Live

Rusia are 90.000 de militari în apropierea frontierei cu Ucraina (Ministerul Apărării de la Kiev)

Data publicării:
Militarii ruși au efectuat exerciții în apropierea graniței cu Ucraina. Foto: Profimedia

Rusia are aproximativ 90.000 de militari în apropierea frontierei sale cu Ucraina, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării. Trupele au rămas în zonă după exerciţiile recente desfășurate de armata rusă.

Forţele armate ruse au desfăşurat recent o serie de aplicaţii militare de amploare, la care au luat parte inclusiv trupe aeropurtate. După aceste exerciţii, militari din cadrul Armatei 41 ruse au rămas la circa 260 kilometri de graniţa cu Ucraina, a precizat Ministerul Apărării ucrainean.

„Ar trebui observat faptul că periodic Federaţia Rusă a recurs la practica transferării şi comasării de unităţi militare pentru a menţine tensiunile în regiune şi presiunea politică asupra statelor vecine”, a explicat ministerul, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

În primăvara acestui an, Rusia a provocat îngrijorare la Kiev şi în capitalele occidentale prin deplasarea a peste 100.000 de militari de-a lungul frontierei cu Ucraina, deşi ulterior a ordonat retragerea acestora.

Ministerul Apărării din Ucraina a dezminţit luni o informaţie apărută în presă conform căreia Rusia comasează trupe la frontiera sa cu Ucraina, precizând că nu a observat o suplimentare a efectivelor sau a echipamentelor militare.

Site-ul de ştiri politico.eu a relatat că imagini din satelit luate luni au confirmat informaţii recente potrivit cărora Rusia concentrează din nou trupe şi echipament militar la graniţa cu Ucraina.

Imaginile furnizate de compania spaţială americană Maxar Technologies arată aproximativ 1.000 de vehicule militare în apropiere de oraşul rusesc Ielnia, la circa 250 kilometri nord de frontiera ruso-ucraineană, dar și în apropierea graniței cu Belarus.

Kremlinul s-a limitat să declare că Rusia menţine o prezenţă militară pe teritoriul său acolo unde consideră necesar.

Relaţiile dintre Kiev şi Moscova s-au deteriorat masiv începând din 2014, când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, decizie urmată de un conflict între forţele guvernamentale ucrainene şi rebelii separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei. În acest conflict şi-au pierdut viaţa aproximativ 14.000 de persoane, potrivit autorităţilor de la Kiev.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri