Live

Investigație CNN: FSB recrutează cu forța tineri activiști pe care îi obligă să devină informatori. Obsesia pentru CIA

Data actualizării: Data publicării:
Sediul FSB de la Moscova, în urma protestului unui activist care a fost arestat de ofițerii serviciului de securitate. Foto: Profimedia Images

Mihail Sokolov știe că agenții ruși s-ar putea să fie cu ochii pe el, după ce Moscova l-a pus să își spioneze colegii timp de ani de zile. Acum, Sokolov spune că vrea să obțină azil politic în Olanda, în timp ce se plimbă îngrijorat printre canalele din Amsterdam și povestește pentru CNN despre perioada în care a fost recrutat ca informator de serviciile secrete ale Kremlinului, despre trădarea grupului de opoziție din care făcea parte și despre felul în care a reușit să scape din Rusia.

„Dacă îi credem pe cuvânt, ei chiar cred că CIA încearcă să provoace o revoluție în Rusia și că Navalnîi este un agent al CIA”, a spus Sokolov despre FSB, serviciul care a înlocuit KGB după căderea Uniunii Sovietice. „Folosesc resurse și fac eforturi uriașe pentru a împiedica izbucnirea unei revoluții în Rusia. Caută un inamic străin.”

Sokolov a spus și că FSB este „obsedat” să înțeleagă cine ar putea să îi succeadă lui Alexei Navalnîi, liderul mișcării de opoziție din Rusia care a fost otrăvit și care acum se află după gratii.

Dezvăluirile lui Sokolov oferă o imagine rară a felului în care funcționează mașinăria secretă a serviciilor de securitate ale Kremlinului și vin după o serie de dezertări ce au avut loc de la momentul invaziei Ucrainei și până acum.

CNN, care spune că nu a găsit nicio dovadă sau teorie credibilă care să susțină ideea că guvernul american sprijină mișcarea de opoziție din Rusia, a contactat FSB și CIA pentru comentarii. FSB nu a răspuns, iar CIA a refuzat să ofere declarații.

De la student la spion

Sokolov a spus pentru CNN că în momentul în care a început să se implice în viața politică, în 2016, era doar „un simplu student de 19 ani”. Sokolov s-a alăturat Partidului Comunist al Federației Ruse, în esență un grup de opoziție agreat de Kremlin, făcând apoi campanie împotriva unor măsuri precum scumpirea biletelor în transportul public.

În același timp, Sokolov a început să îi investigheze pe oficialii locali corupți, o decizie care a atras atenția autorităților.

Serviciile de securitate din Rusia „cred că CIA încearcă să provoace o revoluție în Rusia și că Navalnîi este un agent al CIA”. Foto: Profimedia Images

„Rusia de acum și Rusia în 2016 sunt două țări diferite”, a spus Sokolov. „Înainte puteai să fii activist și să fii în siguranță. Nu sunt orb, văd ce probleme are țara mea și poporul meu. Văd cum trăiește Europa. Eram motivat să fac din țara mea un loc mai bun.”

Dar în timp ce era implicat în activism, Sokolov a evitat să facă serviciul militar obligatoriu, situație de care FSB-ul s-a folosit pentru a-l avea la mână.

„Am fost chemat la o întâlnire cu șeful biroului de înrolare în armată acolo unde m-a întâmpinat un ofițer FSB. Ofițerul a spus că m-a urmărit pentru o vreme și mi-a oferit o alegere: să accept să cooperez sau să merg la închisoare pentru doi ani”.

Sokolov a spus că posibilitatea de a ajunge la închisoare îl speria, din cauza multelor zvonuri despre abuzuri comise acolo, și astfel a ales să accepte târgul – singura sa cale de a scăpa de închisoare.

Spionându-l pe Navalnîi

La mai puțin de un an, Sokolov s-a oferit ca voluntar în campania anti-corupție a lui Navalnîi. Până în 2021, acesta a ajuns să facă parte din staff-ul organizației de unde oferea informații FSB-ului.

Uneori interesele FSB-ului păreau să se alinieze cu ale lui Sokolov. „La nivel regional, sunt interesați cu adevărat de oficialii corupți”, a spus Sokolov. „La nivel național, sunt interesați de cine îi finanțează campania lui Navalnîi. Ei aveau o teorie conform căreia eram finanțați de CIA.”

