Cum folosește Putin cipurile companiilor americane ca să-și vâneze adversarii cu ajutorul recunoașterii faciale
Moscova a anunțat în 2017 că a lansat una dintre cele mai vaste rețele de camere de supraveghere din lume care utilizează sistemul de recunoaștere facială, iar, de atunci, autoritățile ruse s-au folosit de tehnologia din Occident ca să vâneze și să hărțuiască mii de persoane care au criticat sau au protestat în public împotriva Kremlinului, potrivit unei investigații Reuters.
Nu e niciun secret că guvernul rus folosește tehnologia de recunoaștere facială pentru a-i monitoriza pe cetățeni. Sistemul de recunoaștere facială îi ajută pe polițiști să îi identifice și să îi prindă pe cei care se împotrivesc regimului lui Putin - o tactică folosită ca măsură preventivă ori de câte ori doresc.
Într-o declarație pentru presă, Departamentul de Tehnologii Informaționale a spus că poliția din capitala Rusiei are la dispoziție 160.000 de camere de supraveghere - 3.000 dintre ele conectate la sistemul de recunoaștere facială.
O investigație Reuters a peste 2.000 de cazuri judiciare arată că aceste camere au jucat un rol esențial în arestarea a sute de protestatari. Cei mai mulți au fost reținuți în 2021 după ce s-au alăturat demonstrațiilor antiguvernamentale.
Începând din februarie 2022, autoritățile în Rusia au început să folosească recunoașterea facială pentru a-i opri pe oameni chiar înainte să poată protesta.
„Este o practică nouă care este folosită cu efecte înfricoșătoare, în special în Moscova unde au avut loc cele mai mari proteste și unde oamenii știu că sunt urmăriți de camerele de recunoaștere facială”, a spus Daria Korolenko, o avocată din partea unui grup independent care luptă pentru drepturile omului și monitorizează cazurile de represiune din Rusia.
Sistemul de recunoaștere facială din Moscova funcționează pe baza unor algoritmi produși de o companie din Belarus și trei firme rusești.
Cel puțin trei dintre aceste companii au folosit cipuri de la Nvidia Corp sau Intel Corp împreună cu algoritmii lor, potrivit Reuters. Mai mult, companii rusești și belaruse au participat într-un program de testare a tehnologiei condus de o agenție subordonată Departamentului Comerțului din SUA, una dintre ele primind un premiu de 40.000 de dolari.
Reținuți de poliție când mergeau la teatru cu familia la teatru sau în drum spre spital
Reuters a intervievat 29 de persoane reținute de poliție în stațiile de metrou din Moscova. Aproape toți au fost informați de autorități că au fost identificați cu ajutorul tehnologiei de recunoaștere facială, unii dintre ei spunând că sistemul utilizat pentru prinderea lor se numește Sfera, un sistem de analiză video al VisionLabs.
Printre persoanele reținute se numără studenți, pensionari, un om de știință, un cercetător academician și un curier. Unii dintre ei mergeau la muncă atunci când au fost opriți; un altul mergea la teatru cu soția și copiii; o femeie mergea cu mama ei la doctor.
Cu toții au un lucru în comun: au criticat Kremlinul. Cei mai mulți dintre ei au participat la proteste. Au fost reținuți pentru perioade de la 10 minute la 18 ore, iar 12 dintre ei au semnat documente prin care promit să nu mai protesteze sau recunosc că au primit o avertizare împotriva participării la proteste. Niciunul nu a fost acuzat de vreo infracțiune.
Sistemul de recunoaștere facială a început să fie folosit la Moscova cu ocazia organizării Cupei Mondiale FIFA din 2018 și este folosit și la metrou de sistemul opțional de plată Face Pay.
Într-o declarație pentru Reuters, Nvidia a spus că a întrerupt toate vânzările către Rusia în luna martie a anului 2022, dar că nu poate monitoriza toate tranzacțiile realizate cu produsele lor de către intermediari.
Produse Intel cu o valoare totală de 457 de milioane de dolari au fost livrate în Rusia între 1 aprilie și 31 octombrie 2022, potrivit datelor înregistrate la vamă și obținute de Reuters.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News