Live

Microcredite și „mega-fraude”: Cum profită prietenii lui Putin de tinerii ruși, îi umplu de datorii și îi trimit să lupte în Ucraina

Data publicării:
Situația disperată în care au ajuns atât de mulți ruși cu microcredite pe care nu le-au putut achita face munca mai ușoară pentru Ministerul rus al Apărării, care caută oameni pe care să îi trimită pe frontul din Ucraina. Foto: Shutterstock

O mare parte din rușii recrutați în armată pentru războiul din Ucraina sunt bărbați copleșiți de datorii care se înrolează pentru a-și putea achita obligațiile financiare. În același timp, Alexandr Donaev, principalul beneficiar al celei mai mari organizații de microfinanțare din Rusia trăiește în Europa și conduce operațiunile din multele sale proprietăți de lux de peste hotare. Capitalul inițial al schemei provine cel mai probabil de la tatăl lui, care încă este căutat pentru o fraudă numită „escrocheria secolului” de jurnaliști, în care era implicat și unul dintre foștii colegi de facultate ai lui Vladimir Putin, potrivit unei investigații The Insider.

În afacerea cu microcredite este implicată și fosta soție a lui Putin, Liudmila Putina-Oceretnaia, care deține proprietăți în Spania – organizația de microfinanțare pe care o deține a obținut profituri cu 66% mai mari față de anul trecut.

Mulți dintre colegii de facultate ai lui Putin au avut cariere de succes. Alexandr Bastrîkin conduce Comitetul de Investigații al Rusiei, în timp ce Irina Podnosova este președinta Curții Supreme.

Viktor Hmarin nu deține un post important, dar fiul lui conduce compania de stat „RusHydro”. Afaceriștii Nikolai Egorov și Ilgam Ragimov au fost recompensați din belșug pentru rolul lor în facilitarea unei vieți de lux pentru familia lui Putin.

Un alt coleg de facultate al lui Putin de la Universitatea Leningrad, Anatoli Șesteriuk, a primit și el un post important, dar l-a pierdut din cauza unui scandal de corupție.

Șesteriuk, care acum lucrează ca profesor la Universitatea de Stat din Moscova locuiește în complexul rezidențial „Lebăda Albă” din apropierea locului său de muncă. Apartamentul lui de 204 de metri pătrați are o valoare de 150 de milioane de ruble (1,7 milioane de dolari).

„Escrocheria secolului” a fost orchestrată de tatăl celui care are afacerea cu microcredite

Când Putin a câștigat al treilea său mandat de președinte, în 2012, Șesteriuk a fost aproape să ajungă după gratii. A fost reținut de agenți ai Direcției Principale pentru Securitate Economică și Anticorupție din cadrul Ministerului de Interne și ai Direcției Anticorupție „K” din cadrul Serviciului de Securitate Economică al FSB.

Cu timpul, cazul împotriva lui Șesteriuk, despre care presa spunea că este „escrocheria secolului”, a ieșit din atenția publicului și a autorităților, dar, la un moment dat, părea că va deveni unul dintre cele mai importante cazuri din istoria recentă a Rusiei.

Liudmila Oceretnaia, fosta soție a lui Putin, este și ea implicată în afacerile cu microcredite. Foto: Profimedia Images

Cu ajutorul schemei conduse de Șesteriuk, mai mult de 100 de proprietăți, multe dintre ele desemnate obiecte culturale federale, riscau să fie vândute la prețuri de nimic către cumpărători privați. Printre ele s-au numărat 28 de monumente arhitecturale din centrul Moscovei.

O parte din clădirile istorice au fost furate de fostul coleg al lui Putin și de complicii săi, investigatorii estimând pierderile la peste 2 miliarde de ruble (23 de milioane de dolari).

Șesteriuk, însă, a scăpat de închisoare, după ce a reușit să convingă judecătorii că a fost păcălit de propriul lui asistent – el a dat, astfel, vina pe alte persoane care au jucat roluri minore în toată această afacere.

Împrumuturile cu dobânzi exorbitante care i-au adus în pragul disperării pe tinerii ruși

Creierul operațiunii ar fi fost Alexandr Dunaev, care a fugit de anchetatori și este căutat și astăzi de autorități.

