Live

Analiză Cine cade primul? „Bucătarul lui Putin” s-a aliat cu Kadîrov și i-a declarat război lui Șoigu și generalilor ruși (The Guardian)

Data publicării:
Prigojin l-a lăudat pe Kadîrov după ce liderul cecen i-a criticat dur pe generalii de rang înalt ai armatei ruse în urma înfrângerilor suferite de Rusia pe frontul din Ucraina. Colaj foto: Profimedia Images

Doi dintre locotenenții cu cea mai mare notorietate ai lui Putin, fondatorul Wagner Evgheni Prigojin și conducătorul cecen Ramzan Kadîrov i-au declarat război deschis ministrului apărării Serghei Șoigu, un lider loial lui Putin, și generalilor ruși de rang înalt după înfrângerile care au venit pe bandă rulantă pentru armata rusă, aflată acum în retragere în Ucraina, potrivit unei analize The Guardian.

Pierderile Rusiei, care au continuat și săptămâna aceasta pe fronturile din sudul și estul Ucrainei, au dus la o ruptură majoră în sânul clasei conducătoare în timp ce Kremlinul caută vinovații pentru seria de înfrângeri rușinoase suferite de armata rusă.

Prieteni, rivali și inamici și-au luat locurile în Marele Palat Kremlin atunci când Vladimir Putin a strâns toată elita Rusiei pentru a oficializa anexarea ilegală a celor patru regiuni parțial ocupate din Ucraina.

Ceremonia era menită să fie o demonstrație de forță și unitate, dar în doar 24 de ore a fost umbrită de eșecurile armatei ruse de pe câmpul de luptă.

Elita rusească este în stare de panică pe măsură ce înfrângerile militare vin pe bandă rulantă în Ucraina

Invazia rusească a Ucrainei care durează deja de șapte luni a aruncat elita Rusiei într-o stare de incertitudine, potrivit surselor, fiind tot mai greu pentru conducătorii ruși să ignore faptul că războiul nu mai poate fi câștigat.

Unii oficiali mai ambițioși au văzut o oportunitate în acest haos și înaintează propuneri Kremlinului despre modalități de a întoarce soarta războiului din Ucraina și de a salva eforturile de mobilizare de la un dezastru total.

Ceremonia de la Kremlin era menită să fie o demonstrație de forță și unitate, dar în doar 24 de ore a fost umbrită complet de eșecurile armatei ruse pe câmpul de luptă din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Alții au optat să stea în umbră și să încerce să rămână la putere sau să evite să fie pedepsiți. Agențiile de spionaj din Occident au raportat niveluri ridicate ale nemulțumirii în rândul armatei ruse și a elitei țării. Unele au sugerat chiar că ar putea avea loc o lovitură de stat.

„Putin are o personalitate foarte distructivă, el joacă diverse facțiuni între ele ca să vadă care este cel mai bun rezultat”, a spus un fost oficial al Ministerului Apărării pentru The Guardian. „Nu știe cum să repare relațiile, așa că într-un final, cineva va cădea victimă. Putin vrea doar să vadă ce este mai bine pentru el și războiul din Ucraina.”

Prigojin vrea să arate că mercenarii Wagner luptă mai bine decât soldații din armata rusă

Marat Gabidullin, un fost comandant Wagner care îl cunoaște pe Prigojin de pe vremea când făcea parte din grupul de mercenari, a spus că nu este „surprins să îl vadă pe Prigojin în lumina reflectoarelor” în acest moment.

Profitând de valul de patriotism din prezent, „el vrea să se poziționeze ca un apărător neînfricat al patriei care a creat o organizație militară profesionistă”, a mai spus Gabidullin. „El vrea să arate că poate lupta mai bine decât armata regulată. Aveam întotdeauna tensiuni cu Ministerul Apărării, nu ne plăceam deloc.”

