Live

Analiză Problemele Rusiei în Ucraina nu înseamnă că Moscova nu poate ataca NATO. Aliații avertizează că mașinăria de război e pregătită

Data publicării:
Foto: Profimedia

Armata Rusiei a suferit pierderi severe în Ucraina și, la aproape trei ani de la lansarea invaziei sale la scară largă, soldații Kremlinului rămân blocați într-o luptă brutală. Dar Occidentul nu poate sta liniștit. Moscova a amenințat în mod repetat alianța NATO, iar Rusia este pe picior de război, reconstruindu-și și reconstituindu-și armata, fabricând mai multe arme și chiar unindu-și forțele cu națiuni ostile vestului, scrie Business Insider (BI) într-o analiză despre puterea armată a Moscovei, la trei ani de la invadarea Ucrainei.

Gabrielius Landsbergis, care a fost până la sfârșitul anului trecut ministrul de externe al Lituaniei, un stat membru al Uniunii Europene și al NATO care se învecinează cu Rusia, a vorbit cu Business Insider despre modul în care Rusia a investit masiv în mașinăria sa de război.

Rușii „nu repară doar tancurile de pe câmpul de luptă, ci construiesc și altele”, a spus el. „Construiesc drone” și au avut ani la dispoziție pentru a testa și experimenta. Ei au experimentat luptele moderne la scară largă, în timp ce Occidentul s-a concentrat mai mult pe combaterea terorismului decât pe pregătirea pentru un război major cu un adversar apropiat, lăsând să se atrofieze unele competențe necesare pentru război.

„Aș spune că Rusia este probabil mai periculoasă decât a fost vreodată”, a declarat Landsbergis.

Nu ignorați Rusia

Keir Giles, senior consulting fellow în cadrul Programului Chatham House pentru Rusia și Eurasia, a declarat pentru BI că luptele Rusiei în Ucraina nu exclud posibilitatea unui atac rusesc în altă parte.

Giles a spus că presupunerea că eșecurile Rusiei în Ucraina înseamnă că nu va lansa un atac în altă parte „ignoră obiceiul Rusiei de a se convinge pe sine în mod greșit că este capabilă să facă ceva și apoi să lanseze atacul oricum”.

Indiferent dacă Moscova are dreptate sau nu, „consecințele sunt devastatoare”, a spus el.

El a remarcat, de asemenea, că pierderile grele de trupe, pe care Rusia le consideră active ieftine, nu au descurajat Moscova să își continue atacul asupra Ucrainei.

Mulți dintre soldații profesioniști cu care Rusia a început acest război au dispărut acum, împreună cu cantități enorme de echipamente.

Ministrul britanic pentru forțele armate a declarat în decembrie că Marea Britanie consideră că peste 750.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți de când a început invazia la scară largă la sfârșitul lunii februarie 2022. Estimările ucrainene sunt chiar mai mari. Rusia se bazează adesea pe forțe dispensabile și pe echipamente vechi de zeci de ani scoase din depozite pentru a acoperi găurile din armata sa.

Dar armata Kremlinului este departe de a fi epuizată.

Economia și industria Rusiei sunt pe picior de război și lucrează peste program pentru a se reconstrui și reînarma, iar Moscova, după cum a declarat în toamnă cel mai important general american din Europa, dispune de forțe, precum aviația strategică și forțele submarine, care „abia au fost atinse” de război. Generalul Christopher Cavoli, comandantul Comandamentului european al SUA, a afirmat, de asemenea, că armata rusă a crescut.

„Narațiunea că Rusia s-a epuizat este cea mai periculoasă”, a spus Landbergis. „Sincer, cred că Rusia nu numai că nu este epuizată. Cred că este clar pe picior de război”.

El a spus că Rusia are „mult mai mult personal decât” avea înainte de război și, deși acești membri noi ai serviciilor au mult mai puțină pregătire decât soldații pe care Rusia îi avea la început, ei dobândesc totuși o experiență inestimabilă.
George Barros, expert în război la Institutul pentru Studiul Războiului, a declarat că Rusia „are pregătirea și capacitatea de a fi în măsură să se poziționeze și să atace potențial membrii flancului estic al NATO”, care include Lituania, Letonia și Estonia.

