Muzica lor îl deranjează pe Putin. Necazurile unei trupe care enervează autoritățile din Rusia
O poveste rusească de groază: aşa-şi descrie munca trupa electronică experimentală IC3PEAK. Textele lor sunt politice, clipurile lor sunt provocatoare. Acest fapt a adus trupa în radarul Kremlinului. Preşedintele Vladimir Putin vrea să înăbuşe muzica aceasta cu accente critice la adresa guvernului său. Trupe ca IC3PEAK sunt populare în rândul adolescenţilor din proviciile Rusiei, care tânjesc după mai multă libertate şi mai multe oportunităţi. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 17:30.
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Putin l-a felicitat pe Trump „pentru alegerea în funcția de președinte” al SUA
Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord după arme
Lunetiști, veste antiglonț și mâncare verificată. Ce măsuri extreme de protecție își ia Putin, de frică să nu fie asasinat
Steven Seagal a fost decorat de Putin cu Ordinul Prieteniei
Rușii vor o explozie nucleară demonstrativă în direct la televizor: Va aminti Occidentului teama de război nuclear
Cine sunt rușii care continuă lupta lui Navalnîi
Putin amenință din nou Occidentul la parada de la Moscova
Un primar din Gorj e inspirat de Ceaușescu și Putin dar este și fan Batman și Spider-Man
Reporterii au stat de vorbă cu IC3PEAK în Riazan, unde îşi încheiau cel mai recent turneu. Artiștii sunt tăioşi, rebeli şi populari.
IC3PEAK sunt pe scenă, la Riazan, pentru ultimul concert din turneul lor prin Rusia. Piesa „Sad Bitch” e, în mod clar, o preferată a publicului de aici. E un imn împotriva autorităţii, elitismului şi conformismului.
Piese ca aceasta au făcut ca autorităţile ruse să privească IC3PEAK cu suspiciune. Trupa spune că în recentul turneu prin Rusia li s-au anulat mai mult de jumătate dintre concerte. Muzicienii au fost percheziţionaţi şi interogaţi de mai multe ori.
Nikolai Kostylev, IC3PEAK: „A fost o experienţă ireală. Cântăm câteva piese şi serviciile secrete ne fugăresc prin tot oraşul. Da, unele dintre cântecele noastre au un mesaj politic. Însă încărcătura politică reprezintă doar un procent mic al creaţiilor noastre. Aşa că gândiţi-vă şi voi: ce s-ar întâmpla dacă am fi cu adevărat un grup politic ? Nu ne-ar mai lăsa deloc să cântăm!”
„Îmi torn kerosen în ochi. Întreaga Rusie mă priveşte. Să ardă tot!” Textele şi clipurile ca acestea sunt provocatoare în mod intenţionat.
În imaginea de mai sus, cei doi membri ai trupei pozează în faţa sediului Guvernului rus, pe umerii forţelor de intervenţie.
Artiștii ruși încep să se ridice împotriva autorităților
Dar IC3PEAK nu este singura trupă tânără care a avut probleme cu autorităţile. Anul trecut, au fost anulate peste 40 de concerte. Sunt represalii care au zguduit scena muzicii ruse - dar au creat şi un uriaş sentiment de solidaritate. La sfârşitul anului 2018, zeci de muzicieni au urcat pe scenă la Moscova pentru a protesta împotriva poziţiei dure a Kremlinului.
„Dacă aceste lucruri absurde li se pot întâmpla altor muzicieni, ni se pot întâmpla cu uşurinţă oricăruia dintre noi”, spune Petar Martici, DJ.
„În ultima vreme, pare să existe o lege nescrisă pentru muzicieni: dacă te atingi câtuşi de puţin de politică, o să ai probleme”, confirmă Bad Zu.
„Această situaţie ar face orice muzician să vrea să scrie despre ea. Politizează oameni pe care altfel nu i-ar interesa deloc protestul politic”, explică Sewage Sour.
Vladimir Putin pare să fi devenit conştient de acest „instrument” şi încearcă o schimbare de strategie. Preşedintele rus vrea ca până în septembrie administraţia sa să elaboreze noi planuri pentru sprijinirea culturii tinerei generaţii.
„Rap-ul şi alte genuri moderne de muzică se sprijină pe trei piloni: sex, droguri şi protest. Desigur că cea mai mare îngrijorare o stârnesc drogurile. Acestea duc în mod clar la o degradare a întregii societăţi. Dacă această muzică e imposibil de oprit, atunci trebuie s-o ghidonăm în mod corespunzător”, a declarat Vladimir Putin, președintele Federației Ruse.
Oricum ar încerca Putin să „ghidoneze”, observatorii spun că Kremlinul va face tot ce-i stă în putere ca să se asigure că nemulţumirea nu se transformă într-o mişcare de protest.
„Ceea ce am văzut până acum e o încercare a Kremlinului de a eticheta tot ce nu înţelege drept "inexistent", "inutil" şi "greşit". Însă acum principalul lucru pentru conducere e să restabilească comunicarea cu tinerii - să înţeleagă ce vor aceştia, să-şi dea seama ce să facă în privinţa asta”, spune Ilya Graşcenkov, politolog şi istoric de artă.
Tinerii consideră că nu mai sunt înțeleși de Kremlin
În Riazan, prezenţa poliţiei i-a făcut pe unii părinţi să-şi însoţească copiii la oncert. Majoritatea fanilor de aici declară că se identifică cu textele melodiilor IC3PEAK. Adeseori, acestea descriu un sentiment de lipsă de speranţă.
„Mă regăsesc în această muzică. Cred că reflectă realitatea mea de aici. Eu ştiu exact ce vor să spună”, spune o tânără.
„Faptul că guvernul ia măsuri drastice împotriva acestei trupe nu rezolvă problemele despre care cântă. În loc de asta, ar putea da naştere la proteste”, adaugă o alta.
E clar că trupa rezonează cu grijile şi realităţile tinerilor săi fani. Mulţi dintre aceştia consideră că Kremlinul nu-i mai înţelege.
Anastasia Kreslina, IC3PEAK: Guvernul a decis să "corecteze" cultura tineretului, să o readucă, într-un fel sau altul, la forma sa de odinioară. Însă procesul nu mai poate fi oprit. Iar noi cu siguranţă nu ne vom cenzura.
Nikolai Kostylev, IC3PEAK: Acum vrem să fim şi mai duri, şi mai radicali şi mai interesanţi.
"Muzica nu poate fi interzisă!", "Nu puteţi interzice muzica!" scandează fanii, între piese, la concert.
Muzica sumbră şi sarcastică a trupei IC3PEAK a atins, în mod clar, un punct sensibil al tinerilor ruşi. Şi greutăţile pe care i le fac autorităţile au generat multă publicitate. Acum, IC3PEAK a devenit una dintre vocile unei generaţii noi, critice, care nu va mai rămâne tăcută în ce priveşte realităţile politice ale Rusiei.
Emisiunea „Focus Europa”, o coproducție Digi24-Deutsche Welle, se difuzează la Digi24 vinerea, la ora 23:00, și în reluare sâmbăta, la 17:30.
Citiți și: De unde vine și cum s-a construit fascinația pentru Vladimir Putin?
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News