China are nevoie de capacitatea de a doborî sateliții Starlink de pe orbita joasă a Pământului și de a apăra tancurile și elicopterele împotriva rachetelor Javelin, potrivit cercetătorilor militari chinezi care studiază luptele Rusiei în Ucraina pentru a planifica un posibil conflict cu forțele conduse de SUA în Asia. O analiză realizată de Reuters a aproape 100 de articole din peste 20 de reviste de apărare dezvăluie efortul complexului militar-industrial chinezesc de a examina impactul armelor și tehnologiei americane care ar putea fi desfășurate împotriva forțelor chineze într-un război pentru Taiwan.

Revistele în limba chineză, care examinează, de asemenea, operațiunile de sabotaj ucrainene, reflectă activitatea a sute de cercetători dintr-o rețea de universități legate de Armata Populară de Eliberare (APL), producători de arme de stat și grupuri de reflecție din domeniul informațiilor militare.

În timp ce oficialii chinezi au evitat orice comentariu critic deschis cu privire la acțiunile Moscovei sau la performanțele de pe câmpul de luptă, în timp ce fac apel la pace și dialog, articolele din revistele disponibile publicului sunt mai sincere în evaluările lor cu privire la neajunsurile Rusiei.

Ministerul Apărării din China nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la concluziile cercetătorilor. Reuters nu a putut stabili cât de mult reflectă concluziile gândirea liderilor militari chinezi.

Doi atașați militari și un alt diplomat familiarizat cu studiile de apărare ale Chinei au declarat că, în cele din urmă, Comisia militară centrală a Partidului Comunist, condusă de președintele Xi Jinping, stabilește și direcționează nevoile de cercetare și că, din volumul de materiale, reiese clar că Ucraina a fost o oportunitate pe care conducerea militară a vrut să o valorifice. Cele trei persoane și alți diplomați au vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului, deoarece nu au fost autorizați să discute public despre munca lor.

Un oficial american din domeniul apărării a declarat pentru Reuters că, în ciuda diferențelor cu situația din Taiwan, războiul din Ucraina a oferit perspective pentru China. 

„O lecție cheie pe care lumea ar trebui să o preia din răspunsul internațional rapid la invazia Rusiei în Ucraina este că agresiunea va fi întâmpinată din ce în ce mai mult cu unitate de acțiune”, a declarat oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului din cauza sensibilității subiectului, fără a aborda preocupările ridicate în cercetarea chineză cu privire la capacitățile specifice ale SUA.

Starlink

Jumătate din lucrările realizate de cercetători ai APL evidențiază îngrijorarea chineză cu privire la rolul Starlink, o rețea de sateliți dezvoltată de compania americană de explorare spațială SpaceX a lui Elon Musk, cu sediul în SUA, în securizarea comunicațiilor armatei ucrainene pe fondul atacurilor cu rachete rusești asupra rețelei electrice a țării.

Starlink, rețeaua de internet a lui Elon Musk. Foto: Profimedia

„Performanța excelentă a sateliților Starlink în acest conflict ruso-ucrainean va determina cu siguranță SUA și țările occidentale să folosească ‘Starlink’ pe scară largă” în eventualele ostilități din Asia, se arată într-un articol din septembrie, realizat de cercetători de la Universitatea de Inginerie a Armatei din cadrul APL.

Autorii au considerat că este „urgent” ca China – care urmărește să își dezvolte propria rețea de sateliți similară – să găsească modalități de a doborî sau dezactiva Starlink. SpaceX nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Conflictul a forjat, de asemenea, un consens aparent în rândul cercetătorilor chinezi, potrivit căruia războiul cu drone merită investiții mai mari. China a testat drone pe cerul din jurul Taiwanului, o democrație autonomă pe care Beijingul a promis că o va aduce sub controlul său.

„Aceste vehicule aeriene fără pilot la bord vor servi drept „deschizător de uși” în viitoarele războaie”, se arată într-un articol dintr-o revistă de război cu tancuri publicată de producătorul de arme de stat NORINCO, furnizor al APL, care descrie capacitatea dronelor de a neutraliza apărarea inamicului.

În timp ce unele dintre reviste sunt gestionate de institute de cercetare provinciale, altele sunt publicații oficiale pentru organisme ale guvernului central, cum ar fi Administrația de Stat pentru Știință, Tehnologie și Industrie pentru Apărare Națională, care supraveghează producția de arme și modernizările militare.

Un articol publicat în revista oficială a administrației în luna octombrie menționa că China ar trebui să își îmbunătățească capacitatea de a-și apăra echipamentele militare, având în vedere „daunele grave provocate tancurilor, vehiculelor blindate și navelor de război rusești” de către rachetele Stinger și Javelin operate de luptătorii ucraineni.

Rachetă Javelin trasă de soldații americani. Foto: Profimedia Images

Collin Koh, cercetător în domeniul securității la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore, a declarat că conflictul ucrainean a dat un impuls eforturilor de lungă durată ale cercetătorilor militari chinezi de a dezvolta modele de război cibernetic și de a găsi modalități de a proteja mai bine blindajele de armele occidentale moderne.

„Starlink este într-adevăr ceva nou pentru ei de care să se îngrijoreze; aplicarea militară a unei tehnologii civile avansate pe care nu o pot reproduce cu ușurință”, a spus Koh.

