Live

Rusia a desfășurat trei submarine în Marea Neagră și stârnește speculații cu privire la o nouă strategie maritimă

Data publicării:
Desfășurarea actuală include submarinele din clasa Kilo. Foto: Profimedia

Rusia a desfășurat simultan pe mare trei submarine echipate cu rachete de croazieră, stârnind speculații în rândul analiștilor ucraineni cu privire la o potențială nouă strategie maritimă a Moscovei.

Dmitro Pletenchuk, purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, a confirmat rapoartele privind creșterea activității navale ruse. El a menționat că acesta este primul caz în care vecinul său a desfășurat trei submarine echipate cu rachete de croazieră, care ar putea opera atât în Marea Azov, cât și în Marea Neagră, adăugând greutate termenului „Flota Mării Negre”.

Anterior, serviciile de informații militare ucrainene au indicat că în Marea Neagră se aflau două nave rusești, fiecare înarmată cu până la opt rachete de croazieră Kalibr.

Din punct de vedere istoric, marina rusă a menținut o prezență în Marea Neagră, dar această activitate sporită marchează o îndepărtare de poziția relativ pasivă observată în ultimele luni.

Desfășurarea actuală include submarinele din clasa Kilo îmbunătățite în cadrul Proiectului 636.3, care au fost utilizate intens pentru a lansa rachete de croazieră Kalibr împotriva țintelor ucrainene. Aceste submarine operează în prezent atât din Sevastopol pentru atacuri cu rachete, cât și din Novorossiisk pentru siguranță și reîncărcare, scrie ArmyRecognition.

Ieșirea în masă neobișnuită a acestor submarine din baza lor de la Novorossiisk a ridicat mai multe ipoteze. Unii analiști sugerează că ar putea fi vorba de un exercițiu de testare a pregătirii echipajelor sau de o măsură de precauție împotriva potențialelor amenințări maritime ucrainene cu drone.

O altă posibilitate este ca aceste mișcări să facă parte dintr-o operațiune mai amplă, care ar putea implica debarcări amfibii menite să creeze o punte terestră către regiunea Transnistria din Moldova, susținută de Rusia. Cu toate acestea, având în vedere eșecurile cu care s-au confruntat forțele ruse, succesul unei astfel de operațiuni pare improbabilă.

Pe aceeași temă, NavalNews arată că, urmare a atacurilor susținute a dronelor-kamikaze ucrainene, mai multe nave valoroase au fost scufundate sau scoase din funcțiune pentru o lungă perioadă de timp. Acest lucru a determinat retragerea celor mai importante nave de la baza navală din Sevastopol, care au fost direcționate către Novorossiisk și porturile din Marea Azov.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consiliul Europei, îngrijorat de un amestec al Rusiei în viitoarele alegeri din Republica Moldova

Letonia limitează folosirea limbii ruse pe piaţa muncii şi o interzice pe ecranele ATM-urilor bancare

Cum a ajuns Ucraina să-și repare infrastructura energetică distrusă de ruși cu bani proveniți din rezerva valutară a Rusiei lui Putin

Fostul șef al armatei Republicii Moldova a fost pus sub învinuire pentru spionaj în favoarea Rusiei

Partenerii noștri