Live

Live Text Ucrainenii au doborât un avion de luptă rusesc deasupra Mării Negre. Atac rus masiv asupra orașului Dnipro

Data actualizării: Data publicării:
Un avion de luptă Su-35 rusesc a fost doborât deasupra Mării Negre. Foto: Profimedia Images

Forțele aeriene ucrainene au informat că un avion rusesc de tip Suhoi Su-35 a fost doborât în noaptea de duminică spre luni deasupra Mării Negre. Concomitent, Rusia încearcă, cel mai probabil, să înființeze un nou grup „elită” de aviație de atac, cu numele de cod „Ștorm” („Furtuna”), ale cărui avioane să zboare deasupra Ucrainei în misiuni de bombardament, a precizat luni ministerul britanic al Apărării. Noua unitate va fi compusă din cel puțin o escadrilă de avioane de atac la sol Suhoi Su-24 „Fencer” și avioane de vânătoare-bombardament Suhoi Su-34 și o escadrilă de elicoptere de atac. Tipul acestor aeronave sugerează că noul grup de aviație va avea ca principal rol executarea de misiuni de atac la sol, conform experților britanici.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Rusia plasează o zonă de la granția cu Ucraina sub regim "antiterorist"

ACTUALIZARE 19:45 Rusia a plasat luni regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina şi unde autoritățile au anunțat că sunt în desfășurare incursiuni armate ale unor "sabotori", sub "regimul legal al unei zone de operaţiuni antiteroriste", a anunţat guvernatorul Viaceslav Gladkov.

Acest regim, decis de serviciile de securitate (FSB), acordă puteri speciale forţelor de ordine şi forţelor armate, potrivit unui comunicat emis de guvernator.

Regimul permite evacuarea civililor din zonele afectate, un control sporit al telecomunicaţiilor, intervenţii facilitate ale forţelor "antiteroriste" şi controale întărite ale identităţii persoanelor şi vehiculelor, informează Agerpres.

Autorităţile "fac apel la cetăţeni să fie vigilenţi, să urmeze îndemnurile reprezentanţilor forţelor de ordine şi să nu interfereze cu acţiunile forţelor de ordine", se arată în comunicat.

Acest regim "antiterorist" a fost în vigoare timp de ani de zile în Caucazul rusesc, în special în Cecenia.

Este pentru prima dată când o regiune rusă este plasată sub acest regim de la începutul invaziei în Ucraina.

Cel puţin şase persoane au fost rănite luni în bombardamente în regiunea rusă Belgorod, unde are loc o incursiune a unor combatanţi veniţi din Ucraina, a susținut guvernatorul regional pe contul său de Telegram.

Potrivit lui Viaceslav Gladkov, doi oameni au fost răniţi în bombardamentul din satul Glotovo, alţi trei în districtul Graivoron, iar ultimul în satul Zamostie. Toate aceste localităţi sunt situate în apropierea frontierei ucrainene şi în zona în care are loc incursiunea luptătorilor, conform autorităţilor ruse.

Atacul a fost revendicat pe un canal de Telegram care pretinde că aparţine "Legiunii Libertate pentru Rusia", un grup de ruşi care luptă de partea ucraineană, care a susţinut deja că se află în spatele unor incursiuni anterioare în aceeaşi regiune. Rusia a clasificat organizaţia drept "teroristă".

Kievul a declarat luni că nu are "nimic de-a face" cu incursiunea unor combatanţi în Rusia, într-o regiune de frontieră cu Ucraina.

"Ucraina urmăreşte cu interes evenimentele din regiunea rusă Belgorod şi studiază situaţia, dar nu are nimic de-a face cu acest lucru", a trasmis, pe Twitter, Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene.

Răniţi în regiunea rusă unde se desfăşoară incursiunea unor combatanţi veniţi din Ucraina

ACTUALIZARE 18:25 Cel puţin şase persoane au fost rănite luni în bombardamente în regiunea rusă Belgorod, unde are loc o incursiune a unor combatanţi veniţi din Ucraina, a anunţat guvernatorul regional pe contul său de Telegram, transmite AFP, potrivit Agerpres. 

