FOTO VIDEO După două amânări din motive tehnice, Rusia reușit să lanseze o rachetă Soyuz cu 38 de sateliţi străini la bord
Rusia a lansat luni, de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, o rachetă Soyuz care are la bordul ei 38 de sateliţi străini. Lansarea fusese amânată de două ori din cauza unor probleme tehnice, informează AFP, preluată de Agerpres.
Racheta Soyuz-2.1 a fost lansată cu succes la ora 06.07 GMT (08.07 ora României), potrivit imaginilor transmise în direct de agenţia spaţială rusă, Roscomos.
Первое включение и выключение двигательной установки разгонного блока «Фрегат» прошло штатно.
— РОСКОСМОС (@roscosmos) March 22, 2021
А пока давайте посмотрим повтор этого красивого пуска @gk_launch 🚀 pic.twitter.com/rL4JSEQ3to
Racheta va transporta pe orbită 38 de sateliţi care provin din 18 ţări, inclusiv din Coreea de Sud, Japonia, Canada, Arabia Saudită, Germania, Italia şi Brazilia.
Printre aceste dispozitive orbitale se află şi satelitul Challenge-1, primul satelit fabricat integral în Tunisia, dezvoltat de grupul de telecomunicaţii Telnet.
Tunisia este prima ţară din regiunea Maghreb care a reuşit să lanseze un satelit propriu şi, totodată, cea de-a şasea ţară africană care reuşeşte această performanţă, potrivit site-ului Space in Africa.
Satelitul experimental Challenge-1 este echipat cu termometre, senzori conectaţi de poluare, senzori de localizare şi senzori de umiditate. El va avea misiunea de a centraliza datele colectate de aceste dispozitive, pentru a furniza acces în timp real, la sol, chiar şi în acele zone în care nu există servicii de internet.
Compania Telnet doreşte să lanseze în următorii trei ani, în parteneriat cu alte ţări africane, o constelaţie compusă din peste 20 de sateliţi, pentru a exploata comercial o tehnologie care se adresează furnizorilor de internet de pe orbită.
Ce arată amânările repetate ale lansării
Programată iniţial sâmbătă, lansarea a fost amânată prima dată pentru duminică, apoi pentru luni.
Potrivit directorului agenţiei spaţiale ruse, Dmitri Rogozin, prima amânare a fost decisă din cauza unei „supratensiuni” detectate cu puţin timp înainte de lansare şi „pentru a nu risca”.
A doua amânare a fost stabilită după descoperirea unei „disfuncţionalităţi tehnice”, potrivit Roscosmos.
Aceste amânări ilustrează dificultăţile cu care se confruntă industria spaţială rusă după dezmembrarea fostei URSS în 1991, afirmă jurnaliştii de la AFP.
Ultimii ani au fost marcaţi de mai multe scandaluri de corupţie şi de o serie de lansări ratate, inclusiv una care a vizat un zbor în spaţiu cu echipaj uman, rămas, din fericire, fără consecinţe pentru cei doi cosmonauţi ruşi, care au putut să se salveze ejectându-se la timp din vehiculul spaţial.
Editor : Bogdan Păcurar
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News