Live

Rusia trebuie să dea socoteală pentru crimele comise și să plătească despăgubiri, indiferent de un viitor acord de pace, cere Borrell

Data publicării:
Sursa Foto: X

Rusia va trebui să dea socoteală pentru crimele de război comise în Ucraina şi să plătească distrugerile pe care le-a cauzat, indiferent de viitorul acord de pace, cere şeful în exerciţiu al diplomaţiei europene Josep Borrell.

„Pacea, pentru ca să fie pace, şi nu doar un armistiţiu, trebuie să fie dreaptă şi durabilă”, a subliniat Josep Borrell, primul oficial european de rang înalt care a vizitat Ucraina după alegerea lui Donald Trump în Statele Unite, a cărui promisiune că va încheia războiul în 24 de ore, îi face pe ucrainei să le frie frică de faptul că ar putea fi obligaţi să cedeze teritorii Rusiei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Este un avertisment adresat celor care spun că acest război trebuie să înceteze şi că trebuie să se termine cât mai repede posibil şi că puţin contează cum”, a declarat Borrell într-o vizită în regiunea Cernihiv (nord).

„Ceea ce contează este ca războiul să se termine în aşa fel încât să se dea socoteală, să nu fie doar o reconstrucţie economică, ci ca fiecare să dea socoteală de faptele sale”, a declarat şeful în exerciţiu al diplomaţiei Uniunii Europene (UE).

El a făcut aceste declaraţii în urma unei vizite la în subsolul unei şcoli din satul Iahidne, unde 300 de civili ucraineni au fost încarceraţi timp de o lună, în condiţii atroce, de către trupe ruseşti, după invazia din 2022.

Potrivit autorităţilor de la Kiev, 11 persoane au murit în timpul acestei captivităţi, care s-a încheiat după ce trupele ruse au fost nevoite să se retragă.

Josep Borrell a sugerat ca active în valoare de 300 de miliarde de dolari aparţinând statului rus, imobilizate de către Occident, să fie folosite în reconstrucţia Ucrianei după război.

„Acestea ar putea să fie folosite pentru a plăti aceste datorii şi la indemnizarea oamenilor care au suferit, pentru distrugerile produse de invaiza rusă”, a declarat Josep Borrell.

Noul preşedinte ales al Sttelor Unite Donald Trump a pus în discuţie, în timpul campaniei sale electorale, menţinerea ajutorului american al Ucrainei şi a anunţat că el poate pune capăt războiului „în 24 de ore”, fără să spună cum.

Potrivit autorităţilor ucrainene, aproximativ 140.000 de dosare de crime de război au fost deschise de la începutul invaziei ruse.

Preşedintele rus Vladmir Putin şi mai mulţi oficiali militari ruşi de rang înalt sunt vizaţi de mandate de arestare ale Curţii Penale Internaţionale (CPI).

Militari de rang înalt au fost judecaţi în contumacie în Ucraina cu privire la fapte individuale, însă aducerea celor vinovaţi în faţa justiţei este o provocare.

Kievul vrea ca problema urmăririlor penale cu privire la infracţiuni imputate Rusiei să facă parte dintr-un eventual acord de pace.

Eforturi în vederea înfiinţării unui tribunal internaţional s-au soldat cu un eşec, însă parteneri ca UE sau Statele Unite i-au ajutat pe ucraineni să culeagă probe şi să desfăşoare anchete

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

O bombă rusească de 250 de kilograme a fost lansată din greșeală peste o școală din Belgorod, aproape de granița cu Ucraina

Partenerii noștri