Potrivit unui fost oficial de rang înalt al armatei ruse care a lucrat cu Șoigu și Prigojin, rivalitatea dintre cei doi este o luptă veche care se trage de la momentul fondării Grupului Wagner în 2014, după anexarea Crimeei.

Rivalitatea dintre Șoigu și Prigojin este o luptă mai veche care se trage de la momentul fondării Grupului Wagner în 2014, după anexarea Crimeei. Foto: Profimedia Images

Rivalitatea s-a intensificat atunci când Șoigu l-a dat afară pe ministrul adjunct al apărării Dmitri Bulgakov, un oficial care l-ar fi ajutat pe Prigojin să obțină contracte benefice de aprovizionare a armatei.

„Prigojin vrea să își ia revanșa acum împotriva lui Șoigu”, a spus sursa, care l-a descris pe Prigojin drept o persoană „fără moral, fără conștiință și fără hobby-uri... Este o mașină, în sensul rău al cuvântului.”

Kadîrov dă vina pe Ministerul Apărării pentru dezastrul din Ucraina și îi atacă pe generali

Prigojin, cunoscut și ca „Bucătarul lui Putin”, a format o alianță surprinzătoare cu Kadîrov, liderul excentric al Ceceniei care a făcut din această republică din munții Caucaz propriul său fief la schimb pentru supunerea pe care i-o arată lui Putin.

Cu toate acestea, în cel mai recent conflict, Kadîrov s-a remarcat prin criticile dure pe care le-a adresat Ministerului Apărării, acesta declarând că luptătorii săi ar putea să cucerească Kievul în câteva zile chiar și după ce armata rusă a fost respinsă.

La scurt timp după înfrângerea pe care rușii au suferit-o săptămâna trecută la Liman, un centru feroviar important din regiunea Donețk, Kadîrov a lansat un atac virulent la adresa Statului Major al Rusiei și la comandantul districtului militar central, Alexander Lapin, persoana responsabilă pentru apărarea orașului.

„Dacă ar fi după mine, l-aș retrograda la soldat, i-aș lua toate medaliile și l-aș trimite cu o pușcă pe front pentru a-și spăla rușinea cu sânge”, a scris Kadîrov pe Telegram despre comandantul însărcinat cu apărarea orașului Liman, recent eliberat de armata ucraineană. Foto: Profimedia Images

„Rușinea nu este că Lapin este incompetent”, a scris Kadîrov pe Telegram, „ci că este protejat de deasupra de conducerea Statului Major. Dacă ar fi după mine, l-aș retrograda la soldat, i-aș lua toate medaliile și l-aș trimite cu o pușcă pe front pentru a-și spăla rușinea cu sânge.”

„Nepotismul militar nu va duce la nimic bun”, a adăugat Kadîrov. Prigojin l-a lăudat pentru aceste cuvinte: „Frumos, Ramzan, ține-o tot așa. Aceste gunoaie ar trebui trimise pe front desculțe și cu mitraliere.”

Liderul cecen vrea să fie „ceva mai mult decât conducătorul unei regiuni”

Putin i-a pus dintotdeauna unul împotriva celuilalt pe subalternii săi pentru a-i împiedica să se unească împotriva sa. Încă din prima parte a războiului, au circulat zvonuri prin Moscova despre bătăi cu pumnii la Kremlin între Șoigu și alți oficiali – zvonurile nu au fost confirmate.

„Această echilibristică ar putea să funcționeze pe timp de pace, dar acum distrage [atenția] de la eforturile de război”, a spus Marat Gelman, fost consilier al lui Putin și, acum, unul dintre criticii liderului de la Kremlin.

Un specialist în Cecenia a spus că criticile lui Kadîrov reflectă ambițiile sale militare de a fi „ceva mai mult decât conducătorul unei regiuni”. Fostul oficial al armatei ruse a spus și el că Kadîrov își dorește o funcție de top în guvern.

„Știe că războiul este vremea sa să se facă remarcat, trebuie să lovească acum”, a spus fostul oficial al armatei.

Toată lumea încearcă să găsească vinovați, iar Kadîrov este primul care a intrat în joc, potrivit Faridei Rustamova, o jurnalistă rusă care a scris despre diviziunile care există în rândul elitei ruse. „El se vede drept unul dintre liderii războiului. Ca un fiu pe care Putin nu l-a avut niciodată. Totul pare ca un bulgăre de zăpadă care se face tot mai mare cu fiecare înfrângere.”

Șoigu s-a împotrivit războiului declanșat în 2014 în Donbas și anexării ilegale a celor patru regiuni ucrainene, dar consilierii de la Kremlin nu au fost de acord. Foto: Profimedia Images

Șoigu „vrea să scape de tot acest deazstru” și „ar fi fericit să fie demis”

Cei doi bărbați nu sunt singurii care și-au pus tunurile pe armata rusă. Propagandiștii din media, precum margarita Simonian și Vladimir Soloviev, au criticat în public felul în care s-a realizat mobilizarea și au acuzat armata că au provocat instabilitate în țară prin încercarea de a recruta ruși care nu pot servii în armată.

Un oficial rus din administrația care conduce una dintre regiunile ucrainene anexate ilegal de Rusia a sugerat chiar că Șoigu ar trebui să se împuște din cauza înfrângerilor suferite de armată în Ucraina.

Atacurile la adresa Ministerului Apărării vin într-un moment foarte periculos pentru Rusia. Armata sa a pierdut deja mii de kilometri pătrați de teritoriu ocupat și nu a reușit să stabilizeze linia frontului în Harkov, Donețk și, acum, în Herson.

„Kremlinul caută țapi ispășitori. Au fost trei eșecuri evidente: la începutul războiului, ultimele înfrângeri militare și problemele cu mobilizarea”, a spus Gelman, fostul consilier al lui Putin.

„Cunoscându-l pe Șoigu, cred cu tărie că ar fi fericit să fie demis în momentul acesta. El vrea să scape de tot acest deazstru”, a spus fostul oficial al armatei ruse.

Originar din regiunea rusească Tuva, Șoigu s-a împotrivit războiului declanșat în 2014 în Donbas, dar a fost contrazis de un grup de consilieri pro-război de la Kremlin din care face parte și Nikolai Patrușev. Șoigu nu ar fi fost nici în favoarea recentelor „anexări” ale teritoriilor ucrainene ocupate, a dezvăluit sursa citată de The Guardian.

Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

FSB-ul nu le va permite lui Prigojin și Kadîrov să preia puterea

„Nu îmi pot imagina cum FSB le-ar permite lui Prigojin sau Kadîrov să câștige vreo putere politică”, a spus Evghenia Albats, un jurnalist de investigații și editor la New Times. „Este imposibil.”

Albats, care a plecat de curând din Rusia după ce a fost luată la țintă pentru reportajele sale, a spus că sursele sale din guvernul rus estimează că cel puțin 70% dintre oficialii de rang înalt – un grup de persoane pe care jurnalista l-a numit „nomenclatura” – se opun războiului.

Potrivit lui Albats, poziția lui Putin nu este în pericol deocamdată pentru că oficialii de top sunt speriați. „Ca să existe o schismă, oamenii trebuie să nu mai fie înfricoșați. Unde ar putea acești oameni să se întâlnească? Telefoanele sunt ascultate, apartamentele sunt supravegheate.”

Dmitri Oreșkin, un analist politic cu multă experiență, a spus că riscurile pentru oricine care mișcă împotriva lui Putin sunt pur și simplu prea mari.

„Tot acest sistem este construit în jurul unui 'vojd', un lider. Dacă îl dai jos pe Putin trebuie să obții rezultate foarte repede, dar toată lumea știe că acest lucru este imposibil acum”, a explicat Oreșkin.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

„Putin folosește Ucraina ca teren de antrenament”. Ce spune Zelenski despre atacul rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro

Partenerii noștri