Live

Rusia continuă planurile de a construi un gazoduct uriaș către China, în timp ce sancțiunile vestice îi schilodesc economia

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Rusia continuă planurile de a construi un gazoduct uriaș care va transporta gaze naturale în China, pe măsură ce sancțiunile impuse de Occident îi afectează puternic economia, informează Business Insider.

Gigantul Gazprom, controlat de stat, a anunțat luni că a semnat un contract de proiectare pentru gazoductul Soyuz-Vostok. Potrivit companiei, conducta uriașă ar urma să livreze până la 50 de miliarde de metri cubi de gaz anual în China, via Mongolia.

Bloomberg scrie că daca proiectul va fi construit, va reprezenta cea mai importantă înțelegere Gazprom-China realizată vreodată.

Soyuz-Vostok este cunoscut drept gazoductul Power of Siberia 2. Conducta Power of Siberia 1 transportă gaz rusesc în China din 2019, în cadrul unui acord pe 30 de ani încheiat în 2019, în valoare de 400 de miliarde de dolari.

Țările din Uniunea Europeană, SUA, Marea Britanie, Canada, Japonia și alte state au aplicat sancțiuni dure Rusiei, după invazia din Ucraina, scopul fiind să slăbească economia rusească. Măsurile au țintit sistemul bancar rusesc, dar și sectorul de comerț, provocând o scădere a rublei, o creștere a ratei dobânzilor și ratei inflației. Cu toate acestea, sacțiunile nu au vizat importurile de energie din Rusia. Europa importă aproape 40% din necesarul de gaz din Rusia și continuă să se bazeze pe livrările rusești chiar și după începerea invaziei.

China, între timp, a evitat să critice acțiunile Rusiei și s-a abținut să clasifice atacul drept o invazie. China este cel mai mare partener comercial al Rusiei în privința exporturilor și importurilor. O treime din totalul exporturilor ruse de petrol în 2020 au ajuns în China, scrie Reuters, care adaugă că statul chinez aprovizionează Rusia cu telefoane, jucării și confecții.

Proiectul Soyuz Vostok ar oferi Rusiei acces mai ușor la piețele estice, întrucât piețele vestice încep să se distanțeze de Rusia. Shell a anunțat marți că se retrage din companiile mixte în care funcționa alături de Gazprom, iar BP a anunțat că își va vinde participația de 20% în compania petrolieră de stat Rosneft.

Totodată, Germania a suspendat planurile pentru proiectul Nord Stream 2, construit să alimenteze Europa cu gaz din Rusia. Compania germană E.ON a anunțat că a respins cererile de a închide gazoductul Nord Stream 1, care aduce gaz rusesc în Europa.

Bloomberg scrie că dacă Rusia și China încheie un nou acord de aprovizionare, Gazprom ar putea construi o legătură între sistemele de conducte vestice și cele estice, ceea ce i-ar permimte să trimită și în China gaz care acum ajunge doar în Europa.

Gazprom a anunțat că Alexey Miller, președintele Comitetului de gestionare al companiei ruse de energie Gazprom, și Sainbuyan Amarsaikhan, premierul adjunct al Mongoliei, au discutat luni despre proiectul Soyuz-Vostok.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trei țări au reluat discuțiile pentru un South Stream mai mic

Partenerii noștri