Italia, implicată în eforturile lui Trump de a contracara ancheta referitoare la Rusia
Premierul italian Giuseppe Conte a autorizat întâlniri între un înalt responsabil american şi serviciile secrete italiene în cadrul eforturilor preşedintelui SUA, Donald Trump, de a discredita ancheta Mueller asupra legăturilor sale cu Rusia, relatează miercuri presa italiană, potrivit Agerpres.
Giuseppe Conte a aprobat două întâlniri între procurorul general al SUA, William Barr, care are prerogative de ministru al justiției, şi şeful serviciilor de informații italiene, generalul Gennaro Vecchione, susţine Corriere della Sera, principalul cotidian italian. Barr a avut contacte cu oficiali şi cu servicii secrete în Australia, Marea Britanie şi Italia pentru a aduna elemente în vederea discreditării anchetei procurorului special Robert Mueller, a scris sâmbătă cotidianul american New York Times.
Raportul Mueller descrie eforturile Rusiei pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din 2016 în favoarea lui Donald Trump, însă anchetatorii nu au găsit probe privind o înţelegere secretă între Moscova şi anturajul candidatului republican.
Conform presei italiene, Barr a venit în august la Roma pentru a aduna elemente privitoare la ancheta Mueller şi ar fi revenit vinerea trecută pentru a se întâlni din nou cu generalul Vecchione, chiar înainte de sosirea, marţi, la Roma a şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo.
Preşedintele american, în campanie pentru a fi reales în 2020, a spus despre ancheta Mueller că este o conspiraţie împotriva sa şi a dispus Departamentului de Justiţie să lanseze o contraanchetă.
Barr ar fi cerut serviciilor secrete italiene să îi furnizeze cât mai multe informaţii despre Josef Mifsud, un profesor universitar maltez care preda la Roma şi pe care americanii îl suspectau a fi un spion în solda unor italieni sau a unor britanici. Mifsud i-ar fi promis fostului director de campanie al lui Trump, George Papadopoulos, să îi furnizeze informaţii împotriva lui Hillary Clinton, în timpul campaniei din 2016. Acest profesor a lucrat pentru Universitatea Link Campus din Roma până în 2017, când Papadopoulos a fost închis pentru că a minţit agenţia americană de informaţii FBI.
Papadopoulos este convins că Mifsud făcea parte dintr-un grup de „spioni” folosiţi pentru a-i întinde capcane lui Trump, o poziţie tot mai puternic susţinută de Casa Albă. Înainte de a i se pierde urma, Mifsud ar fi locuit într-un apartament al unei firme având legătură cu Link Campus până în mai 2018, conform Corriere della Sera. Această universitate ar avea legătură cu serviciile secrete şi cu Mişcarea 5 Stele (M5S), partidul dominant al majorităţii guvernamentale şi de care Conte este apropiat, conform mass-media.
Conform cotidianului La Repubblica, Barr l-a avertizat pe generalul Vecchione că legăturile între Link şi M5S, al cărei lider este ministrul de externe Luigi Di Maio, ar putea afecta cooperarea bilaterală.
Nancy Pelosi suspectează că Rusia este implicată în planul lui Trump de compromitere a lui Joe Biden
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News