Rusia se încălzește de două ori mai repede decât restul lumii. Temperaturile în regiunile polare au crescut dramatic în iulie
Regiunile rusești din nord-vestul îndepărtat al țării au observat o creștere dramatică a temperaturilor în luna iulie – cu 3-4 grade Celsius peste medie, conform Tatianei Pozdniakova, meteoroloaga-șefă de la agenția rusească Meteonovosti, citată de The Moscow Times.
Centrul administrativ al districtului Neneț, din zona arctică, a observat creșteri de temperatură până la 31,6 grade Celsisu pe 31 iulie, doborând recordul anterior de 31 de grade, stabilit în 2010.
În Vorkuta, un alt oraș dincolo de Cercul Polar și aflat în republica Komi, din nordul Rusiei, temperatura aerului a depășit 27 de grade Celsisu, cel mai mare nivel din 1993.
Temperaturile crescute au continaut și în august, când Narian-Mar a înregistrat 30,21 grade, iar Vorkuta 24,1 grade, marți.
Pozdniakova a spus că valul de căldură istoric din iulie, în unele regiuni arctice ale Rusiei, a fost provocat de curenți de aer cald împinși dinspre Kazahstan.
Între timp, o tendință diferită se formează în părți ale Orientului Îndepărtat rusesc, acolo unde temperaturile au fost mai mici decât în mod obișnuit.
În Srednekolimsk, în regiunea Saha, temperaturile au scăzut la o valoare record de minus 0,3 grade pe 31 iulie. Conform Meteonovosti, chiar și în regiunile cele mai nordice ale Rusiei, temperaturile negative în această perioadă a anului sunt foarte neobișnuite.
Cercetătorii climatic spun că în ciuda încălzirii tot mai intense, temperaturi mici istorice pot fi încă înregistrate, deși durata și frecvența lor sunt tot mai reduse.
Rusia este al patrulea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume și se confruntă cu o creștere a temperaturilor de două ori mai rapidă decât restul planetei, conform Roșidromet, agenția meteorogologică de stat a țării.
Încălzirea accelerată a temperaturilor are loc în toate anotimpurile, mai precizează agenția.
În regiunile siberiene și arctice ale Rusiei, temperaturile tot mai calde au contribuit la topirea permafrostului, o potențială nouă sursă de eliberare de gaze cu efect de seră în atmosferă.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News