Live

Rețea de spioni ruși, prinsă în Bulgaria. Șeful unui ONG care milita pentru îndepărtarea Bulgariei de UE a fost arestat

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

Procurorii din Bulgaria l-au pus marți sub acuzare pentru spionaj în favoarea Rusiei pe șeful unui ONG, în cadrul unei acțiuni de devoalare a unei rețele care susținea îndepărtarea Bulgariei de UE și aliații occidentali și orientarea țării către Moscova, anunță presa bulgară.

Totodată, fostul general KGB, Leonid Reșetnicov, un apropiat al lui Putin, a primit interdicție de a intra în Bulgaria pentru o perioadă de 10 ani. 

Nicolai Malinov, în vârstă de 50 de ani, șeful Mișcării Naționale Rusofile, a lucrat pentru Institutul Rusesc de Studii Strategice, condus în principal de foști ofițeri ai serviciilor secrete, și de asemenea pentru un ONG.

”Malinov a fost acuzat pentru spionaj, punându-se în slujba unor organizații străine”, a declarat procurorul general adjunct al Bulgariei. 

 Acuzatul a fost eliberat pe cauțiune dar are interdicție de a părăsi țara. Procurorii au găsit un document în limba rusă pregătit de Malinov care vorbea despre ”necesitatea reorientării geopolitice a Bulgariei”. 

Documentul mai arăta și planurile lui Malinov de a înființa site-uri, un canal tv, un think-tank și un partid care să îi facă pe bulgari să aibă o părere mai bună despre Rusia, bazată de tradițiile slave comune și pe ortodoxism. 

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, care este un apropiat al Rusiei, a spus că acuzațiile aduse lui Malinov sunt ”foarte serioase” și că procurorii trebuie să vină cu dovezi incontestabile. Ambasada SUA la Sofia a emis un comunicat în care a anunțat că era înștiințată de această anchetă și că susține eforturile Bulgariei de a-și apăra suveranitatea în fața influențelor ”maligne”. 

Presa din Bulgaria a relatat despre o anchetă mai largă a Direcției Speciale de Investigații și a Agenției Naționale de Securitate, care interogaseră un mare număr de oameni în dosar. 

Procurorul general adjunct al Bulgariei a declarat, marți, că cele două organizații din care făcea parte Malinov erau fondate în Rusia - Societatea Vulturul cu Două Capete și Institutul Rusesc pentru Studii Strategice.

Institutul Rusesc pentru Studii Strategice a făcut parte din serviciile de spionaj ale Rusiei până în 2009, iar ulterior a trecut în subordinea administrației prezidențiale. Fostul general KGB Reșetnicov a condus institutul din 2009 până în 2017. 

Anchetarea acestei rețele a dus la arestarea lui Malinov și la percheziții efectuate în 9 septembrie la 11 locații din Sofia, Breznik și Pernik. 

La aceste percheziții au fost găsite documente care, potrivit procurorilor, ar dovedi că Malinov a acționat împotriva intereselor Bulgariei. Imediat ce s-a stabilit care era rețeaua, Direcția Specială de Investigații a împuternicit Agenția Națională se Securitate să desfășoare o serie de activități operative, inclusiv spionaj economic”, au spus autoritățile de la Sofia. 

”A rezultat că această rețea a fost folosită și pentru transferul de fonduri între persoane, șefi și organizații străine, care au interese în viața politică a Bulgariei și în instituțiile statului”, a declarat procurorul șef adjunct. 

Presa din Bulgaria citează o postare de pe Facebook a fostului general KGB Reșetnicov, care, înainte ca procurorii bulgari să anunțe devoalarea rețelei de spionaj, că SUA se află în spatele acestei acțiuni. 

”Americanii au lansat campania Spioni Ruși în Bulgaria”, a scris fostul KGB-ist. 

(Editor A.D.)

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA acuză Kremlinul de dezinformare în statele-cheie pentru prezidenţiale. FBI: „Rusia este amenințarea cea mai activă”

Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul de pace” al lui Putin pentru Ucraina

Rusia a lansat o rachetă Soiuz cu peste 50 de sateliți la bord. Doi dintre aceștia sunt ai Iranului

Alegeri SUA 2024. Un influencer pro-Trump recunoaște că a primit bani de la un propagandist rus pentru a posta clipuri false

Partenerii noștri