Reuters: Socialiștii spanioli au ajuns la un acord cu separatiștii catalani pentru a sprijini guvernul
Socialiștii din Spania au ajuns la un acord cu partidul separatist catalan Junts (Împreună pentru Catalonia), fondat Carles de Puigdemont, pentru sprijinul guvernului, a declarat joi pentru Reuters o sursă apropiată negocierilor, un pact care ar putea atrage critici puternice dacă implică amnistii pentru activiștii separatiști.
Partidul Socialist (PSOE) nu a răspuns imediat solicitării de comentarii, în timp ce un purtător de cuvânt al formațiunii Junts a refuzat să comenteze. Întrebată despre un acord, ministrul interimar al Economiei, Nadia Calviño, a spus joi: „Sper să avem un guvern cât mai curând posibil”.
Prim-ministrul interimar al Spaniei Pedro Sanchez și partidul său socialist PSOE încearcă să formeze un guvern, după ce alegerile din iulie nu au generat niciun câștigător.
El a ajuns la un acord pentru a guverna în coaliție cu platforma dură de stânga, Sumar, dar are nevoie și de alte câteva partide mai mici - care l-au susținut în trecut - să-l susțină într-un vot de investitură care ar putea avea loc de săptămâna viitoare.
Junts a transmis în timpul negocierilor că va da cele șapte voturi ale sale în parlament, în schimbul unei legi de amnistie care ar putea scuti până la 1.400 de activiști și politicieni implicați într-o încercare eșuată de a separa Catalonia de restul Spaniei, care a atins un punct culminant în 2017.
Potențiala amnistie a fost condamnată acerb de oponenții conservatori ai lui Sanchez, care au organizat proteste mari și l-au acuzat că a pus în joc statul de drept în Spania pentru propriul său câștig politic.
Reacționând la informația existenței unui acord, de joi, principalul purtător de cuvânt al Partidului Popular, de centru-dreapta de opoziție, Cuca Gamarra, a declarat că Spania urmărește „un acord rușinos și umilitor”, în timp ce liderul popular - și populist - PP Madrid Isabel Ayuso a declarat pentru un post TV: „Sunt îngrijorat că devenim o dictatură”.
Îngrijorări în privința unui acord de amnistie
Miercuri, comisarul pentru justiție al Comisiei Europene, Didier Reynders, a scris guvernului spaniol cerând mai multe detalii despre acordul de amnistie aflat în curs de negociere.
Muchas gracias al comisario Reynders por este importante movimiento. Europa ya está pidiendo explicaciones a Sánchez por la amnistía que pretende conceder a Puigdemont y a otros muchos responsables de gravísimos delitos.
— Adrián Vázquez Lázara 🇪🇦🇪🇺 (@AdrianVL1982) November 8, 2023
El trabajo da sus frutos. Seguimos trabajando 🇪🇸
Aquí, la… pic.twitter.com/ItyJ1jmBlA
„În prezent sunt exprimate îngrijorări serioase în ceea ce privește discuțiile în curs privind posibila adoptare a unei legi de amnistie”, a scris el într-o scrisoare către ministrul președinției spaniole, Felipe Bolanos.
„Deși deocamdată nu există nicio propunere oficială, aceasta a devenit o chestiune de o importanță considerabilă în dezbaterea publică și Comisia a fost contactată în această chestiune, inclusiv de un număr mare de cetățeni”, se mai spune în scrisoare.
Bolanos a răspuns miercuri, spunând: „Dacă se înregistrează un proiect de lege de amnistie [în parlament], fiți siguri că vă vom explica toate detaliile unei astfel de legi, precum și poziția guvernului nostru”.
Potențiala amnistie a atras îngrijorări mari și din partea judecătorilor spanioli care au avertizat în această săptămână că ar putea submina statul de drept - o lovitură peste arc pentru o lege despre care partidele separatiste catalane se tem că ar putea fi diluată de judecători în implementarea ei în cazuri individuale, indiferent de ceea ce sunt de acord socialiștii și Junts.
Pablo Simon, expert politic la Universitatea Carlos III din Madrid, a spus că frica este legitimă.
„Spre deosebire de grațierile pe care guvernele le-au acordat separatiștilor (individuali) catalani, legea amnistiei va dura mult mai mult pentru a fi procesată, trecând prin parlament, fiecare caz fiind revizuit de judecători”, a declarat el la televiziunea TVE, joi.
Miercuri seara, sute de oameni s-au adunat lângă sediul Partidului Socialist Spaniol (PSOE) din Madrid pentru a protesta împotriva propunerii de lege a guvernului care ar acorda amnistia separatiștilor catalani.
Partidul Junts a fost fondat de Carles Puigdemont fostul președinte al Generalitat (guvernul Cataloniei) între 2016 și 2017. Acesta a organizat referendumul de independență care a fost declarat ilegal de guvernul de la Madrid și a fost apoi arestat în Sardinia și eliberat, devenind și subiectul unui mandat european de arestare. Puigdemont, care trăiește în exil auto-impus în Belgia, activează în Parlamentul European și este căsătorit cu jurnalista româncă Marcela Topor și vorbește fluent limba română.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News