Live

Liderul Wagner a obținut un sfert de miliard de dolari din afacerile cu resurse naturale în ciuda sancțiunilor (Financial Times)

Data publicării:
Evgheni Prigojin, „Bucătarul lui Putin”. Foto: Profimedia Images

Liderul rus al mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a obținut venituri de 250 de milioane de dolari din imperiul său global al exploatării resurselor naturale în cei patru ani dinainte ca Putin să declanșeze invazia Ucrainei, relatează Financial Times.

O investigație FT a descoperit că ani de sancțiuni occidentale împotriva fondatorului Grupului Wagner nu au reușit să oprească sutele de milioane de dolari să intre în conturile lui Prigojin din extracția de petrol, gaze naturale, diamante și aur.

Mercenarii Wagner au fost acuzați de încălcări ale drepturilor omului, care includ crime, tortură și violuri, în aproape toate țările în care au activat.

Veniturile obținute de Prigojin din afacerile sale din țări precum Sudan și Siria, încă din 2018, l-au ajutat pe magnatul serviciilor de catering susținut de Kremlin să se remarce ca un lider de război influent în timpul invaziei declanșate de Putin în Ucraina.

FT a analizat conturile companiilor susținute de Wagner și care erau deja sancționate de SUA, UE și Marea Britanie pentru că erau controlate de Prigojin, precum și alte companii care au rămas nesancționate, dezvăluite în documente legale care au fost făcute publice.

Afacerile lui Prigojin au rămas aproape neafectate de sancțiunile occidentale

Rezultatul analizei a arătat pentru prima dată dimensiunea financiară a ceea ce Washingtonul a descris ca fiind o „organizație criminală transnațională”. Nu au fost incluse afacerile lui Prigojin din Rusia pentru care liderul Wagner a primit contracte cu statul foarte benefice și care contribuie mult la averea sa totală.

Operațiunile mercenarilor și cele de propagandă ale Grupului Wagner în sprijinul dictatorilor și a altor lideri militari autoritari au reprezentat atât un instrument de politică externă neoficial pentru Kremlin, cât și o sursă de îmbogățire pentru Prigojin.

Cu toate că Prigojin a fost sancționat de SUA încă din 2016 și pus de FBI pe lista celor mai căutați infractori din lume în 2021, barajul de restricții a avut un efect minor asupra afacerilor cu resurse naturale ale Grupului Wagner în Africa și Orientul Mijlociu.

În 2018, guvernul american a sancționat Evro Polis, o companie controlată de Prigojin, care a primit concesiuni în domeniul energetic al Siriei din partea președintelui țării, Bashar al-Assad, la schimb pentru câmpurile petroliere pe care mercenarii Wagner le-au eliberat din mâinile luptătorilor Isis în timpul războiului civil.

În ciuda sancțiunilor, Evro Polis a vândut produse în valoare de 134 de milioane de dolari și a obținut profituri nete de 90 de milioane de dolari în 2020.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a plătit „un preț uluitor pentru nebunia imperială a lui Putin”. Lloyd Austin: Nu a atins niciun obiectiv strategic în Ucraina

Cine sunt femeile care susțin industria de apărare din Ucraina, în lipsa bărbaților trimiși pe front: „Armele asigură viața”

Putin a înaintat puternic în Ucraina. Cât teren au cucerit rușii după atacurile susținute din ultimele trei luni

Rusia a transferat 7.000 de soldați nord-coreeni în zonele limitrofe Ucrainei (GUR). Cât de bine înarmați sunt militarii Phenianului

Partenerii noștri