Pe măsură ce Kremlinul devenea tot mai agresiv cu disidenții din țară, Sokolov a fost trimis de ofițerii FSB care se ocupau de el în fost republică sovietică Georgia pentru a se infiltra într-o comunitate tot mai mare de expatriați ruși care au fugit din țara lor din cauza represiunii.

„Este cea mai mare provocare pe care au înfruntat-o ca președinte – Putin și ca națiune independentă – Rusia, de la căderea Uniunii Sovietice”, a spus analistul politic rus Anton Barbașin. Foto; Profimedia Images

Din nou, potrivit lui Sokolov, FSB-ul părea foarte îngrijorat de posibilitatea ca CIA să recruteze ruși. „Ei credeau că serviciile de securitate din Georgia recrutează membrii opoziției la comanda americanilor de la CIA”, a spus Sokolov, adăugând că nu a descoperit niciodată dovezi în acest sens.

Cu toate că a lucrat cu FSB-ul timp de cinci ani, Sokolov a spus că nu a văzut niciodată cu ochi buni ceea ce făceau serviciile din Rusia și că misiunile pe care i le dădeau erau „o povară uriașă” pentru el.

Războiul a schimbat misiuni și mentalități

Un alt tânăr activist a relatat o poveste similară pentru CNN în care a dezvăluit cum a fost recrutat cu forța și obligat să lucreze pentru FSB.

Vsevolod Osipov era membru al Partidului Libertarian din Rusia atunci când a fost abordat de serviciile de securitate. După ce a fost reținut de autorități în mai 2021 pe motiv că a protestat împotriva arestării lui Navalnîi, băiatul în vârstă de 19 ani la acea vreme a fost de acord să spioneze diverse persoane și grupuri care i se opun guvernului lui Putin, la schimb pentru libertatea sa.

„Am avut tot felul de sarcini”, a povestit Osipov. „Trebuia să mă întâlnesc cu diverși oameni, să îi cunosc. De exemplu, liderul Partidului Libertarian din Rusia, Yaroslav Conway, sau coordonatorul-șef al Fundației Rusia Liberă din Georgia, Anton Mihalciuc.”

Osipov trebuia „să vadă dacă există vreo cooperare cu Occidentul sau să descopere ce se întâmplă în culisele unei organizații, dacă opoziția lucrează pentru americani sau pentru alte servicii speciale străine”.

Și Osipov a fost trimis în Georgia pentru a monitoriza comunitatea rusească de acolo, ce părere au aceștia despre războiul din Ucraina și cum alte țări și ONG-uri îi ajută pe refugiații ucraineni.

„Le e frică de faptul că istoria s-ar putea repeta la fel ca în 1917, când Lenin a venit la Moscova și a început o revoluție”, a explicat Osipov. „Se tem că regimul lor va avea de suferit acum în timpul războiului.” Foto: Profimedia Images

O nouă revoluție în Rusia - coșmarul Kremlinului

Frica cea mare era reprezentată de pericolul care ar putea exista pentru Kremlin și pentru Putin.

„Serviciile de securitate rusești sunt foarte conștiente de istoria țării noastre”, a spus Osipov. „Când o comunitate uriașă de imigranți apare în străinătate, acolo unde oamenii vorbesc liber între ei, lucrează la proiecte împreună, îi ajută pe refugiații ucraineni, creează practic o mini-Rusie în străinătate, care nu se află sub controlul FSB-ului.”

„Le e frică de faptul că istoria s-ar putea repeta la fel ca în 1917, când Lenin a venit la Moscova și a început o revoluție”, a explicat Osipov. „Se tem că regimul lor va avea de suferit acum în timpul războiului.”

Osipov spune că vrea acum să repare unele din greșelile pe care le-a făcut și pentru a-i oferi o oarecare protecție mamei sale care a rămas în Rusia. „Vreau să mă întorc acasă. Nu îmi urăsc țara, urăsc guvernul nostru”.

Înapoi în Amsterdam, Mihail Sokolov a spus că șocul invaziei rusești în Ucraina a fost mai mare decât frica față de repercusiuni așa încât s-a decis să se întoarcă împotriva FSB-ului.

„Urăsc felul în care Rusia este acum. Urăsc orice are legătură cu Rusia acum, faptul că au stârnit un război între neamurile noastre înfrățite, împotriva națiunii care îmi este mie frate.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri