Live

Rusia: NATO trebuie să îndeplinească toate cerințele de securitate ale Moscovei, nu doar unele propuneri

Data publicării:
Aleksandr Gruşko, adjunctul ministrului rus de Externe. Foto: Profimedia

Detensionarea situaţiei legate de Ucraina ar fi posibilă, dar NATO trebuie să înţeleagă că riscurile implicate de acceptarea unor noi state membre depăşesc posibilele avantaje, a declarat miercuri viceministrul de externe rus Aleksandr Gruşko, după reuniunea Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles.

Demnitarul rus a spus că NATO şi Rusia au discutat miercuri despre evitarea situaţiilor periculoase. El a subliniat că expulzarea unor diplomaţi ruşi de către Alianţa Nord-Atlantică, anul trecut, este inacceptabilă şi că Moscova va lua toate măsurile pentru a împiedica afectarea intereselor sale de securitate.

Gruşko a ţinut să precizeze că Rusia doreşte răspunsuri în scris de la NATO cu privire la propunerile sale legate de garanţiile de securitate, scrie Agerpres, preluând Reuters.

Abia apoi Rusia va putea decide cum va acţiona în continuare, a explicat Aleksandr Gruşko, care a accentuat că NATO nu poate selecta doar anumite propuneri de pe lista prezentată de Moscova.

Acuzată de americani şi europeni că pregăteşte un atac contra Ucrainei vecine, Rusia a replicat susţinând că desfăşurarea a zeci de mii de soldaţi ruşi la frontiera ucraineană este o reacţie la prezenţa crescută a NATO în ceea ce Moscova consideră a fi zona sa de influenţă.

Rusia consideră că extinderea NATO de la 16 membri, la finalul Războiului Rece, la 30 în prezent - printre care un număr mare de foste republici comuniste din Europa Centrală şi de Est - constituie o ameninţare pentru securitatea ei şi că de aceea Moscova trebuie să traseze „linii roşii” pentru a se proteja.

Discuțiile Consiliului NATO și Rusia, care au avut loc miercuri la Bruxelles, s-au încheiat pe fondul pesimismului față de progresele înregistrate în urma atitudinilor fără compromisuri adoptate de Moscova și Washington cu privire la tensiunile din Europa de Est. Așteptările au fost scăzute în privința unui rezultat agreat de comun acord, deoarece Moscova își continuă acumularea agresivă de trupe militare la frontiera rusă cu Ucraina, iar NATO nu dorește să facă concesii privind anularea extinderii Alianței spre est. 

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri