Live

Parlamentul Rusiei propune recunoașterea independenței regiunilor pro-ruse Donețk și Lugansk din Ucraina. Cum a reacționat Kremlinul

Data actualizării: Data publicării:
Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rusiei. Foto: Profimedia

Parlamentul Rusiei va începe săptămâna viitoare consultări dacă să inițieze un apel către președintela Vladimir Putin de a recunoaște două regiuni pro-ruse din estul Ucrainei - Donețk și Lugansk - ca state independente, a declarat vineri președintele Dumei de Stat, potrivit Reuters.

Actualizare: Preşedinţia Rusiei a reacţionat vineri la o iniţiativă a Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) pentru recunoaşterea regiunilor separatiste din Ucraina ca state independente, arătând că este important să se evite paşii care ar putea intensifica tensiunile, informează Agerpres.

Înaintea unor convorbiri diplomatice la vârf între Rusia şi SUA, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că trebuie evitată obţinerea de avantaje politice într-o situaţie atât de fragilă. El a arătat că preşedinţia nu se aşteaptă ca secretarul de stat american, Antony Blinken, să dea în aceeaşi zi un răspuns scris la cererile părţii ruse privind garanţiile de securitate cerute Occidentului. 


Știrea inițială

Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului Rusiei), a făcut anunțul înaintea discuțiilor de la Geneva între șefii diplomațiilor SUA și și Rusiei pe marginea tensiunilor privind Ucraina.

Recunoașterea formală a autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Lugansk în regiunea Donbas, estul Ucrainei, este privită ca posibil pas pe care Putin l-ar putea face dacă nu reușește să obțină garanțiile de securitate pe care le cere Occidentului.

Într-un mesaj postat pe rețeaua Telegram, Viaceslav Volodin a afirmat că s-a luat decizia de a examina draftul unei rezoluții înaintate miercuri de 11 parlamentari - inclusiv liderul Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov -, care arată că Rusia trebuie să recunoască cele două regiuni ca independente pentru a proteja rezidenții lor de amenințări externe.

Volodin a mai spus că partidul de guvernământ Rusia Unită este îngrijorat de siguranța rușilor care trăiesc în cele două regiuni. Rusia a eliberat peste 600.000 de pașapoarte rusești rezidenșilor din aceste regiuni, începând din 2014.

„Chestiunea care ni s-a prezentat pentru a fi examinată este foarte serioasă”, a mai spus Volodin.

Ca atare, este corect ca săptămâna viitoare propunerea să fie discutată de liderii principalelor partide reprezentate în parlament, iar apoi de conducerea Dumei de Stat, care va stabili calendarul de urmat, a mai precizat Volodin.

„Constatăm că președintele (ucrainean) Zelenski ignoră acordul (de pace) de la Minsk. NATO vrea să ocupe Ucraina. Ambele se pot transforma într-o tragedie. Trebuie să nu lăsăm să se întâmple asta”, a afirmat Volodin.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat în repetate rânduri că este dispus să poarte discuții cu Rusia, în timp ce liderii occidentali au arătat clar că nu există perspective ca Ucraina să adere la NATO într-un viiro apropiat.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un general rus care a raportat victorii inexistente de pe front a fost mazilit de Putin. „Poți face greșeli, dar nu poți minți”

Fostul președinte taiwanez îndeamnă SUA să acorde prioritate ajutorării Ucrainei în detrimentul țării sale: „Noi încă mai avem timp”

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Partenerii noștri