Live

Rusia a trimis Franței un magnet gigant, care cântărește peste 200 de tone. La ce folosește dispozitivul

Data publicării:
Laborator tokamak pentru experimente de fuziune nucleară. Foto: Profimedia Images

Rusia a trimis Franței unul dintrei cei șase magneți giganți necesari programului de fuziune nucleară ITER, în ciuda neînțelegerilor dintre cele două state în ceea ce privește războiul din Ucraina, transmite Euractiv. Piesa ar fi trebuit să plece în luna mai către Franța, dar sancțiunile au împiedicat transportul.

Rusia a ieșit din aproape toate proiectele științifice internaționale, dar a mai rămas în câteva unde nu era posibilă o ieșire rapidă, fiindcă ar fi însemnat oprirea acelor proiecte.

Astfel, nava care transporta magnetul de fabricație rusă – sau „bobina de câmp poloidal” – a plecat marți din Sankt Petersburg și urmează să ajungă la Marsilia, în sudul Franței, în două săptămâni.

Magnetul în formă de inel și care cântărește peste 200 de tone, construit sub supravegherea agenției atomice ruse Rosatom, va alcătui partea superioară a celui mai mare „tokamak” din lume.

Tokamak este un dispozitiv de fuziune magnetică construit în Franța după același principiu care alimentează soarele și stelele noastre.

Piesa rusă trebuia să plece în luna mai, dar sancțiunile care interziceau acostarea navelor rusești în Europa au întârziat plecarea.

Cu toate acestea, „situația actuală nu a schimbat faptul că ne vom îndeplini obligațiile”, a spus reprezentantul Rosatom pentru proiecte internaționale, Viacheslav Perciukov. Tensiunile geopolitice „practic nu au afectat realizarea acestui proiect”, a spus Perciukov.

„Fără (bobina rusească), tokamak-ul nu va funcționa”, a declarat pentru AFP, potrivit Euroactiv, Leonid Khimchenko, om de știință principal al centrului ITER.

El a salutat această realizare „unică”, ce durează de peste opt ani.

În sudul Franței, 35 de țări colaborează pentru a construi cel mai mare dispozitiv de fuziune nucleară din lume. „Acesta este un proiect atât de interesant încât, de fapt, suntem cu toții o singură familie... nu există nicio competiție între noi, nimic”, a spus Khimchenko.

Proiectul a fost pus în mișcare după un summit din 1985 între președintele american Ronald Reagan și liderul rus Mihail Gorbaciov.

Andrei Mednikov, un om de știință responsabil cu producția bobinei de câmp poloidal, a lăudat continuarea cooperării internaționale. „Dacă această cooperare ar fi oprită”, a spus Mednikov, „toată lumea ar pierde: atât Rusia, cât și comunitatea internațională”.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Femeile finlandeze care se antrenează de teama unui război cu Rusia. „Este posibil să fim următorii”

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Partenerii noștri