Live

Cine sunt intermediarii din umbră la care apelează Putin ca să cumpere tehnologie la mâna a doua din Occident

Data publicării:
Rusia cumpără echipamente de înaltă precizie produse în Occident din piețe second-hand din țări care fac în continuare comerț cu Moscova, precum China, Coreea de Sud și Turcia. Foto: Profimedia Images

În ciuda campaniei Occidentului de a bloca accesul economiei de război a Rusiei la echipamentele de care are mare nevoie, o rețea de companii obscure ajută Moscova să pună mâna pe tehnologii care îi sunt vitale pentru a susține războiul din Ucraina, potrivit unui raport al Centrului pentru Studii Avansate de Apărare.

Producătorii de arme din Rusia au reușit să facă rost de instrumente de înaltă precizie produse în Occident cumpărându-le de pe piețele de produse second-hand din țări care fac în continuare comerț cu Kremlinul, precum China, Coreea de Sud și Turcia, scrie Business Insider.

Aceste țări nu sunt nici originea, nici destinația bunurilor tranzacționate, ci doar le facilitează livrarea.

„Companiile și persoanele din aceste jurisdicții acționează ca brokeri, alimentând cu instrumente de înaltă precizie din străinătate nu doar contractanți din industria de apărare, dar și subsidiare rusești ale firmelor producătoare de mașini-unelte, care se presupune că au părăsit piața rusească după februarie 2022”, a scris analistul Al Maggard.

Cu toate că aceste echipamente second-hand nu sunt la fel de sofisticate ca modelele moderne, ele sunt suficiente pentru a alimenta nevoile militare ale Moscovei.

O parte din tehnologiile occidentale la mâna a doua pe care Rusia le-a cumpărat au fost facilitate de firme obscure din China. Foto: Profimedia Images

Fără ajutorul acestor piețe, producătorii ruși nu și-ar putea îndeplini obiectivele pe termen scurt și mediu.

Una dintre firmele care ajută din umbră Rusia este ELE Technology, din China, al cărei website a fost înregistrat la scurt timp după declanșarea invaziei din Ucraina, potrivit Financial Times.

Firma a realizat aproape 100 de livrări de echipamente japoneze către un contractant rusesc din domeniul apărării, încălcând cel mai probabil atât restricțiile de export din Japonia, cât și din SUA.

SUA au introdus o nouă serie de sancțiuni împotriva Rusiei luna aceasta, care include capacitatea de a impune sancțiuni secundare asupra instituțiilor financiare care încă facilitează comerțul cu Moscova.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

UE ar putea renunța la o parte dintre sancțiunile impuse Siriei. Ce condiții trebuie să îndeplinească noua putere de la Damasc

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

„Multe lucruri se întâmplă la Londra”. Medvedev amenință, după asasinarea generalului Kirillov, că oficialii NATO sunt „ținte legitime”

Partenerii noștri