Reuters: Administrația Biden vrea să continue politica lui Trump de vânzare de drone înarmate către țări nedemocratice
Administraţia preşedintelui democrat Joe Biden vrea să menţină o controversată politică din timpul republicanului Donald Trump care a impulsionat vânzările de drone înarmate către ţări unde situaţia drepturilor omului este sub analiza SUA, dar şi spre alte state, potrivit unor surse familiare cu discuţiile, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Atunci când fosta administraţie a preşedintelui Donald Trump a reinterpretat un acord privind armele dintre 35 de ţări şi datând din timpul Războiului Rece, intitulat MTCR (Missile Technology Control Regime - Regimul de control al tehnologiei rachetelor), pentru a spori vânzările de drone, susţinătorii controlului asupra armelor şi unii aleşi democraţi de top şi-au exprimat temerea că acest lucru ar agrava conflictele globale.
Deşi este prea devreme să se ştie dacă s-a întâmplat asta, cert este că vânzările au crescut.
Menţinerea acestei politici ar putea contraveni de asemenea promisiunii din campanie a lui Joe Biden, ca America să nu renunţe la valori pentru a vinde arme.
Când Biden era vicepreşedinte în timpul lui Barack Obama, organizaţiile de apărare a drepturilor omului au criticat administraţia lor pentru atacuri cu drone armate asupra militanţilor talibani în Afganistan în care au murit şi civili.
Din 2018 şi până în 2020, Washingtonul a renegociat MTCR, vechi de 33 de ani, pentru a ridica limitele convenite în privinţa proliferării tehnologiei dronelor. Însă anul trecut Trump a oprit încercările de a rescrie pactul şi a decis să ofere drone americane aproape tuturor ţărilor care au dorit să le cumpere.
Biden vrea reluarea acestor discuţii, au spus sursele citate.
Deşi avioanele nedetectabile precum modelul F-35, în valoare de 79 de milioane de dolari, sunt cele care atrag atenţia presei, dronele sunt multe mai ieftine şi pot executa atacuri de mare risc cu rachete şi misiuni de supraveghere fără a pune în pericol pilotul. Multe dintre aceste vehicule aeriene produse în SUA zboară rapid şi pot transporta încărcături mari, devenit extrem de căutate, iar achiziţia lor întăreşte legăturile unei ţări cu armata americană.
Consiliul Naţional de Securitate de la Casa Albă (NSC) analizează modurile de a păstra această politică, în timp ce Departamentul de Stat le cere aliaţilor şi altor state care vând drone să adopte poziţia SUA, au spus surse familiare cu această chestiune.
Deşi decizia nu a ajuns încă la nivel de subsecretari, persoane informate cu negocierile interne din administraţie au spus că intenţia este de a menţine politica expansivă de export a lui Trump.
Editor : A.V.D
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News