Potrivit lui Viaceslav Gladkov, doi oameni au fost răniţi în bombardamentul din satul Glotovo, alţi trei în districtul Graivoron, iar ultimul în satul Zamostie. Toate aceste localităţi sunt situate în apropierea frontierei ucrainene şi în zona în care are loc incursiunea luptătorilor, potrivit autorităţilor ruse.

Potrivit guvernatorului, un obuz a căzut peste o grădiniţă, care a luat foc la Zamostie, rănind o femeie. În Graivoron, capitala raionului, a fost lovită administraţia locală, iar trei case au fost, de asemenea, avariate. De asemenea, potrivit aceleiaşi surse, o dronă a fost doborâtă de apărarea antiaeriană rusă.

Atacul a fost revendicat pe un canal de Telegram care pretinde că aparţine „Legiunii Libertate pentru Rusia”, un grup de ruşi care luptă de partea ucraineană, care a susţinut deja că se află în spatele unor incursiuni anterioare în aceeaşi regiune. Rusia a clasificat organizaţia drept „teroristă”.

Un partid-satelit din Rusia îl propune pe Vladimir Putin candidat la prezidenţialele din 2024. Reacția Kremlinului

ACTUALIZARE 18:10 Propunerea partidului social-democrat „Rusia Justă” de a-l desemna pe preşedintele Vladimir Putin drept candidat la următoarele alegeri prezidenţiale din 2024 arată sprijinul de care se bucură actualul şef al statului rus, susține purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Vladimir Putin, președintele Rusiei. FOTO: Profimedia Images

„Da, am observat această iniţiativă. Este cu siguranţă un alt important indicator al nivelului de susţinere a preşedintelui atât la nivelul forţelor politice din statul nostru, cât şi în rândul populaţiei în general”, a spus Peskov într-o conferinţă de presă, relatează EFE, citată de Agerpres.

Potrivit lui Peskov, „nivelul de susţinere (a lui Putin) este foarte ridicat”.

„Nivelul de consolidare (a societăţii) în jurul preşedintelui este mare”, a susținut el. În cursul congresului partidului „Rusia Justă”, care a avut loc sâmbătă la Moscova, Serghei Mironov, liderul formaţiunii (o excrescenţă a Rusiei Unite, aflată la putere) a propus „nominalizarea lui Putin ca preşedinte al Rusiei la următoarele alegeri din 2024”.

Citește continuarea AICI

Peskov spune că „sabotori” ucraineni au intrat pe teritoriul rus: „E un atac menit să distragă atenția de la cucerirea orașului Bahmut”

ACTUALIZARE 18:00 Preşedintele Vladimir Putin a fost informat despre o incursiune în curs de desfăşurare pe teritoriul rus a unor „sabotori” veniţi din Ucraina, un atac menit să „distragă atenţia” de la cucerirea oraşului Bahmut, revendicată de Moscova, a declarat purtătorul său de cuvânt, citat luni de AFP, potrivit Agerpres.

„Ministerul Apărării, FSB şi gărzile de frontieră l-au informat pe preşedinte (...), se acţionează pentru a elimina acest grup de sabotaj de pe teritoriul rus”, a declarat Dmitri Peskov pentru agenţiile ruse. Potrivit oficialului de la Kremlin, Ucraina a lansat acest atac asupra regiunii Belgorod, care se învecinează cu teritoriul ucrainean, pentru a „distrage atenţia” de la situaţia din Bahmut, epicentrul luptelor ruso-ucrainene de luni de zile şi oraş pe care Moscova a afirmat că l-a cucerit în acest weekend.

„Înţelegem pe deplin că scopul acestui act de sabotaj este de a distrage atenţia de la Bahmut, pentru a minimiza efectul pierderii oraşului de către partea ucraineană”, a declarat el.

Citește continuarea AICI

Ucraina spune că are în continuare controlul asupra unei părți a Bahmutului

ACTUALIZARE 15:37 Adjuncta ministrului apărării ucrainean, Hanna Maliar, a declarat, luni, că armata ucraineană continuă să controleze o parte din sud-vestul oraşului Bahmut, dezminţind din nou afirmaţiile şefului grupului de mercenari ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit cărora luptătorii săi ar fi preluat controlul întregului oraş.

