Live

Video&Foto Rusia şi Ucraina au făcut un nou schimb de prizonieri de război. Soldații ruși, capturați în Kursk

Data actualizării: Data publicării:
Unii dintre prizonierii ucraineni au luptat la Mariupol, la începutul războiului. Sursă foto: Facebook

Rusia şi Ucraina au făcut vineri un nou schimb de prizonieri de război, fiecare parte predând celeilalte 95 de prizonieri în cadrul unui acord mediat de Emiratele Arabe Unite. Potrivit unui grup privat rus care se ocupă de interesele prizonierilor de război afirmă că cei mai mulți dintre ei au fost capturaţi în regiunea Kursk, unde forţele ucrainene au declanșat o incursiune în luna august.

Ministerul rus al Apărării, într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram, a declarat că militarii ruşi care se întorc sunt supuşi unor controale medicale în Belarus, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei în războiul de peste 2 ani şi jumătate.

O înregistrare video postată pe conturile sociale ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski arată bărbaţi, unii înfăşuraţi în steagul ucrainean albastru şi galben, coborând dintr-un autobuz şi fiind îmbrăţişaţi de cei dragi.

„De fiecare dată când Ucraina îşi salvează oamenii din captivitatea rusă, ne apropiem tot mai mult de ziua în care libertatea va fi redată tuturor celor care se află în captivitatea rusă”, a scris Zelenski, potrivit Reuters, preluată de News.ro.

Preşedintele a declarat că prizonierii eliberaţi au luptat pe diferite fronturi, inclusiv unii care au apărat oraşul port Mariupol timp de aproape trei luni în 2022.

Rapoartele de ştiri ucrainene au declarat că printre repatriaţi se numără jurnalistul ucrainean şi apărătorul drepturilor Maksim Butkevich, condamnat de un tribunal rus pentru că a tras în forţele ruse.

Organismul care coordonează afacerile prizonierilor de război a declarat că 48 dintre cei repatriaţi au fost condamnaţi de sistemul judiciar rus.

Rușii, capturați în Kursk

Dmitro Lubineţ, comisarul pentru drepturile omului al Parlamentului ucrainean, a declarat că eliberarea a fost a 58-a de la începutul războiului şi a dus la 3.767 numărul total de prizonieri întorşi acasă.

Un grup privat rus care afirmă că se ocupă de interesele prizonierilor de război a publicat o listă a celor întorşi şi a declarat că majoritatea lor au fost capturaţi în regiunea Kursk, unde forţele ucrainene au organizat o incursiune în luna august.

În remarcile sale, Zelenski s-a referit din nou la soldaţii din operaţiunea respectivă care „alimentează fondul de schimb”, ceea ce înseamnă capturarea de prizonieri ruşi pentru a fi folosiţi ca monedă de schimb în cadrul schimburilor.

Forţele ucrainene rămân în Kursk, deşi armata rusă susţine că forţele sale au recuperat o parte din teritoriul capturat.

O declaraţie a Ministerului de Externe al Emiratelor Arabe Unite, raportată de mass-media de stat, a precizat că acesta a fost cel de-al nouălea caz de mediere a statului din Golf în război. Acesta a descris schimbul ca fiind „o reflectare a relaţiilor de cooperare şi prietenie dintre EAU şi ambele ţări”.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Partenerii noștri