Reuniune restrânsă cu Viktor Orban înaintea summitului european, pentru a-l convinge să accepte Ucraina în UE
Premierul ungar Viktor Orban, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz au joi o reuniune restrânsă la Bruxelles înaintea începerii propriu-zise a summitului european la care şeful guvernului de la Budapesta a ameninţat că ar putea bloca prin veto lansarea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE şi un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro destinat acestei ţări, transmite agenţia DPA, potrivit Agerpres.
La discuţia vor Orban vor participa de asemenea preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a anunţat întâlnirea, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Liderii statelor UE trebuie să decidă la acest summit în unanimitate asupra propunerilor Comisiei Europene de deschidere a negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi de a oferi acestei ţări un ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro în următorii patru ani pentru a o susţine în războiul cu Rusia.
Orban a transmis de mai multe ori că se opune ambelor decizii, în contextul în care Comisia Europeană i-a blocat Ungariei accesul la toate fondurile europene invocând încălcarea statului de drept.
Dar Bruxellesul a anunţat miercuri deblocarea a 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei, după ce mai devreme a eliberat către Budapesta o primă tranşă de 920 de milioane de euro din planul european REPowerEU de accelerare a tranziţiei către o energie curată, un plan complementar Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), acesta din urmă fiind însă în continuare blocat de Comisie.
Rămâne de văzut în ce măsură aceste decizii vor influenţa poziţia premierului Viktor Orban la acest summit. El a reclamat de asemenea că Ucraina în continuare nu respectă drepturile minorităţii maghiare din Trancarpatia şi a estimat că Bruxellesul se grăbeşte cu deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina fără a lua în calcul efectele unei aderări a acestei ţări la blocul comunitar.
„Ucraina este cunoscută drept una dintre cele mai corupte ţări din lume. Este o glumă! Nu putem lua decizia de a începe un proces de negocieri de aderare”, a afirmat Orban într-un interviu publicat vineri de săptămânalul francez Le Point. Premierul ungar a mai estimat că, dacă Ucraina aderă la UE, atunci Franţa, de exemplu, va trebui să plătească în fiecare an „peste 3,5 miliarde de euro în plus la bugetul comun al Uniunii”.
O „aderare forţată” a Ucrainei la UE ar conduce la colapsul blocului comunitar, a estimat joi un eurodeputat din partidul Fidesz al lui Orban, Tamas Deutsch. „Este cât se poate de clar că nici Ucraina şi nici Uniunea Europeană nu sunt pregătite pentru începerea negocierilor de aderare. Noi vrem o Europă de succes, nu distrugerea ei”, a spus eurodeputatul ungar într-un mesaj video postat pe Facebook, potrivit agenţiei MTI.
Un alt eurodeputat tot din partidul Fidesz, Balazs Hidveghi, a remarcat la rândul său că, dacă Ucraina devine membră a UE, atunci cel puţin nouă dintre statele actuale membre, inclusiv Ungaria, vor deveni contributoare nete la bugetul comunitar. „Ucraina a primit din partea UE 40 de miliarde de euro ca subvenţii, împrumuturi şi garanţii de la începutul războiului. Este mai mult decât au primit împreună Ungaria, Croaţia şi Slovenia în ultimii şapte ani”, a completat acelaşi eurodeputat.
Dacă premierul ungar opune veto faţă de ajutorul financiar pentru Ucraina există un "plan B" de ocolire a acestui veto, respectiv oferirea acestui ajutor printr-un acord interguvernamental între statele UE. Însă în cazul lansării negocierilor de aderare este absolut nevoie de unanimitate în Consiliul European.
Editor : R.K.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News