„Trupele noastre din Bahmut controlează anumite infrastructuri şi zona de case din Litak”, a declarat responsabila ucraineană pe contul său de Telegram, referindu-se la cartierul cu acest nume din sud-vestul oraşului asediat de forţele ruse din luna august a anului trecut.

Maliar a adăugat că luptele continuă în suburbiile din nordul şi sudul Bahmutului pentru zonele mai înalte de pe flancurile localităţii, care oferă o poziţie de tragere avantajoasă celui care le deţine.

„Luptătorii noştri nu dau inamicului posibilitatea de a câştiga poziţii acolo. Inamicul desfăşoară forţe şi echipamente suplimentare”, a adăugat ea, reafirmând că „potenţialul ofensiv al Rusiei s-a redus semnificativ din cauza pierderilor masive suferite”.

Purtători de cuvânt ai armatei ucrainene au raportat, în ultimele zile, progrese ucrainene pe flancurile oraşului Bahmut, recunoscând în acelaşi timp avansarea trupelor ruse în interiorul localităţii.

În timp ce comandantul grupului Wagner anunţa cucerirea completă a oraşului, Maliar a afirmat, duminica trecută, că trupele ucrainene au „semiîncercuit” forţele ruse din interiorul oraşului cu progresele realizate pe flancuri.

Guvernul ucrainean dă asigurări că alimentarea cu electricitate a centralei nucleare Zaporojie a fost reluată

ACTUALIZARE 15:22 Ucraina a reconectat, luni, centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, la o sursă de alimentare externă, după o scurtă întrerupere care au făcut-o dependentă de regeneratoarele de urgenţă.

Generatoarele diesel pentru cazuri de urgenţă au fost, anterior, activate pentru a se asigura că combustibilul nuclear este menţinut la rece şi pentru a preveni un posibil dezastru.

Fiecare parte pasează vina celeilalte pentru întreruperea curentului electric. Marioneta instalată de Rusia în regiune a declarat că Ucraina a deconectat o linie electrică, iar societatea ucraineană de energie nucleară, Energoatom, a declarat că problema a avut drept cauză bombardamentele ruseşti.

Anunţând că au fost efectuate lucrări de reparaţii, operatorul reţelei naţionale ucrainene a declarat: „Centrala este (re)comutată la sistemul naţional ucrainean de alimentare cu energie electrică”.

În urma acestui incident, Rafael Grossi, şeful organismului de supraveghere nucleară al Naţiunilor Unite, a tras din nou un semnal de alarmă, afirmând că situaţia în materie de securitate a centralei nucleare Zaporojie este „extrem de vulnerabilă” şi a subliniat necesitatea unei protecţii internaţionale.

„Trebuie să ne punem de acord să protejăm acum centrala; această situaţie nu poate continua!”, subliniază Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), într-un mesaj transmis prin Twitter, în cursul dimineţii.

Chiar dacă cele şase reactoare ale centralei sunt oprite, acestea au nevoie de o sursă constantă de energie electrică pentru a răci combustibilul nuclear din interior şi a preveni un posibil dezastru.

Uzina, situată într-o zonă ocupată de Rusia în sudul Ucrainei, în apropierea de linia frontului de-a lungul Fluviului Nipru, este cea mai mare centrală nucleară din Europa, iar zona a fost lovită în mod repetat de bombardamente.

Reprezentanții Energoatom au declarat că a fost a şaptea oară când energia electrică a fost întreruptă la centrala Zaporojie de când a început invazia rusească.

Ucraina a afirmat că ultimele atacuri ruseşti au lăsat fără curent electric aproape 250.000 de consumatori din regiunea Zaporojie, dar că alimentarea cu energie electrică a fost restabilită pentru majoritatea acestora.

De asemenea, societatea Ukrenergo a precizat că alimentarea cu energie electrică a fost restabilită şi pentru consumatorii din regiunea Dnipropetrovsk după atacurile aeriene ale forţelor ruse din cursul nopţii de duminică spre luni.

