și echipamentele străine, a fost lovită de penuria globală de semiconductori și, mai recent, de plecarea producătorilor internaționali din cauza conflictului din Ucraina.

Cotidianul independent The Moscow Times arată că producția a fluctuat mult de la începutul anului. Au fost asamblate 95 de mii de mașini în ianuarie și 108 mii în februarie, pentru ca în martie, în prima lună după ce trupele ruse au atacat Ucraina, producția să coboare la 40.800 de autoturisme. În aprilie a scăzut și mai mult, la aproximativ 20.500 de mașini.

În total, în primele cinci luni din an, Rusia a produs 268 de mii de autoturisme, mai puțin de jumătate din numărul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

The Moscow Times: În Rusia mai funcționează doar două din cele 20 de fabrici auto care produceau înainte de izbucnirea războiului din Ucraina

Publicația mai arată că au mai rămas doar două din cele 20 de fabrici auto care funcționau în Rusia, după ce marii constructori auto au oprit producția și vânzările din cauza invadării Ucrainei.

În același timp, biroul de statistică de la Moscova arată că prețul mașinilor a crescut cu aproape 50 la sută de la începutul anului ca urmare a creșterii costului componentelor și a aprecierii rublei.

Asta a făcut ca cererea să se reducă puternic, în condițiile în care veniturile gospodăriilor au scăzut, iar inflația se apropie de maximele ultimilor 20 de ani.

Vânzările au căzut cu 83,5 la sută în mai. Au fost înscrise în circulație doar 24.200 de mașini noi, după cum arătă în urmă cu trei săptămâni Asociația Întreprinderilor Europene.

Liderul pieţei a fost Lada, marcă deţinută de Avtovaz, care a vândut în mai 6.012 vehicule, în scădere cu 84% faţă de perioada similară din 2021, când a înmatriculat 38.284 unităţi.

Fabrica Lada din Togliatti, care până luna trecută a făcut parte din grupul Renault, a reluat producția de mașini la începutul acestei luni. Deocamdată este produs doar un model după ce a găsit furnizori locali pentru componentele pe care nu le mai poate importa.

Industria auto din Rusia are 300.000 de angajați, iar alți trei milioane de oameni lucrează în industriile conexe

Modelul Granta are însă dotări modeste, specifice mașinilor din urmă cu mai bine de două decenii de ani, deoarece nu toate piesele pot fi fabricate de industria auto rusă.

Mașinile nu au ABS și airbag-uri, dar producătorul a încercat să se asigure că nu arată ieftin. Așa că a adăugat o serie de echipamente în echiparea standard, care anterior se găseau doar pe versiunile superioare.

Astfel, modelul beneficiază de servodirecție, geamuri electrice pentru portierele față, lumini de zi, computer de bord, închidere centrală și pregătire audio, adică firele la care proprietarii își pot lega propriile casetofoane și boxe.

Există și o listă de opționale, însă foarte săracă: portiere cu mânere vopsite în culoarea caroseriei, oglinzi electrice și încălzite și jante de aliaj.

Lada Granta Classic 22 nu excelează nici la nivelul motoarelor. Va fi oferit un singur propulsor, de 1,6 litri și 90 de cai. Acesta are însă un rezultat dezastruos în ceea ce privește noxele. Reușește să atingă doar standardele Euro 2, care au fost introduse în 1997.

Înainte de invadarea Ucrainei, producția de mașini fără ABS și airbag-uri, precum și cu motoare cu emisii ridicate era interzisă în Rusia. Însă, din cauza lipsei de componente critice din import, autoritățile de la Moscova au fost nevoite să modifice legislația pentru a permite fabricarea unor mașini fără o serie de elemente de siguranța pentru ca fabricile auto să-și poată relua activitatea.

Industria auto din Rusia are 300.000 de angajați, iar alți trei milioane de oameni lucrează în industriile conexe.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Femeile finlandeze care se antrenează de teama unui război cu Rusia. „Este posibil să fim următorii”

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Partenerii noștri