Andris Sprūds, ministrul leton al apărării, a declarat pentru BI că „acest război ne-a învățat că și o Rusie slăbită rămâne o Rusie periculoasă”.

„Deși eforturile Rusiei sunt concentrate în prezent pe războiul din Ucraina, nu este momentul să ne relaxăm și să lăsăm garda jos”, a spus el, adăugând că „estimăm că Rusia își va reconstitui capacitatea militară în următorii cinci ani; prin urmare, trebuie să facem totul pentru a ne pregăti împotriva unui potențial atac”.

Pe picior de război

Multe țări europene trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că Rusia ar putea acționa împotriva lor.

Suedia a început să ofere cetățenilor o broșură care îi sfătuiește cum să se pregătească de război, iar ministrul său al apărării a avertizat recent că, în timp ce forțele ruse sunt „blocate în Ucraina”, Rusia „reprezintă o amenințare pentru Suedia, la fel ca și pentru restul NATO”, adăugând: „Nu putem exclude un atac rusesc asupra țării noastre”.

De asemenea, ministrul de externe al Poloniei a declarat anul trecut că nu ar fi surprins dacă Rusia ar ataca țara sa.

Hamish de Bretton-Gordon, expert în domeniul apărării și fost comandant al forțelor comune chimice, biologice, radiologice și nucleare din Regatul Unit al Marii Britranii, a declarat pentru BI că Rusia, după ce a fost „lovită” în Ucraina, cel mai probabil nu a fost în măsură să atace convențional.

Dar „mașina de război rusă este pornită în acest moment”, a spus el, astfel încât Rusia ar putea fi o amenințare mai serioasă în cinci până la 10 ani. El a declarat că NATO are „o putere copleșitoare” pentru a face față unui atac, dar Rusia ar putea provoca în continuare pagube semnificative.

Atacurile au început deja

Oficialii europeni spun că atacurile rusești au început, raportând atacuri hibride precum atacurile cibernetice, incendiile, eforturile de asasinare și atacurile asupra infrastructurii legate de Rusia.

„Putin desfășoară deja atacuri în Europa și ne testează și împinge liniile roșii”, a declarat Margus Tsahkna, ministrul estonian de externe.

Barros a declarat că atacurile hibride rusești au fost „acte de război la care am decis să nu răspundem”.

Dacă Occidentul nu trimite un semnal puternic Rusiei pentru a se opri, a spus Landsbergis, Rusia va escalada. „Fără repercusiuni clare pentru acțiunile lor, sunt stimulați să meargă și mai departe”.

Landsbergis a declarat că țara sa se pregătește pentru un moment în care Rusia va căuta un conflict în altă parte în Europa. Estonia face același lucru și, după cum a explicat Tsahkna, își propune acum să cheltuiască 5% din PIB, proporțional mai mult decât SUA, pentru apărare din cauza „nevoilor reale”.

Această cotă din PIB, vizată în prezent atât de Estonia, cât și de Lituania, ar fi cea mai mare dintre toți aliații NATO.

Unii lideri europeni și experți în război avertizează că Europa nu produce suficiente muniții și arme pentru a descuraja sau contracara Rusia, în ciuda creșterii ratelor de producție. Tsahkna a declarat că Europa trebuie „să investească în industria noastră de apărare, în capacitățile noastre”.

Sprūds, ministrul leton al apărării, a declarat că „trebuie să investim în apărarea noastră” prin „creșterea finanțării apărării, creșterea producției, sporirea rezistenței noastre și sprijinirea Ucrainei care luptă pentru noi toți”.

Statele baltice au fost în prima linie a efortului. În cele din urmă, a spus Landsbergis, „trebuie să ne pregătim, iar cele mai periculoase vremuri ne așteaptă”.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A văzut ce a făcut Serena Williams pe scenă și nu s-a ferit de cuvinte: ar divorța pe loc! ”Pa! La revedere!”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia trimite „sute” de răniți de război pentru tratament în Coreea de Nord. Ce avantaje are Phenianul din acest program

Reacția Kievului după ce Tucker Carlson a susținut că Ucraina a vândut pe piața neagră armele primite din SUA

Expertă în securitate: La următorul summit NATO se va discuta despre alocarea a 3-3,5% din PIB pentru apărare

Armata lui Putin a mai cucerit o localitate în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Pokrovsk

Partenerii noștri