Ucraina a respins un atac rus masiv asupra orașului Dnipro

ACTUALIZARE 11:35 Ucraina a afirmat luni că a respins în timpul nopţii de duminică spre luni un atac rus de amploare ce a vizat oraşul Dnipro, în zona est-centrală a ţării, cu rachete şi drone explozive, informează AFP.

Potrivit autorităţilor locale regionale, şapte persoane au fost rănite.

În timpul acestui „atac nocturn”, Rusia a lansat „16 rachete de diferite tipuri şi 20 de drone Shahed”, a anunţat armata ucraineană într-un comunicat postat pe Facebook.

În total, patru „rachete de croazieră Kh-101/Kh-555” şi toate cele 20 de drone „au fost distruse de apărarea antiaeriană”, se subliniază în comunicat.

Cu toate acestea, armata ucraineană nu a oferit detalii asupra pagubelor provocate de cele 12 rachete care au trecut de apărarea sa.

Mai devreme luni dimineaţa ea a raportat că ruşii au lansat „un atac masiv cu rachete şi drone”, fără a spune unde exact şi adăugând că „se vor face precizări după clarificare”.

Potrivit unui mesaj pe Telegram al primarului oraşului Dnipro, Boris Filatov, „nu au mai fost niciodată bombardamente (asupra oraşului) de o asemenea amploare de la începutul războiului”.

Dnipro, oraş care avea circa 1 milion de locuitori înainte de invazia rusă, se află la 125 de kilometri de linia frontului actuală.

„Locuitorii din Dnipro nu au dormit şi s-au rugat pentru rudele şi prietenii lor”, a mai spus Filatov.

La rândul său, Serhii Lisak, guvernatorul regiunii Dniepropetrovsk unde se află Dnipro, a afirmat că trupele Kievului „au doborât” în noaptea de duminică spre luni „15 drone şi 4 rachete de croazieră deasupra regiunii”.

„Mai multe clădiri ale unii unităţi de salvare au fost avariate”, a spus el, înainte de a preciza că „două incendii au fost declanşate, care au fost deja stinse”. „Peste 10 camioane şi maşini au fost distruse şi 25 de maşini şi 2 autobuze au fost avariate”, a adăugat guvernatorul.

Potrivit lui Lisak, „şapte persoane au fost rănite” şi „femei cu vârste între 52 şi 70 de ani au fost spitalizate”.

De la începutul lunii mai, Rusia şi-a înmulţit bombardamentele în timpul nopţii, în special asupra Kievului.

Ucraina susţine că apărarea sa antiaeriană, întărită de ajutorul militar occidental, doboară majoritatea dronelor şi rachetelor ruse.

Avion de luptă rusesc doborât deasupra Mării Negre

ACTUALIZARE 11:20 „Un avion de luptă mai puțin. Spre finalul zilei de 21 mai, rușii au pierdut un Suhoi Su-35 deasupra apelor teritoriale ucrainene”, se arată într-un comunicat publicat de forțele aeriene ucrainene.

Conform unor informații încă neconfirmate oficial, avionul rusesc se afla într-o misiune de bombardament în zona Herson.

Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată din nou de la rețeaua electrică

ACTUALIZARE 10:30 Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruşi, în sudul Ucrainei, a fost decuplată din nou de la reţeaua electrică ucraineană, anunţă luni ocupaţia rusă, un incident care ar putea fi periculos şi care a devenit frecvent odată cu bombardamente în războiul rus din Ucraina, relatează AFP, citată de News.ro.

„Din cauza întreruperii liniei de înaltă tensiune Dniprovskaia (conectată la o centrală din regiunea Dnipro), Centrala Nucleară Zaporojie şi-a pierdut alimentarea exterioară cu electricitate”, anunţă pe Telegram administraţia rusă de ocupaţie.

Potrivit ocupaţiei ruse, reconectarea acestei linii electrice era în curs, iar generatoarele diesel de rezervă ale instalaţiei au fost pornite pentru a asigura temporar o funcţionare minimă a centralei. Aceste generatoare au carburant pentru a funcţiona timp de mai multe zile.

