Rusia face exerciții militare la granița Ucrainei. Zelenski: Nu vom opri războiul fără negocieri directe cu Putin
În timp ce Rusia își desfășoară trupele în sudul țării, la granița cu Ucraina, pentru exercițiile militare de iarnă, la Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în Parlament că nu se teme să poarte discuții directe cu Vladimir Putin. „Nu putem opri războiul fără negocieri directe cu Rusia”, a spus Zelenski, potrivit Reuters.
10.000 de trupe rusești au fost relocate pentru exercițiile militare care au loc în districtul militar de sud, o regiune imensă care se învecinează cu Donbasul, zona de conflict din Ucraina. Manevrele militare vor avea loc și în Crimeea, peninsula ucraineană pe care Rusia a anexat-o în 2014.
Ministrul apărării din Rusia a spus că la exercițiile militare vor participa și unități motorizate ale infanteriei și se vor desfășura în mai mult de 30 de câmpuri de antrenament din cel puțin șase regiuni diferite.
Administrația Zelenski a precizat că a încercat să stabilească o întâlnire cu liderul de la Moscova, Vladimir Putin, însă solicitările sale au fost ignorate de Kremlin, informează Reuters.
Kremlinul a transmis că președintele Putin nu se opune propunerii de a se așeza la masă cu Zelenski, dar „discuțiile de dragul discuției sunt inutile”, iar Moscova ar dori să vadă mai întâi o agendă bine pusă la punct în vederea unei eventuale întrevederi.
„Nu mi-e frică de o discuție directă cu ei, nu ne temem de un dialog direct. Știm care sunt statele europene care sprijină Ucraina”, a mai spus Zelenski.
Premierul Ucrainei: Moscova este în spatele unei lovituri de stat în Ucraina
Săptămâna trecută, Zelenski a spus că Ucraina a dejucat un complot care ar fi vizat răsturnarea guvernului său și care ar fi urmat să fie lansat miercuri. Rusia a negat orice implicare.
Premierul ucrainean, Denis Shmigal, a afirmat însă, miercuri, într-o declarație pentru Reuters, că în mod cert Moscova este în spatele acestui complot.
„Avem informații secrete care demonstrează intențiile (de a da o lovitură de stat)”, a declarat premierul Shmigal, aflat la Bruxelles, pentru discuții cu oficialii UE.
Premierul Ucrainei a adăugat că serviciile de informații au detectat activități ale unor „puteri străine” menite să influențeze opoziția de la Kiev cu scopul de a naște revoltă populară și de a îndepărta guvernul.
NATO va răspunde cu sancțiuni dacă Rusia „încalcă suveranitatea Ucrainei"
De la Riga, unde are loc o întâlnire NATO, ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a spus că NATO ar trebui să pregătească sancțiuni economice împotriva Rusiei în cazul în care „Președintele Putin decide să aleagă cel mai rău scenariu, adică o operațiune militară.”
Înainte de a începe sesiunea NATO, ministrul de externe danez Jeppe Kofod a spus reporterilor că orice operațiune militară a Rusiei care va încălca suveranitatea Ucrainei va întâmpina „consecințe severe”. Danemarca este pregătită să aplice sancțiuni aspre, a mai spus Kofod.
Comentariile ministrului danez le întăresc pe cele ale Secretarului-General NATO Jens Stoltenberg, care a spus că „orice agresiune din partea Rusiei împotriva Ucrainei va avea consecințe politice și economice foarte serioase.”
Vladimir Putin a contrat declarațiile oficialilor NATO, spunând că Rusia va fi forțată să acționeze dacă NATO va plasa rachete în Ucraina care ar putea lovi Moscova în câteva minute.
Miercuri, Rusia a acuzat Ucraina că și-a trimis jumătate din armată în Donbass, regiune în care forțele guvernamentale se luptă cu separatiștii pro-ruși încă din 2014. Rusia a spus că este îngrijorată de intențiile Ucrainei. În același timp, tensiunile dintre Moscova și Kiev cresc din cauza pericolului reprezentat de un posibil atac din partea Rusiei asupra Ucrainei, o acuză pe care Rusia a catalogat-o ca fiind doar o instigare războinică, informează Reuters.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News