Rubla revine la nivelul de dinainte de război. Zelenski cere Occidentului sancțiuni mai puternice împotriva Rusiei
Rubla rusească și-a revenit la nivelul la care era atunci când a început războiul, după o perioadă în care a scăzut dramatic pe fondul sancțiunilor internaționale, scrie BBC.
Miercuri, moneda se tranzacționa la un curs de 85 de ruble pentru un dolar american, aproximativ aceeași valoare pe care o avea înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în 24 februarie. Cel mai scăzut curs a fost în 7 martie - 150 de ruble pentru dolar -, acela fiind momentul când administrația Biden a anunțat interzicerea importurilor de petrol și gaze din Rusia.
Rusia a fost forțată să implementeze măsuri financiare stricte pentru a susține rubla, prin creșterea ratelor dobânzilor la 20% – încurajând astfel investițiile în rublă – și impunând controale ale capitalurilor, ceea ce înseamnă că oamenii nu pot schimba rublele pe alte valute.
De asemenea, în evoluția cursului a contat și amenințarea Kremlinului că îi va obliga pe importatorii europeni de gaze precum Germania să plătească livrările în ruble – crescând astfel valoarea monedei. Un alt ajutor a venit din China și India, care au crescut cantitatea de petrol rusesc pe care o cumpără datorită discounturilor generoase primite din partea Moscovei.
Experții avertizează, totuși, că Banca Centrală a Rusiei își asumă riscuri prin creșterea ratelor dobânzilor, ceea ce îi poate obliga în cele din urmă pe ruși să ocolească controalele de capital și să mute moneda în sume mai mici.
Miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să intensifice sancțiunile împotriva Rusiei. „Cu cât pachetele de sancțiuni vor fi mai puternice, cu atât mai repede vom readuce pacea”, a spus el.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News