Live

Resturile unei rachete spațiale s-au prăbușit peste un sat din China, provocând panică printre localnici. Aerul este „extrem de toxic”

Data actualizării: Data publicării:
În videoclipuri se vede cum un obiect lung și cilindric cade din cer deasupra unui sat și se izbește de pământ la marginea unui deal, lăsând în urmă un fum galben. Colaj capturi foto: X

Resturile unei presupuse rachete lansate de China au căzut peste un sat din sud-vestul țării, lăsând în urmă un fum galben „foarte toxic”, în timp ce localnicii pot fi văzuți fugind de frica unei posibile explozii, potrivit mai multor videoclipuri postate pe rețelele sociale chineze și filmărilor primite de CNN de la un martor local.

Scenele dramatice au fost postate online la puțin timp după decolarea rachetei Long March 2C sâmbătă de la Centrul de Lansare a Sateliților din Xichang, în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei.

Racheta a trimis pe orbită Monitorul de Obiecte Variabile Spațiale, un satelit puternic dezvoltat de China și Franța pentru studierea celor mai îndepărtate explozii stelare, cunoscute sub denumirea de explozii de raze gama.

Liderul țării, Xi Jinping, s-a angajat să transforme China într-o putere spațială dominantă, crescând semnificativ numărul de misiuni spațiale pentru a putea concura cu alte mari puteri, precum SUA.

Lansarea de sâmbătă a rachetei a fost descrisă drept un „un succes total” de către Corporația de Știință și Tehnologie Aerospațială a Chinei (CASC), o companie de stat care a dezvoltat racheta Long March 2C.

Într-un videoclip postat pe Kuaishou, un site chinezesc pe care se publică videoclipuri scurte, se vede cum un obiect lung și cilindric cade din cer deasupra unui sat și se izbește de pământ la marginea unui deal, lăsând în urmă un fum galben.

Videoclipul a fost filmat în satul Xianqiao din provincia Guizhou, aflată în vecinătatea provinciei Sichuan, de unde a fost lansată racheta.

Într-un alt videoclip se vede cum sătenii, printre ei și copii, aleargă speriați în timp ce resturile rachetei cad înspre pământ. Unii dintre ei își acoperă urechile, așteptându-se probabil la o explozie mai puternică.

Martorii au spus pe rețelele sociale că au auzit o explozie după ce obiectul s-a prăbușit la pământ. „Era un miros înțepător [în aer] și [s-a auzit] sunetul unei explozii”.

Într-o notificare guvernamentală care a fost ștearsă de autorități, dar a fost repostată apoi de un localnic la scurt timp după lansare, oficialii au anunțat că orașul Xinba, din apropiere de satul Xianqiao, va desfășura sâmbătă o „misiune de recuperare a resturilor rachetei”.

Oamenii din zonă au fost sfătuiți să iasă din locuințe și alte clădiri cu o oră înainte de lansarea rachetei și să se împrăștie în zone deschise de unde se poate observa cerul. Ei au mai fost avertizați să stea cât mai departe de resturile rachetei pentru a nu se expune la „gaze toxice și explozii”, potrivit notificării.

Locuitorilor li s-a interzis să facă poze cu resturile rachetei sau să posteze și să distribuie „videoclipuri relevante online”.

„Este extrem de toxic și cancerigen”

Resturile par să provină de la unul dintre propulsoarele (boosters) rachetei Long March 2C, care folosește un combustibil lichid ce conține tetroxid de azot și dimetilhidrazină nesimetrică (UDMH), potrivit lui Markus Schiller, un expert în rachete și cercetător al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.

„Această combinație creează mereu urme de fum portocaliu. Este extrem de toxic și cancerigen”, a spus Schiller. „Orice ființă vie care îl inhalează va avea mari dificultăți în viitorul apropiat.”

Astfel de incidente au loc destul de des în China, din cauză că rachetele lansate de obicei din zone din interiorul Chinei zboară pe deasupra unor regiuni locuite.

China folosește pentru majoritatea lansărilor de rachete spațiale unul din trei locuri de lansare: Xichang, în sub-vestul țării, Jiuquan, în deșertul Gobi, în nord-vest, și Taiyuan, în nord. Aceste baze au fost special construite cât mai departe de regiunile de coastă în timpul Războiului Rece din motive de securitate.

Propulsorul rachetei Long March 2C s-a prăbușit peste satul Xianqiao, aflat în apropiere de locul de lansare a rachetei. Captură foto: X

În 2016, un al patrulea loc de lansare a fost inaugurat în Wenchang, insula Hainan, în cea mai sudică provincie a Chinei.

NASA și Agenția Spațială Europeană lansează de obicei rachetele din locații aflate pe coastă înspre ocean, potrivit lui Schiller. Agențiile spațiale occidentale au renunțat în mare parte la combustibilii foarte toxici pentru programele spațiale civile, dar China și Rusia încă le folosesc.

Resturi ale rachetelor s-au mai prăbușit în trecut asupra satelor din China. În decembrie 2023, astfel de obiecte au lovit două case. În 2002, un băiat din nordul Chinei a fost rănit după ce fragmentele rezultate în urma lansării unui satelit au căzut peste satul său din provincia Shaanxi.

„Mă aștept că vom vedea astfel de lucruri pentru mult timp, mulți ani de acum înainte”, a prezis Schiller.

În 2021, NASA a criticat dur China după ce resturi provenind de la racheta Long March 5B, scăpată de sub control, s-au prăbușit în Oceanul Indian la vest de Insulele Maldive, după ce au reintrat în atmosferă.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O rachetă aflată în teste s-a prăbușit în centrul Chinei. Autoritățile susțin că resturile au ajuns într-o „zonă sigură”

Avertisment DNSC: Un domeniu cumpărat de chinezi e folosit pentru a infecta 100.000 de site-uri. Ce utilizatori sunt expuși

Xi Jinping vorbește de "modernizarea" Chinei și "reforme", într-un moment critic de criză imobiliară și șomaj

Fostul ministru al apărării din China, Li Shangfu, exclus din Partidul Comunist

Partenerii noștri