Live

Rusia a inclus pe lista de sancțiuni 11 miniștri și zeci de jurnaliști britanici. Care este motivul

Data publicării:
Sursa foto: GettyImages

Rusia a impus interdicţii de intrare pe teritoriul său pentru 11 miniştri din guvernul britanic, printre care şi vicepremierul britanic Angela Rayner, o decizie ce intervine după expulzarea unui diplomat de la Ambasada Regatului Unit din Moscova pentru presupuse activităţi de spionaj.

Vicepremierul Rayner, ministrul de finanţe Rachel Reeves şi ministrul de interne Yvette Cooper figurează printre cei 30 de cetăţeni britanici care au fost incluşi pe o „listă cu sancţiuni" publicată de Ministerul de Externe al Rusiei, care cuprinde, de asemenea, jurnalişti, şefi de companii din domeniul apărării şi oameni de afaceri, potrivit DPA şi Kommersant, transmite Agerpres. 

MAE rus a declarat că sancţiunile constituie un răspuns la „acţiunile ostile" ale Regatului Unit, evocând îndeosebi sancţiunile Regatului Unit împotriva Rusiei şi sprijinul militar pentru Ucraina, despre care a spus că „se apropie de implicarea directă a Regatului Unit în conflict".

„Ca răspuns la acţiunile ostile ale părţii britanice a fost luată decizia de a include pe „lista cu interdicţii„ a Rusiei o serie de reprezentanţi ai clasei politice, ai blocului militar, ai întreprinderilor de înaltă tehnologie şi corpului jurnalistic britanic pentru poziţia lor antirusă", a explicat Ministerul de Externe de la Moscova.

Media ruse au relatat marţi că un angajat al Ambasadei Regatului Unit la Moscova a fost expulzat, iar ambasadorul britanic în Rusia a fost convocat de Ministerul de Externe rus. Diplomatului britanic i-a fost revocată acreditarea şi trebuie să părăsească ţară în termen de două săptămâni, a transmis agenţia de stat TASS, citând Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Diplomatul se afla la Moscova de puţin timp, el înlocuindu-l pe unul dintre cei şase angajaţi ai misiunii diplomatice a Regatului Unit care au fost expulzaţi în august tot pentru presupuse acuzaţii de spionaj, după ce Regatul Unit trimisese acasă tot atâţia diplomaţi ruşi ca răspuns la activităţile subversive ale Rusiei în Europa şi în Regatul Unit.

Aceste noi măsuri intervin pe fondul escaladării tensiunilor dintre Moscova şi ţările occidentale cu privire la Ucraina.

Pe lista cu sancţiuni a Moscovei se regăsesc miniştrii comerţului, educaţiei, justiţiei şi sănătăţii, precum şi membri ai consiliului de administraţie al companiei Callen-Lenz şi jurnalişti de la publicaţia Daily Mail.

Actualul premier laburist Keir Starmer şi ministrul său de externe David Lammy sunt interzişi în Rusia din 2022.

În acelaşi timp, serviciul de presă al premierului Starmer a negat acuzaţiile potrivit cărora diplomatul britanic ar fi fost expulzat din Rusia pentru activităţi de spionaj.

„Ca să fie clar, respingem aceste acuzaţii. Sunt fără temei. Acum luăm în considerare răspunsul nostru", a spus un purtător de cuvânt, care s-a eschivat să spună dacă Londra va răspunde printr-o măsură similară la gestul Moscovei, conform cutumelor.

„Nu este prima dată când guvernul lui Putin face acuzaţii răuvoitoare şi nefondate împotriva personalului nostru", a mai spus purtătorul de cuvânt citat.

Tensiunile între Rusia şi Occident au escaladat în ultimele zile după ce preşedintele american Joe Biden a autorizat Ucraina să utilizeze rachetele ATACMS, livrate de SUA, pentru a ataca ţinte de pe teritoriul rus, în contextul în care Moscova şi-a suplimentat forţele care luptă împotriva Ucrainei cu mii de soldaţi nord-coreeni.

Rachete Storm Shadow furnizate Ucrainei de Regatul Unit ar fi fost lansate împotriva unor ţinte din interiorul Rusiei săptămâna trecută.

În acelaşi timp, au existat o serie de dispute diplomatice între Moscova şi Londra în ultimul an.

În mai, Regatul Unit l-a expulzat pe ataşatul militar al Rusiei de la ambasada acesteia de la Londra, colonelul Maksim Elovik, argumentând că acesta era "un ofiţer al serviciului militar de informaţii (GRU) nedeclarat", a retras statutul diplomatic mai multor spaţii deţinute de ruşi şi a impus restricţii la eliberarea de vize diplomatice pentru partea rusă.

În replică, Rusia l-a expulzat pe ataşatul militar britanic de la Moscova, căpitanul Adrian Coghill, aminteşte DPA.

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii l-au descoperit pe românul care a câștigat milioane, dar a pierdut totul: ”A rămas fără bani, dinți, soție și copil”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac masiv al rușilor asupra orașului ucrainean Zaporojie: 13 morți și 29 de răniți

Lituania se deconectează de la rețeaua electrică rusă și întăreşte securitatea la conexiunile europene, de teama unor sabotaje

Câți soldați ar fi pierdut Ucraina în regiunea rusă Kursk. Anunțul făcut de Ministerul rus al Apărării

Aproape 30.000 de ucraineni au fost înregistrați oficial ca „dispăruți” în 2024. „Repatriem cadavre în fiecare lună”

Partenerii noștri