„Cyber-Gulagul” cu care Moscova va supraveghea fiecare pas al oamenilor pe durata pandemiei de coronavirus
Moscova a introdus un sistem digital de urmărire, pentru a verifica respectarea condițiilor de carantină impuse din cauza noului coronavirus. Criticii sistemului spun însă că tehnologia reprezintă o amenințare fără precedent la adresa vieții private, potivit CNN.
Moscova este epicentrul focarului de coronavirus din Rusia, cu 11.513 de cazuri din numărul total de 18.328 de cazuri raportate oficial în țară.
„Dacă până de curând aveam în jur de 500 de spitalizări zilnic, acum avem 1.300", a spus primarul capitalei, Serghei Sobyanin, vineri. El a susținut că sistemul de supraveghere digitală este un răspuns la creșterea rapidă a numărului de cazuri din Moscova.
Locuitorii din Moscova și din localitățile din vecinătate în vârsă de peste 14 ani trebuie să descarce un cod QR dacă doresc să iasă din casă. Se înregistrează pe un site al guvernului sau descarcă o aplicație pe smartphone, prin intermediul căreia declară ruta și scopul deplasării, apoi primesc un cod QR cu care pot fi verificați de autorități.
Măsura se va aplica inițial doar persoanelor care folosesc transportul în comun, dar autoritățile spun că restricțiile se vor extinde treptat și pentru deplasările scurte în apropierea casei.
Guvernul s-a folosit deja de pandemia de coronavirus pentru a testa o serie de noi tehnologii, în special instrumente de inteligență artificială și recunoaștere facială. Iar folosirea permiselor pentru verificarea deplasărilor nu este unică pentru Rusia. În timp ce orașele europene precum Paris au introdus formulare pe bază de hârtie, decizia Moscovei de a folosi coduri QR seamănă mai mult cu ce s-a întâmplat în China pentru monitorizarea extinsă a populației.
Dar activiștii din opoziție avertizează că noul sistem va însemna o intruziune fără precedent a guvernului în ivața privată.
De exemplu, site-ul de autorizare solicită tuturor utilizatorilor să se înregistreze pe un portal guvernamental, care stochează date despre amenzi rutiere, facturi la utilități sau pașapoarte. De asemenea, utilizatorii trebuie să menționeze punctele de plecare și destinația, indicativul fiscal al angajatorului, numărul mașinii auto și să încarce o poză a cărții de idenitate.
Daria Besedina și Maxim Katz, consilieri locali din opoziție care au votat împotriva acestui sistem, spun că este vorba despre un „cyber Gulag”, un „lagăr de concentrare digital”. Ei critică și comunicarea autorităților pe tema coronavirusului.
„Dacă, pe de o parte, le spui oamenilor toată ziua că situația este sub control și numai oamenii în vârstă mor, iar pe de altă parte nu oferi niciun sprijin economic, oamenii nu vor rămâne acasă, oricâte permise ai impune”, a scris Katz pe Twitter.
Roskomsovoda, un grup care monitorizează libertatea internetului în Rusia, spune că noul sistem este o parte a „cursei pentru supraveghere” și a întocmit o hartă a „abuzurilor digitale privind drepturile civile” pentru a monitoriza restricțiile care ar putea rămâne în vigoare și după ce trece pandemia de coronavirus.
Primăria Moscovei spune că va șterge toate datele după încheierea perioadei de carantină, însă experții își fac griji că baza de date acumulată cu profilele complete ale oamenilor și înregistrări ale tuturor mișcărilor acestora ar putea ajunge în mâini greșite.
„Există o mare probabilitate ca, după ce trece pandemia, aceste date să înceapă să se scurgă pe piața neagră, așa cum se întâmplă cu multe alte baze de date”, spune Sarkis Darbinian, avocatul Roskomsvoboda.
„Acest lucru este foarte riscant”, adaugă el.
Editor web: M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News