Analiză Forțele nord-coreene, cea mai recentă armată „de unică folosință” destrămată în războiul Rusiei împotriva Ucrainei
Forțele nord-coreene trimise să lupte în războiul Rusiei par să fie cele mai recente dintr-o serie tot mai mare de trupe de unică folosință care au fost sfâșiate în lupta împotriva Ucrainei, scrie Business Insider într-o analiză dedicată strategiei aplicate de Rusia pe frontul ucrainean, în care tot mai mulți soldați, fie ca sunt recruți, mercenari sau trupe de elită, sunt folosiți drept carne de tun.
Trupele nord coreene trimise să lupte în Kursk sunt alcătuite din cei mai dedicați și mai bine pregătiți soldați nord-coreeni, dar au suferit pierderi grele în atacuri sângeroase de tip „val uman”. Armata ucraineană a declarat că aceste forțe nu au mai fost văzute de câteva săptămâni, speculând că rata ridicată a pierderilor ar fi putut duce la retragerea lor.
Agenția de informații din Coreea de Sud a susținut aceste observații, potrivit presei locale, afirmând că nu au existat semne ale forțelor nord-coreene angajate în luptă la Kursk în ultimele săptămâni. Serviciul național de informații a declarat că pierderile mari ar putea fi motivul pentru care forțele au fost retrase de pe linia frontului, dar că analizează acest aspect.
Armate dispensabile
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a devastat unități militare ruse întregi, de la forțe de elită la unități de recruți slab instruiți, a măcelărit armate de condamnați și a anihilat forțe de mercenari. La fel ca trupele nord-coreene, multe dintre aceste forțe au fost descrise drept „carne de tun” sau pur și simplu „carne”.
Grupul brutal de mercenari Wagner, care se baza în mare măsură pe prizonieri, a pierdut aproximativ 20.000 de luptători în lupta pentru Bahmut. Unitățile penale Storm-Z ale Rusiei, care sunt practic forțe de pușcăriași, au înregistrat, de asemenea, pierderi mari în luptele din prima linie.
Anul trecut, Ministerul britanic al Apărării a acuzat Moscova că „risipește vieți într-o abordare grotescă care arată cât de jos este capabil să coboare regimul președintelui Putin”. Acum, forțele nord-coreene par să fi avut o soartă similară.
Mai mult de 11.000 de soldați nord-coreeni, majoritatea forțe pentru operațiuni speciale, s-au desfășurat în regiunea Kursk din Rusia în noiembrie anul trecut, în urma invaziei uimitoare a Ucrainei pe teritoriul rus.
Mai târziu, după ce trupele nord-coreene au văzut lupte reale, Casa Albă a lui Biden a declarat că soldații au fost implicați în atacuri în prima linie în Kursk și au fost tratați „ca fiind dispensabili”. Un comandant ucrainean care i-a înfruntat pe nord-coreeni în luptă a declarat pentru Business Insider că aceștia erau practic „carne de tun”.
Serviciile secrete occidentale și sud-coreene au urmărit pierderile raportate. Cele mai recente estimări plasează pierderile la aproximativ 4.000. Institutul pentru Studiul Războiului a estimat recent că întregul contingent ar putea fi ucis sau rănit până în aprilie dacă rata actuală a pierderilor va continua. Dar forțele nord-coreene nu mai par să fie în prima linie.
Calea rusească a războiului
Într-o discuție găzduită marți de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSSI), Seth Jones, președintele departamentului de apărare și securitate al centrului, a declarat că rata raportată a victimelor este uimitoare și că soldații par să fie folosiți în moduri similare unităților de prizonieri din Rusia, în special în Kursk, unde obiectivul este de a recuceri teritoriul pe care Ucraina l-a confiscat și fortificat.
„Acesta este modul în care se pare că rușii au folosit forțele nord-coreene”, a declarat Jones, adăugând că Rusia a făcut acest lucru și cu forțe de nivel superior. „Acesta este modul rusesc de a duce un război”, a spus el. „Este uimitor în ceea ce privește numărul mare de victime”.
Luna trecută, Jones și Benjamin Jensen, un membru al laboratorului de previziuni al CSSI care este, de asemenea, profesor la Școala de luptă avansată a Marine Corps University, au scris într-un editorial pentru Wall Street Journal că, deși majoritatea forțelor nord-coreene păreau să provină din corpul său de elită Storm Corps, acestea erau folosite pentru deminare și atacuri frontale asupra pozițiilor ucrainene fortificate. Aceasta nu este o funcție principală a unităților de operațiuni speciale.
Rusia și-a îmbunătățit tacticile în timp de război. Războiul său electronic și utilizarea sistemelor fără echipaj s-au dezvoltat rapid. De asemenea, a avansat complexul său de lovituri de recunoaștere. Dar modul în care abordează recucerirea teritoriului și se angajează în războaie de uzură cu multe pierderi continuă.
O luptă lentă, dură și de uzură nu este în avantajul Ucrainei, deoarece Rusia are mai multe forțe pe care le poate angaja în mașinăria sa de război. Chiar dacă Ucraina continuă să dețină o parte semnificativă a teritoriului pe care l-a capturat la Kursk, Rusia a mărit presiunea, făcând-o mai dificil de păstrat. Totuși, Moscova nu dispune de o rezervă nesfârșită de soldați.
Atacurile Rusiei cu valuri umane, tactici vicioase cu rădăcini în vechea doctrină sovietică, au fost documentate pe tot parcursul războiului. Acestea sunt menite să forțeze și să copleșească apărarea inamică, dar au costuri extreme.
Estimările privind rușii uciși și răniți în acest război au ajuns la 800.000. Serviciile secrete occidentale au raportat pierderi zilnice din ce în ce mai mari, în special la sfârșitul anului trecut, în rândul trupelor ruse. Soldații nord-coreeni par să se adauge acum la aceste pierderi.
Un parteneriat sângeros
Atunci când Coreea de Nord a desfășurat trupe care să lupte pentru Rusia, părea să fie următorul pas într-un parteneriat în creștere. Liderul suprem nord-coreean Kim Jong Un și președintele rus Vladimir Putin au negociat un pact de apărare reciprocă, precum și afaceri cu arme.
Împreună cu forțele de luptă, Coreea de Nord a livrat Rusiei muniție și alte arme. Ceea ce ar putea primi Kim în schimb rămâne extrem de speculativ, dar printre posibilități se numără anumite capacități spațiale și satelitare, precum și alimente, produse petroliere și ajutor pentru forțele sale aeriene și submarine. Coreea de Nord primește, de asemenea, informații esențiale cu privire la modul în care armele sale, inclusiv artileria și rachetele, funcționează în luptă, precum și lecții valoroase cu privire la metodele de luptă moderne.
Jones a declarat că Phenianul pare să fi oferit trupe Moscovei mai degrabă decât să reacționeze la o cerere, dar nu este clar dacă Coreea de Nord a înțeles pe deplin cum vor fi folosite trupele sale. Pentru Putin, avantajul utilizării trupelor nord-coreene, la fel ca Wagner și alte forțe, este capacitatea de a evita o mobilizare controversată acasă.
Șeful Statului Major Întrunit sud-coreean a declarat luna trecută că Phenianul ar putea planifica desfășurarea de forțe și echipamente militare suplimentare în Rusia. Deși forțele nord-coreene par să fi fost absente de pe linia frontului în ultimele săptămâni, nu este clar dacă acest lucru este temporar sau permanent.
Editor : B.E.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News