Fiul său, care are același prenume, a studiat în Marea Britanie la Universitatea din Warwick și King's College London. În 2012, în mijlocul scandalului legat de „escrocheria secolului” orchestrată de tatăl lui, Dunaev Jr. a fondat prima organizație de microfinanțare online din Rusia, MoneyMan.

Firma face parte din grupul IDF Eurasia care le oferă rușilor „tehnologii financiare în domeniul împrumuturilor” și este un lider al industriei de microcredite a țării.

Până la finalul anului 2023, MoneyMan a oferit 46.000 de împrumuturi, în creștere cu 18% față de anul precedent. Grupul IDF a raportat un profit net de peste 4 miliarde de ruble (45,4 milioane de dolari).

Cu toate că este legală, această afacere exploatează dificultățile financiare a milioane de ruși, oferindu-le împrumuturi cu dobânzi exorbitante, ceea ce îi împinge într-un final spre faliment.

Foto: Profimedia Images

Situația disperată în care au ajuns atât de mulți ruși cu microcredite, pe care nu le-au putut achita, face munca mai ușoară pentru Ministerul Apărării, care caută oameni pe care să îi trimită pe frontul din Ucraina.

Mulți bărbați tineri ca Alexei Juravlev se înrolează în armată pentru a-și plăti datoriile. Juravlev a lucrat în construcții și a strâns până acum datorii de 260.000 de ruble (2.950 de dolari), după ce nu a mai putut să obțină alte microcredite.

Juravlev s-a alăturat celorlalți recruți care au fost trimiși în Ucraina să participe la „operațiunea militară specială”; în timpul unei altercații cu alți soldați beți, Juravlev a tras cu mitraliera în ei și a omorât mai multe persoane.

Lăsați fără bani și trimiși să moară în războiul lui Putin din Ucraina

Autoritățile îi încurajează pe datornici să se înscrie în armată, executorii judecătorești acționând practic ca niște recrutori.

Luna aceasta a apărut povestea unui rus din regiunea Tatarstan care a reușit să își achite datorii din microcredite de aproape jumătate de milion de ruble (5.700 de dolari) după ce s-a înrolat în armată.

Nu toți rușii sunt, însă, la fel de norocoși: mulți dintre cei care au fost trimiși pe frontul din Ucraina nu se mai întorc niciodată acasă.

În tot acest timp, principalul beneficiar al schemei cu microcredite locuiește în Europa: Dunaev deține proprietăți de lux la Barcelona. El și soția sa dețin un apartament de 161 de metri pătrați și o vilă de 536 de metri pătrați cumpărate anul trecut. Valoarea totală a proprietăților se ridică la 4 milioane de euro.

O altă fană a proprietăților din Spania, fosta soție a lui Putin, Liudmila Oceretnaia, profită de asemenea din industria microfinanțărilor. Câștigurile CarMoney, compania parțial deținută de Oceretnaia, au crescut cu 66% în ultimul an. Rusoaica deține două apartamente de lux în Malaga.

În timp ce rușii de rând au datorii tot mai mari din cauza operațiunilor de microfinanțare, prin care Kremlinul se asigură că are o sursă continuă de soldați „voluntari” pe care să îi arunce în luptă în Ucraina, beneficiarii cu relații la cel mai înalt nivel care conduc afacerea cu microcredite continuă să se bucure de clima însorită și proprietățile lor de lux din țări occidentale precum Spania.

Și cu toate că prietenii lui Putin continuă să își cheltuie câștigurile în așa-zisul Occident decadent, guvernul rus nu pare deloc interesat să reglementeze practicile prădătoare ale organizațiilor de microfinanțare care îi împing pe rușii de rând spre un dezastru economic și înspre tranșele pătate cu sângele camarazilor lor din Ucraina.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un elev a atacat cu ciocanul trei colegi și o profesoară într-o școală din Rusia

Ucraina invită ONU și Crucea Roșie în regiunea rusă Kursk. Care este motivul demersului diplomatic

Zelenski spune că lui Putin îi e frică de ruși. Ce l-ar forța pe liderul de la Kremlin să renunțe la războiul cu Ucraina

Rusia a lansat aproximativ 20 de drone spre Kiev. Este al optulea atac din septembrie asupra capitalei Ucrainei

Partenerii noștri