Declaraţie comună: "Acum cinci ani, Rusia a pus în pericol ideea unei Europe libere şi paşnice"
Unsprezece miniştri de Externe, printre care şi cel al României, Teodor Meleşcanu, au semnat o declaraţie comună, publicată în The Guardian, prin care condamnă Rusia pentru anexarea Crimeei şi acuză Kremlinul că nu respectă dreptul internaţional, transmite News.ro.
„Acum cinci ani, Rusia a pus în pericol ideea unei Europe libere şi paşnice. Prin anexarea Crimeei, Rusia a demonstrat că nu respectă principiile dreptului internaţional şi că reprezintă o ameninţare serioasă pentru securitatea Europei”, se arată în comunicat.
Miniştrii de Externe din România, Letonia, Ucraina, Estonia, Lituania, Polonia, Suedia, Danemarca, Canada, Marea Britanie şi Cehia consideră că Ucraina, deşi mai are reforme de implementat, nu a fost niciodată mai aproape de Europa şi de valorile europene, în ciuda agresiunilor Rusiei. Din contră, susţin ei, Crimeea merge în cealaltă direcţie, cetăţenii de acolo fiind izolaţi, iar situaţia drepturilor omului continuând să se deterioreze.
Miniştrii subliniază că anexarea Crimeei a pus în pericol dreptul internaţional, iar referendumul ilegitim din Crimeea din 2014 a fost declarat ilegal şi invalid de comunitatea internaţională, care în ultimii ani a cerut în cei mai puternici termeni ca integritatea teritorială a Ucrainei să fie restaurată.
ONU şi alte organizaţii internaţionale au informat cu privire la încălcări ale drepturilor omului pentru membrii comunităţii etnice a tătarilor, a ucrainenilor, a minorităţilor de ortodocşi care nu sunt ruşi şi a activiştilor din societatea civilă.
„Un număr mare de deţinuţi politici au fost transferaţi din Crimeea în Federaţia Rusă, deşi această practică este interzisă de dreptul umanitar internaţional”, se arată în declaraţia miniştrilor.
Cu privire la tensiunile din 2018 dintre Rusia şi Ucraina în Marea Azov, miniştrii au afirmat: „Construirea podului Kerci de către Rusia nu este doar o nouă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, dar a fost folosită şi ca instrument pentru a crea întârzieri artificiale în traficul din porturile ucrainene în Marea Azov”.
Numind capturarea de către Rusia a unor nave ucrainene şi a marinarilor ucraineni drept „o nouă încălcare a dreptului internaţional”, miniştrii afirmă: „Cerem Rusiei să elibereze marinarii ucraineni arestaţi, să returneze navele şi să îşi respecte angajamentele internaţionale prin a asigura navigaţia liberă în Marea Azov şi Strâmtoarea Kerci”.
„Sistemul internaţional de reguli, care este fundamental pentru securitatea noastră globală, a fost subminat şi trebuie să fim pregătiţi să protejăm dreptul internaţional şi securitatea noastră individuală şi colectivă”, se arată în articol.
„O altă lecţie pe care am învăţat-o a fost că trebuie să lucrăm la rezistenţa societăţilor noastre faţă de diferite forme de atacuri şi amestecuri”, susţin miniştrii.
Miniştrii au informat că vor continua politica de a nu recunoşte anexarea ilegală a Crimeei şi vor condamna agresiunea Rusiei în cei mai puternici termeni.
“Politica de sancţiuni internaţionale coordonate transmite un mesaj clar Rusiei că nerespectarea dreptului internaţional are consecinţe. Nu vom uita şi nici nu vom abandona Crimeea”, se încheie articolul.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News