Live

Rusia preia controlul asupra proiectului Sahalin-2. Putin a semnat decretul care îi permite să scoată firmele occidentale din proiect

Data publicării:
Rusia preia controlul asupra proiectului Sahalin-2, care reprezintă aproximativ 4% din producția mondială de gaz natural lichefiat. Foto: Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a crescut miza în războiul economic cu Occidentul, semnând un decret prin care preia controlul deplin asupra proiectului de gaze și petrol Sahalin-2 din estul îndepărtat al Rusiei, relatează Reuters. Mișcarea ar putea forța compania multinațională Shell și două companii japoneze să iasă din proiect.

Prin decretul semnat joi este creată o nouă firmă care să preia toate drepturile și obligațiile Sahalin Energy Investment Co, în care Shell și companiile japoneze Mitsui și Mitsubishi dețin o o participație de puțin sub 50%.

Decretul de cinci pagini, care vine după sancțiunile occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei în Ucraina, prevede că Moscova va decide dacă partenerii străini pot rămâne în proiect.

Compania de stat Gazprom deține o participație de 50% plus o acțiune în proiectul uriaș Sahalin-2, care reprezintă aproximativ 4% din producția mondială de gaz natural lichefiat.

Mișcarea amenință să perturbe piața de GNL care se confruntă deja cu o cerere crescută, deși Moscova a spus că nu vede niciun motiv pentru ca livrările din Sahalin-2 să se oprească. Japonia importă 10% din GNL anual din Rusia, în principal prin contracte pe termen lung, de la Sahalin-2.

Decretul crește, de asemenea, riscurile cu care se confruntă companiile occidentale care încă fac afaceri în Rusia.

Decretul Rusiei expropriază efectiv participațiile străine la Sahalin Energy Investment Company, marcând o nouă escaladare a tensiunilor în curs”, a spus Lucy Cullen, analist principal al companiei de consultanță Wood Mackenzie.

Multe firme occidentale au plecat deja din Rusia, în timp ce altele au spus că vor face acest lucru, dar mișcarea lui Putin adaugă complicații unui proces deja complex pentru cei care vor să iasă de pe piața rusească.

Moscova a pregătit o lege, care ar urma să fie adoptată în curând, care să permită statului să sechestreze activele firmelor occidentale care decid să plece.

Shell, care și-a scos deja din calcule valoarea activelor rusești, a precizat cu câteva luni în urmă că intenționează să renunțe la Sahalin-2 și a purtat discuții cu potențialii cumpărători. Compania a spus vineri că evaluează decretul lui Putin.

Sahalin-2, în care Shell deține 27,5% minus o acțiune, este unul dintre cele mai mari proiecte de GNL din lume, cu o producție de 12 milioane de tone. Gazul se îndreaptă în principal către Japonia, Coreea de Sud, China, India și alte țări asiatice.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia nu vede niciun motiv pentru oprirea livrărilor de GNL de la proiectul Sahalin-2 și că viitorul altor proiecte sau investiții va fi determinat de la caz la caz.

„Nu poate exista nicio regulă generală aici”, a spus el.

Japonia, care depinde foarte mult de energia din import, a declarat că nu va renunța la interesele sale în Sahalin-2, în care Mitsui deține 12,5%, iar Mitsubishi deține 10%.

Premierul japonez Fumio Kishida a spus vineri că decizia Rusiei nu va opri imediat importurile de GNL din acest proiect, în timp ce ministrul Industriei, Koichi Hagiuda, a spus că guvernul nu consideră decretul o drept o expropriere.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un general rus care a raportat victorii inexistente de pe front a fost mazilit de Putin. „Poți face greșeli, dar nu poți minți”

Femeile finlandeze care se antrenează de teama unui război cu Rusia. „Este posibil să fim următorii”

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Partenerii noștri