Oficialii ruși prevăd creșterea îndatorării din cauza cheltuielilor de război. „Este o situaţie fără speranţă”
Majorarea poverii datoriei Rusiei este inevitabilă, în contextul în care Moscova cheltuie sume mari în sectoarele apărare şi economie, a declarat marţi un oficial de rang înalt din Ministerul rus al Finanţelor.
Confruntaţi cu un deficit bugetar pe primele cinci luni de 42 de miliarde de dolari, oficialii ruşi au recunoscut că este nevoie de măsuri pentru ţinerea sub control a deficitului, iar la un forum economic care a avut loc luna trecută au apreciat că unele reduceri de cheltuieli ar putea fi inevitabile, în timp ce majorarea împrumuturilor de pe piaţa internă sau creşterea taxelor sunt alternative mai puţin atractive.
Actualul nivel de îndatorare al Rusiei este de 22.800 miliarde de ruble (sau 14,9% din PIB), a declarat marţi secretarul de stat în Ministerul rus al Finanţelor, Irina Okladnikova, apreciind că 20% din PIB este o limită superioară sigură pentru gradul de îndatorare.
„Înţelegem că în situaţia actuală, datoria se va majora, este o situaţie fără speranţă. Vom fi nevoiţi să facem acest lucru pentru că partea de cheltuieli creşte. Trebuie să sprijinim economia, trebuie să sprijinim sectorul apărării şi avem patru noi regiuni care au nevoie de un sprijin semnificativ”, a spus Irina Okladnikova la o reuniune organizată în camera superioară a Parlamentului Rusiei, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
„Datoria noastră va creşte”
Moscova a proclamat anexarea a patru regiuni ocupate în Ucraina, Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, la scurt timp după organizarea unor referendumuri în luna septembrie a anului trecut, pe care atât Kievul cât şi Occidentul le-au denunţat ca ilegale şi coercitive.
„În consecinţă, datoria noastră va creşte, dar vom încerca să rămânem în interiorul unor limite sigure. Acest 20% din PIB este plafonul de îndatorare pe care nu ar trebui să îl depăşim nici în cea mai pesimistă situaţie”, a spus Okladnikova.
Însă în paralel cu creşterea poverii datoriei, anumite cheltuieli ale Rusiei ar urma să scadă şi ele.
Ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, a precizat că în 2024 cheltuielile bugetare ar urma să fie reduse cu aproximativ 450 de miliarde de ruble (10% din aşa-numitele cheltuieli neprotejate) pentru a face rost de bani pentru alte priorităţi.
„Redistribuirea a 10% către noi iniţiative care sunt importante pentru ţară la acest moment nu este aşa de grav”, a apreciat Siluanov într-un interviu pentru portalul de ştiri Argumenty i Fakty.
„Avem cheltuieli bugetare de puţin peste 29.000 de miliarde de ruble”, a subliniat Siluanov şi doar 4.500 de miliarde de ruble ar urma să fie vizate de tăieri, ceea ce înseamnă că aproximativ 450 de miliarde de ruble (4,97 miliarde de dolari) ar urma să fie redistribuite anual următor.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News