Rusia a înregistrat de 2,5 ori mai multe cereri față de anul precedent, pentru declararea unor persoane moarte sau dispărute
Instanțele din Rusia au primit în 2024 aproximativ 20.000 de cereri prin care se solicitau declararea unor persoane ca fiind dispărute sau moarte, marcând o creștere de două ori și jumătate față de anii precedenți, a raportat, la 4 februarie, organizația media independentă Mediazona, scrie Kyiv Independent.
Înainte de războiul la scară largă, instanțele rusești tratau aproximativ 8.000 de astfel de cazuri anual. Creșterea bruscă a numărului de dosare, care a început la mijlocul anului 2024, reprezintă prima creștere semnificativă a cazurilor de persoane dispărute de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022.
Cifrele fac aluzie la pierderile tot mai mari suferite de Rusia în timpul invaziei la scară largă, pe care diverse estimări le plasează între 600.000 și 840.000 de morți și răniți. Moscova nu își publică cifrele oficiale ale victimelor.
Potrivit Mediazona, majoritatea cererilor de anul trecut au fost inițiate de comandanții unităților militare ruse care au încercat să elimine soldații dispăruți - presupuși morți, dar fără confirmare oficială - din listele de personal. Acest proces permite unităților să recruteze înlocuitori.
Familiile nu trebuie să fie de acord cu aceste declarații legale, ceea ce le lasă adesea fără sprijin financiar sau informații clare cu privire la soarta rudelor lor, a scris publicația.
Numărul exact al soldaților ruși dispăruți rămâne necunoscut, deoarece instanțele rețin în mod obișnuit numele solicitanților și evită să facă publice hotărârile. În 2024, au fost înregistrate aproximativ 12.000 de cazuri suplimentare față de cifrele obișnuite din timp de pace.
Mai mult de 50.000 de cereri au fost depuse de ruși care caută informații despre soldații dispăruți prin intermediul proiectului ucrainean „Vreau să găsesc”, a declarat Bohdan Okhrimenko, șeful Secretariatului Centrului de coordonare, la 3 ianuarie.
Lansat inițial în septembrie 2022 ca parte a liniei telefonice „Vreau să trăiesc”, care ajută soldații ruși să se predea, proiectul a fost extins pentru a răspunde cererilor familiilor care caută soldați dispăruți.
Ministrul adjunct al apărării din Rusia, Anna Tsiviliova, a dezvăluit la 26 noiembrie 2024 că ministerul său a primit 48.000 de cereri de testare ADN din partea rudelor care speră să localizeze soldații dispăruți.
Dealtfel, Andrei Kartapolov, șeful Comisiei pentru apărare din Duma de Stat, a avertizat împotriva publicării unor astfel de cifre. „Acestea sunt informații sensibile. Atunci când vom finaliza documentele, trebuie să ne asigurăm că aceste cifre nu vor apărea public”, a declarat el.
Editor : S.S.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News