„Nivelul radiaţiei în centrală este în normă”, precizează administraţia rusă, care are legături cu grupul public rus Rosatom.

Este a şaptea oară când acest complex nuclear uriaş este decuplat de la reţeaua electrică, de când a fost ocupat de către ruşi, la 4 martie 2022. Precedenta întrerupere, care a avut loc la începutul lui martie, a fost cauzată de un val de atacuri ruseşti cu rachetă, potrivit operatorului public ucrainean Energoatom.

Alimentarea externă a fost restabilită atunci după câteva ore. Centrala Nucleară Zaporojie, care producea înainte de război 20% din energia ucraineană, a continuat să funcţioneze în primele luni ale ofensivei ruse, în pofida unor perioade de bombardament, după care a fost oprită în septembrie. Niciunul dintre reactoarele de tip VVER-1000 din perioada sovietică ale Centralei Nucleare Zaporojie nu generează electricitate, însă instalaţia rămâne conectată la sistemul energetic ucrainean şi consumă electricitate produsă de acesta pentru propriile nevoi, şi anume pentru a asigura răcirea reactoarelor.

Rusia susține că avioanele F-16 care vor fi furnizate Ucrainei vor decola din baze NATO

ACTUALIZARE 10:01 Transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina va ridica problema privind rolul NATO în conflict, a declarat luni un oficial rus de rang înalt, acuzând Washingtonul că subordonează G7 politicii sale de a provoca o „înfrângere strategică” Rusiei.

Preşedintele american Joe Biden a aprobat vineri programele de antrenament pentru piloţii ucraineni de F-16, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a asigurat pe Biden că aceste aparate nu vor fi folosite pentru a ataca teritoriul rus.

„Nu există infrastructură pentru operarea de F-16 în Ucraina şi nici numărul necesar de piloţi şi de personal de mentenanţă”, a subliniat ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, în declaraţii publicate pe canalul de mesagerie Telegram al ambasadei.

„Forțele aeriene ruse au înregistrat rezultate slabe” până acum în Ucraina

Ministerul britanic al Apărării citează „surse media rusești credibile”, conform cărora ministerul rus al Apărării încearcă să recruteze piloți „extrem de bine pregătiți și motivați” prin oferirea de sume mari de bani dar și prin reîncadrarea piloților retrași ori pensionați.

„Crearea acestui grup (de aviație) scoate în evidență faptul că forțele aeriene regulate ale armatei ruse au înregistrat rezultate slabe în misiunea principală de a efectua raiduri aeriene de-a lungul liniei frontului în Ucraina”, se arată în analiza minsterului britanic al Apărării.

Cu aproape o săptămână în urmă, Rusia a pierdut într-o singură zi cel puțin patru aparate de zbor, cel mai negrru bilanț pentru aviația rusă de la începutul războiului. Potrivit informațiilor din mai multe surse, apărute atât în presa rusă, cât și pe rețelele de socializare, este vorba despre un bombardier Su-34, un avion de vânătoare Su-35 și două elicoptere de transport Mi-8. Mai mult, cele patru aparate de zbor au fost doborâte chiar deasupra Rusiei, într-o regiune aflată la granița cu Ucraina.

Potrivit contului Ukraine Weapons Tracker, aparatele rusești ar fi fost doborâte de rachetele antiaeriane ucrainene deasupra regiunii Briansk din Rusia, aflată la granița cu Ucraina și Belarus. Nu este clar dacă rachetele au fost lansate de la sol sau din aer.

Conform CNN, ucrainenii au reușit să doboare cel puțin un avion de luptă al Rusiei cu ajutorul unui sistem antiaerian Patriot.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Război în Ucraina: vești proaste pentru Kiev, oriunde s-ar uita pe linia frontului. Dar și Rusia este sub presiune

Japonia, îngrijorată de implicarea Coreei de Nord în războiul din Ucraina. Declarația ministrului nipon de externe, în vizită la Kiev

UE are dovezi „convingătoare” că o fabrică din China produce în secret drone pentru Rusia

O mitralieră telecomandată, similară cu cea din filmul „Șacalul”, cu Bruce Willis, este produsă de ucraineni

Partenerii noștri