Live

Rusia ameninţă cu „cele mai grave consecinţe” dacă „îngrijorările” sale sunt ignorate

Data publicării:
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. Foto: Guliver/GettyImages

Moscova a ameninţat vineri ţările occidentale cu „cele mai grave consecinţe” dacă ele vor continua să ignore „îngrijorările legitime” în ceea ce priveşte întărirea militară a SUA şi NATO în Ucraina şi la frontierele Rusiei.

„Acest lucru poate fi evitat dacă Washingtonul reacţionează pozitiv la propunerile noastre de acord privind garanţiile de securitate, la care sperăm să primim un răspuns scris din partea SUA articol cu articol săptămâna viitoare”, a transmis Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Conform ministerului, această poziţie i-a fost transmisă şefului diplomaţiei americane Antony Blinken, care s-a întâlnit vineri la Geneva cu omologul său rus Serghei Lavrov.

„Antony Blinken a fost clar informat că a ignora în continuare îngrijorările legitime ale Rusiei legate în principal de exploatarea militară în derulare de către SUA şi aliaţii lor din NATO a teritoriului Ucrainei, în contextul unei mobilizări la scară largă a unor forţe şi mijloace ale Alianţei în apropierea frontierelor noastre, va avea cele mai grave consecinţe”, a precizat Moscova.

Rusia a insistat de asemenea, în cadrul acestei întâlniri, asupra „stabilirii unui dialog direct” între Kiev şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei, unde războiul început în 2014 a făcut peste 13.000 de morţi.

Citește și: Trenurile Apocalipsei: Ruşii au adus la graniţa cu Ucraina zeci de rachete Iskander, care pot avea inclusiv încărcătură nucleară

Relațiile ruso-americane, „într-o stare nesatisfăcătoare”

Conform Moscovei, Blinken şi Lavrov au constatat că relaţiile ruso-americane „sunt într-o stare nesatisfăcătoare” şi au convenit să continue „normalizarea funcţionării” misiunilor lor diplomatice, afectate de seriile de expulzări reciproce şi de probleme privind vizele.

„Rusia este în favoarea reluării unei prezenţe diplomatice depline pe o bază reciprocă”, a adăugat diplomaţia de la Moscova, cerând în acelaşi timp „restituirea rapidă a bunurilor diplomatice ruse confiscate de autorităţile americane”.

Blinken şi Lavrov - care după întâlnirea lor au ţinut separat conferinţe de presă - au anunţat că, după ce Rusia va avea primi din partea SUA săptămâna viitoare răspunsurile la solicitările ei cu privire la arhitectura de securitate europeană, vor organiza o nouă întâlnire la acelaşi nivel, fără a exclude şi o posibilă întâlnire ulterioară între preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin.

„Nu ştiu dacă suntem pe calea cea bună, voi şti când vom avea răspunsul” din partea SUA, a declarat Lavrov, subliniind că deocamdată a convenit cu Blinken că „un dialog rezonabil este necesar” astfel încât „emoţia să scadă”. „Nu aveam aşteptări asupra unui progres major astăzi, dar cred că acum suntem pe drumul cel bun pentru a înţelege preocupările şi poziţiile fiecăruia'', a rezumat la rândul secretarul de stat american desfăşurarea discuţiei sale cu ministrul de externe rus.

În decembrie, Moscova a cerut Washingtonului în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în Europa de Est. În reacţiile lor, oficialii occidentali au calificat drept inacceptabile aceste solicitări ale Moscovei, pe care au ameninţat-o cu sancţiuni dure dacă atacă Ucraina.

Antony Blinken a reafirmat vineri că Rusia se va confrunta cu un răspuns sever şi rapid în cazul unei acţiuni militare contra Ucrainei.

Citește și: Răspunsul MAE pentru Rusia privind retragerea trupelor NATO din România: Solicitare inadmisibilă, nu poate face obiectul unei negocieri

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Informația asupra căreia serviciile de informații ucrainene și Putin cad de acord: numărul combatanților ruși din Ucraina

Suedia răspunde la amenințările lui Putin: „Nu ne va împiedica să continuăm să sprijinim Ucraina"

„Amenințarea unui conflict global este reală”, avertizează premierul polonez, după atacul Rusiei din Ucraina, cu racheta Oreșnik

Kremlinul continuă amenințările, după discursul lui Putin privind noua rachetă balistică: „Capacitățile Rusiei au fost demonstrate”

Partenerii noștri