Aliații lui Putin o iau pe urmele lui Evgheni Prigojin și își fac propriile lor armate private
Oligarhii ruși Arkadi și Boris Rotenberg au decis să își facă o armată privată asemănătoare cu Grupul Wagner al lui Evgheni Prigojin, formată din huligani din lumea fotbalului, potrivit unui site de investigații local, scrie Newsweek. Alte zeci de grupări de mercenari finanțate de companii și agenții de stat din Rusia luptă acum în Ucraina.
Frații Rotenberg sunt prieteni cu Putin din copilărie și aliați apropriați ai liderului rus. Aceștia au intrat prima oară în contact cu batalionul Espanola, un grup paramilitar format din ultrași de extremă dreapta, prin intermediul lui Viktor Șendrik, șeful serviciului de securitate al Căilor Ferate Ruse (RJD), care sponsorizează grupul.
„Espanola a fost creat de fani, majoritatea de la Spartak. Apoi, Roternbergii au venit cu ideea de a prelua controlul asupra unei companii militare private”, a declarat o sursă pentru Важные истории („Povești importante”), o publicație independentă din Rusia. „Multe companii importante își creează propriile lor armate private acum, iar frații vor să își facă o armată privată pe modelul Espanola.”
Arkadi este, de asemenea, persoana căreia Putin i-a încredințat misiunea de a construi podul Kerci care leagă Rusia de peninsula anexată Crimeea.
Companiile și agențiile de stat din Rusia au finanțat zeci de grupuri pseudo-mercenare care acum luptă în Ucraina, potrivit publicației rusești Meduza. Printre acestea se numără și batalionul Uran, care este susținut de agenția spațială Roscosmos și unitatea Soiuz, finanțată de firmele de stat Sberbank și Rosatom.
Serviciile de informații ale Ministerului Apărării din Ucraina au dezvăluit că și Gazprom, principala companie de energie din Rusia, este pe cale să își facă propria armată de mercenari. Planurile Gazprom sunt inspirate din „exemplul” dat de Grupul Wagner al lui Evgheni Prigojin, care s-a revoltat împotriva Moscovei și a murit mai apoi când avionul în care se afla s-a prăbușit misterios la scurt timp după decolare.
Frații Rotenberg l-au pus pe Șendrik să conducă noua armată privată „pentru că el lucrează de mult timp în serviciul lor de securitate”, potrivit sursei publicației independente din Rusia.
Șendrik a absolvit Institutul de Frontieră Golițîno al FSB și a activat în unitatea de trupe speciale Vimpel sub comanda FSB. El a condus serviciul de securitate al Căilor Ferate Ruse din 2016.
Grupul Espanola face parte din Redut, o companie militară privată controlată de Ministerul rus al Apărării.
Fostul general american Mark Hertling a avertizat anul trecut că armatele private din Rusia vor crea un haos și mai mare în țară dacă regimul lui Putin se va prăbuși.
„Elitele ruse se pregătesc pentru scenariul unei înfrângeri militare a Rusiei și golul de putere ce va rămâne după”, a scris și Serghei Sumlenni, un expert în spațiul politic al Europei de Est, adăugând încă de la acea vreme că mari firme rusești, precum Gazprom și Rosneft, își fac propriile lor armate private.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News