Dincolo de tehnologie, Koh a declarat că nu a fost surprins de faptul că operațiunile forțelor speciale ucrainene în interiorul Rusiei sunt studiate de China, care, la fel ca Rusia, deplasează trupele și armele pe calea ferată, ceea ce le face vulnerabile la sabotaj.

În ciuda modernizării sale rapide, PLA nu are experiență recentă de luptă. Invazia Chinei în Vietnam în 1979 a fost ultima sa bătălie majoră – un conflict care a continuat până la sfârșitul anilor 1980.

Revizuirea jurnalelor chineze de către Reuters vine pe fondul îngrijorării Occidentului că China ar putea plănui să furnizeze Rusiei ajutor letal pentru asaltul său asupra Ucrainei, lucru pe care Beijingul îl neagă.

Taiwan și viitorul

Unele dintre articolele chinezești subliniază relevanța Ucrainei, având în vedere riscul unui conflict regional care să opună China Statelor Unite și aliaților săi, posibil din cauza Taiwanului. Statele Unite au o politică de „ambiguitate strategică” cu privire la posibilitatea de a interveni militar pentru a apăra insula, dar sunt obligate prin lege să ofere Taiwanului mijloacele de a se apăra singur.

Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, a declarat că Xi a ordonat armatei sale să fie pregătită să invadeze Taiwanul până în 2027, menționând în același timp că liderul chinez a fost probabil neliniștit de experiența Rusiei în Ucraina.

Un articol, publicat în octombrie de doi cercetători de la Universitatea Națională de Apărare a APL, a analizat efectul livrărilor americane de sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) către Ucraina și dacă armata chineză ar trebui să fie îngrijorată.

„Dacă HIMARS îndrăznește să intervină în Taiwan în viitor, (…) va avea o altă soartă în fața unor adversari diferiți”, se concluzionează în raport. Articolul a evidențiat propriul sistem avansat de rachete al Chinei, susținut de drone de recunoaștere, și a remarcat că succesul Ucrainei cu HIMARS s-a bazat pe schimbul de informații despre ținte al SUA prin intermediul Starlink.

Patru diplomați, inclusiv cei doi atașați militari, au declarat că analiștii APL sunt de mult timp îngrijorați de puterea militară superioară a SUA, dar Ucraina a accentuat atenția lor, oferind o fereastră asupra eșecului unei mari puteri de a copleși o putere mai mică susținută de Occident.

În timp ce acest scenariu are comparații evidente cu Taiwanul, există diferențe, în special având în vedere vulnerabilitatea insulei la o blocadă chineză care ar putea forța orice armată care intervine să intre într-o confruntare.

În schimb, țările occidentale sunt capabile să aprovizioneze Ucraina pe cale terestră prin intermediul vecinilor săi europeni.

Referințele la Taiwan sunt relativ puține în revistele analizate de Reuters, dar diplomații și cercetătorii străini care urmăresc cercetările spun că analiștii chinezi din domeniul apărării au sarcina de a furniza rapoarte interne separate pentru liderii politici și militari de rang înalt. Reuters nu a putut avea acces la aceste rapoarte interne.

Ministrul taiwanez al apărării Chiu Kuo-cheng a declarat în februarie că armata chineză învață din invazia Rusiei în Ucraina că orice atac asupra Taiwanului ar trebui să fie rapid pentru a avea succes. Taiwanul studiază, de asemenea, conflictul pentru a-și actualiza propriile strategii de luptă.

Mai multe articole analizează punctele forte ale rezistenței ucrainene, inclusiv operațiunile de sabotaj ale forțelor speciale în interiorul Rusiei, utilizarea aplicației Telegram pentru a valorifica informațiile civile și apărarea uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol. 

De asemenea, sunt remarcate succesele rusești, cum ar fi loviturile tactice cu ajutorul rachetei balistice Iskander.

Revista Tactical Missile Technology, publicată de producătorul de arme de stat China Aerospace Science and Industry Corporation, a realizat o analiză detaliată a Iskander, dar a făcut publică doar o versiune trunchiată.

Multe alte articole se concentrează asupra greșelilor armatei invadatoare a Rusiei, unul dintre ele din revista „Tank Warfare” identificând tactici învechite și lipsa unui comandament unificat, în timp ce un altul dintr-o revistă de război electronic a afirmat că interferența comunicațiilor rusești a fost insuficientă pentru a contracara furnizarea de informații de către NATO către ucraineni, ceea ce a dus la ambuscade costisitoare.

Un articol publicat în acest an de cercetătorii de la Universitatea de Inginerie a Poliției Armate Populare a evaluat informațiile pe care China le-ar putea culege din explozia podului Kerch din Crimeea ocupată de Rusia. Cu toate acestea, analiza completă nu a fost făcută publică.

Dincolo de câmpul de luptă, lucrarea a acoperit războiul informațional, despre care cercetătorii concluzionează că a fost câștigat de Ucraina și aliații săi.

Un articol din februarie al cercetătorilor de la Universitatea de Inginerie Informatică a APL face apel la China să se pregătească preventiv pentru o reacție a opiniei publice globale similară celei experimentate de Rusia.

China ar trebui să „promoveze construirea de platforme de confruntare cognitivă” și să înăsprească controlul asupra mediilor sociale pentru a împiedica campaniile de informare occidentale să influențeze populația sa în timpul unui conflict, se arată în acest articol.

Citește și: Scenariul dezastrului din Pacific. Ce se întâmplă dacă China ar invada Taiwan: Marina chineză în ruine, două portavioane SUA scufundate