Live

Rusia îi trimite pe soldații ucraineni pe care i-a capturat să lupte pe frontul din Ucraina împotriva propriei lor armate

Data actualizării: Data publicării:
Presa din Rusia a scris anul acesta că în jur de 70 de prizonieri de război ucraineni s-au alăturat noului batalion. Captură video: Twitter (X) / @blackdiammon

Rusia trimite prizonieri de război ucraineni pe linia frontului ca să lupte de partea Moscovei în războiul din Ucraina, potrivit unei agenții de știri din Rusia citată de The Guardian.

Un videoclip publicat marți de RIA Novosti arată un grup de ucraineni echipați pentru război care jură credință Rusiei și vor face parte dintr-un nou batalion numit în onoarea lui Bogdan Hmelnițki – un personaj considerat erou național în Rusia pentru că a adus mai multe teritorii din Ucraina sub controlul Moscovei în secolul al XVII-lea.

Agenția de știri din Rusia a spus că batalionul a intrat în serviciul armatei ruse luna trecută. Associated Press nu a putut confirma autenticitatea reportajului sau al videoclipului și nici dacă prizonierii de război au fost trimiși la luptă cu forța.

„Autoritățile ruse pot să susțină că i-au recrutat pe bază de voluntariat, dar este greu de imaginat un scenariu în care un prizonier de război poate lua o decizie cu adevărat voluntară, dată fiind situația custodiei coercitive”, a transmis Iulia Gorbunova, cercetător-șef la Observatorul Drepturilor Omului, care se ocupă de cazul Ucraina.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington a spus că au mai existat cazuri în care prizonierilor de război ucraineni li s-a cerut să se ofere „voluntari” pentru acest batalion.

Prizonier de război ucrainean capturat de Rusia. Foto: Profimedia Images

Aceștia erau ținuți în închisoarea Olenivka, care a fost aruncată în aer în iulie 2022. Rusia a spus că Ucraina a distrus închisoarea din estul țării cu o rachetă, dar Kievul a spus că explozia a fost pusă la cale de Moscova pentru a șterge urmele presupuselor abuzuri și omoruri comise împotriva prizonierilor ucraineni.

Rusia i-a folosit și pe proprii săi deținuți în luptele din Ucraina, oferind la schimb reducerea pedepsei dacă scapă cu viață din război.

Mai mult, armata rusă încearcă să își mărească efectivul printr-o „campanie de recrutare în Ucraina ocupată”, a transmis Karolina Hird de la ISW.

Prin mobilizarea prizonierilor de război ucraineni, utilizarea deținuților ruși și recrutarea ucrainenilor care trăiesc în regiunile ocupate, Rusia își întărește armata „fără a fi nevoită să riște să sufere consecințele sociale ale unei mobilizări generale”, a mai spus Hird.

Tot anul acesta, presa din Rusia a scris că în jur de 70 de prizonieri de război ucraineni s-au alăturat batalionului. RIA Novosti a transmis că ucrainenii vor face parte dintr-o altă unitate din estul Ucrainei, care potrivit informațiilor de pe site-ul lor ar număra aproximativ 7.000 de luptători.

Având în vedere locul în care operează unitatea, Hird a spus că se așteaptă ca prizonierii ucraineni să fie folosiți pe linia frontului din Donețk și Zaporojie.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Partenerii noștri