Live

Prizonier politic la 15 ani. Cum a ajuns un elev rus să fie condamnat la 5 ani de închisoare. „A vrut să îmbunătățească viața în Rusia”

Data actualizării: Data publicării:
Arseni Turbin a fost acuzat de autoritățile ruse că s-a alăturat Legiunii Libertate pentru Rusia, un grup de voluntari ruși care luptă în Ucraina de partea Kievului. Colaj foto: Profimedia Images

Unul dintre cei mai tineri prizonieri politici din Rusia a pierdut recursul pentru anularea unei pedepse de cinci ani de închisoare, scrie BBC. Arseni Turbin avea doar 15 ani atunci când a fost arestat în vara anului 2023, după ce autoritățile ruse l-au acuzat că s-a alăturat unui grup de voluntari ruși care luptă în Ucraina de partea Kievului, doar pentru că au descoperit că băiatul a împărțit pliante anti-Putin în școala lui.

Legiunea Libertate pentru Rusia este o unitate paramilitară desemnată drept o organizație teroristă în Rusia, iar Arseni, condamnat la cinci ani de închisoare într-o colonie penitenciară pentru minori, a fost acuzat că o susține, inclusiv că a ajutat-o. 

În afară de Arseni, alți opt minori din Rusia au fost reținuți din motive politice de la începutul invaziei din Ucraina, potrivit organizației pentru drepturile omului OVD-Info.

Arseni a negat toate acuzațiile care i-au fost aduse. El a spus că a căutat informații despre Legiune, dar că nu a încercat niciodată să se alăture grupării și că nu a comis nicio infracțiune. Mama sa, Irina, susține că fiul ei este nevinovat.

„Pur și simplu nu îl înțeleg pe judecătorul care a pronunțat sentința”, a spus Irina pentru BBC.

Investigatorii l-au acuzat pe Arseni și de faptul că a distribuit pliante în numele Legiunii, în care președintele rus Vladimir Putin este criticat. Arseni a recunoscut că a distribuit materialele, dar a spus că nu a primit instrucțiuni de la nimeni.

Mama băiatului, Irina Turbina, spune că vecinii și colegii de la muncă o acuză că a „crescut un terorist”. Colaj foto: Profimedia Images

„Mama, calmează-te, nu am comis nicio infracțiune, o să se rezolve”

Arseni l-a criticat pe Putin și invazia din Ucraina la școală. Era activ pe rețelele sociale unde a distribuit de mai multe ori conținut creat de membri ai opoziției din Rusia, dar și conținut propriu, inclusiv un videoclip în care Arseni protestează de unul singur în sprijinul regretatului lider al opoziției, Alexei Navalnîi.

În august 2023, agenții FSB i-au perchiziționat casa din orășelul Livni, aflat la 450 de kilometri sud de Moscova, și i-au confiscat dispozitivele electronice. Ziua următoare, a fost chemat la audieri și acuzat că s-a alăturat Legiunii Libertate pentru Rusia.

„Eram isterică, tremuram, plângeam”, a povestit Irina. „Arseni mi-a spus: 'Mama, calmează-te, nu am comis nicio infracțiune, o să se rezolve.”

Irina regretă acum faptul că în timpul interogărilor nu a fost prezent niciun avocat. Ea crede că FSB a falsificat o mărturisire a vinovăției pe care Arseni nu a făcut-o niciodată.

Unii dintre colegii lui Arseni de la școală au fost și ei audiați și au spus că Arseni îl critica deseori pe Putin și acțiunile Rusiei în Ucraina, dar niciunul dintre ei nu a spus că Arseni s-ar fi alăturat paramilitarilor ruși care luptă de partea Kievului.

Libertate pentru Rusia și Corpul de Voluntari din Rusia și-au unit forțele anul trecut pentru a face mai multe incursiuni pe teritoriul rus în regiunea Belgorod. Foto: Profimedia Images

„Ai crescut un terorist”. Vecinii și colegii de la muncă dau vina pe mama băiatului

Arseni a fost ținut în arest la domiciliu mai multe luni de zile în așteptarea condamnării. Apoi, în luna iunie, a fost transferat într-un centru de detenție din Moscova, unde se află și astăzi.

Mama lui a spus că Arseni a slăbit de la 69 la 52 de kilograme, după ce și-a pierdut apetitul din cauza stresului constant. Băiatul a devenit foarte retras și se întreabă deseori de ce este pedepsit pentru ceva ce nu a făcut.

Colegul de celulă al lui Arseni era violent și l-a amenințat și atacat în repetate rânduri.

„El a vrut să îmbunătățească viața în Rusia”, a spus Irina despre fiul ei care este pasionat de fizică și economie și a visat mereu să studieze la o universitate prestigioasă de la Moscova.

Arseni a devenit preocupat de justiție după ce a fost victima bullying-ului la școală. Era ironizat și batjocorit de alți copii pentru că s-a născut la Dubai și tatăl lui era din Emiratele Arabe Unite.

Irina a spus că Arseni nu mai are prieteni pentru că, între timp, toți s-au distanțat de el. Vecinii și colegii de muncă ai Irinei o acuză că a „crescut un terorist”. Ei îi spun că dacă Arseni ar fi fost cu adevărat nevinovat, tribunalul l-ar fi achitat.

Răspunsul Irinei a fost mereu că speră ca niciunul dintre cei care o critică să nu fie nevoiți să aibă de-a face cu sistemul judiciar corupt din Rusia. „Dar dacă o veți face, atunci veți afla [cum este cu adevărat].”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Partenerii noștri