Live

„Rusia poartă un război cu consecințe minime.” Apel către Joe Biden să permită Poloniei să doboare rachete rusești

Data actualizării: Data publicării:
Posibilitatea ca Polonia să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei a fost prevăzută în iunie într-un acord de securitate semnat între cele două țări. Foto cu caracter ilustrativ: Inquam Photos / George Călin

Un grup bipartid de parlamentari americani face un apel către președintele Joe Biden să permită Poloniei să-și folosească apărarea antiaeriană pentru a doborî rachete rusești deasupra Ucrainei, relatează Kyiv Independent

Republicanul Joe Wilson și democratul Steve Cohen, președintele și respectiv, membrul de rang inferior al Comisiei de la Helsinki din SUA, au făcut apelul într-o scrisoare obținută de publicația The Hill.

„În ciuda escaladării continue a Rusiei prin războiul hibrid - încălcări ale spațiului aerian, atacuri asupra infrastructurii critice și eforturi de destabilizare a instituțiilor democratice - am ezitat să facem față acestor amenințări în mod decisiv, permițând Rusiei să poarte un război împotriva alianței cu consecințe minime”, au afirmat aceștia.

„În acest context, solicitarea Poloniei de a intercepta și neutraliza rachetele deasupra Ucrainei este atât necesară, cât și urgentă, ca mecanism de sprijin pentru Ucraina și ca măsură de protecție a liniei întâi a frontierelor NATO”, adaugă parlamentarii americani.

Posibilitatea ca Varșovia să doboare rachete rusești care se îndreaptă spre Polonia prin Ucraina a fost prevăzută în iunie într-un acord de securitate semnat între Polonia și Ucraina.

În timp ce ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat la momentul respectiv că problema era încă în discuție, ministrul Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a explicat că ar fi necesară o decizie a tuturor statelor membre ale NATO pentru a lua această măsură.

NATO se opune

Secretarul general al NATO de atunci, Jens Stoltenberg, s-a opus acestei măsuri, insistând că alianța „nu va fi implicată în acest conflict”. Succesorul lui Stoltenberg, Mark Rutte, nu a abordat încă public acest subiect.

Sikorski a revenit asupra subiectului în septembrie, când a declarat că este în favoarea doborârii rachetelor rusești în Polonia, avertizând cu privire la un potențial dezastru nuclear.

El a declarat că Polonia are dreptul legal de a doborî rachetele și dronele rusești rătăcite care intră în spațiul aerian polonez.

„Rusia nu mai poate să ne dicteze cum să ne apărăm propria țară. Avem atât o constituție, cât și dreptul internațional recunoscut de a ne apăra spațiul aerian”, a declarat Sikorski.

El a avertizat că o rachetă rusească ar putea lovi o centrală nucleară ucraineană, făcând referire la dezastrul de la Cernobîl din 1986, care a răspândit radiații în Ucraina și Belarus. Un dezastru nuclear similar ar putea afecta și Polonia.

„Cred că ar trebui să ajutăm Ucraina să își protejeze centralele nucleare împotriva unor astfel de rachete rusești rătăcite”, a spus el.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fost fotbalist de la FCSB, întreținut de mama sa: ”Sumele de bani dăruite de mine, principala sursă de venit a familiei lui”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Verdictul lui Lukașenko în războiul Rusia - Ucraina: „Meci nul”. Președintele belarus insistă pentru semnarea unui acord

SUA, Japonia și Coreea de Sud cer încetarea „acțiunilor provocatoare” după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă intercontinentală

Ucraina are nevoie urgent de mai multe trupe pe front. Politicienii din SUA îi cer lui Zelenski să scadă vârsta de recrutare

Zelenski: Ucraina a primit până acum doar 10% din ajutorul militar aprobat în Congresul SUA în aprilie 2024. „Nu e amuzant”

Partenerii noștri