Live

Replica Kremlinului la amenințarea SUA cu sancțiuni personale împotriva lui Putin: „Nu este dureros, este distructiv”

Data actualizării: Data publicării:
Prreședintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Kremlinul a calificat miercuri drept „distructivă” ideea unor sancţiuni americane îndreptate personal împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, menţionată cu o zi în urmă de Joe Biden, în cazul unei invazii ruse în Ucraina.

„Din punct de vedere politic, nu este dureros, este distructiv”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că aceste sancţiuni nu vor avea niciun efect, scrie Agerpres, preluând AFP.

Atunci când Washingtonul sancţionează personalităţi străine, aceasta implică cel mai adesea îngheţarea activelor lor şi interzicerea tranzacţiilor cu Statele Unite.

În acest context, Peskov a subliniat că legislaţia rusă interzice în principiu înalţilor responsabili ai ţării să dispună de active în străinătate, apreciind prin urmare că astfel de măsuri „nu sunt deloc dureroase” pentru autorităţi.

Anchete realizate de media independente ruse, precum site-ul „Proekt.media”, relevă că lucrurile nu stau tocmai aşa, mulţi oficiali de la Moscova ascunzându-şi averile în zone offshore.

Întrebat marți de o jurnalistă dacă ar putea lua în considerare instituirea de sancţiuni împotriva preşedintelui rus în persoană, Joe Biden a răspuns: „Da”, adăugând: „Le pot concepe”.

Dacă Rusia „invadează întreaga ţară” şi „chiar mai puţin”, vor fi „consecinţe enorme” şi asta „ar schimba lumea”, a mai afirmat preşedintele american.

Joe Biden nu a precizat însă natura acestor eventuale sancţiuni împotriva preşedintelui rus.

Rusia a desfăşurat în ultimele luni zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina şi şi-a înmulţit manevrele, stârnind temeri privind o invazie în ţara vecină.

Dacă Moscova dezminte orice intenţie în acest sens, Kremlinul insistă asupra unor garanţii în scris, constrângătoare din punct de vedere juridic, pentru securitatea sa, inclusiv promisiunea SUA că vor respinge aderarea Ucrainei la NATO.

După o serie de discuţii diplomatice săptămâna trecută între Rusia, pe de o parte, şi SUA, NATO şi OSCE, pe de alta, o reuniune a consilierilor diplomatici ai preşedinţilor rus, ucrainean, francez şi cancelarului german urmează să aibă loc miercuri în aşa-numitul format „Normandia”, în care Parisul şi Berlinul au rol de mediatori.

„Sper că va fi o discuţie bună, deschisă şi care se va solda cu rezultate maxime”, a spus Dmitri Peskov. Din partea Rusiei la aceste discuţii participă Dmitri Kozak, şeful adjunct al administraţiei de la Kremlin, responsabil de dosarul ucrainean.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Au stârnit hohote de râs în direct, după rezultatele parțiale ale alegerilor: ”Lucrurile sunt cam clare” / ”Eu așa zic”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un general rus care a raportat victorii inexistente de pe front a fost mazilit de Putin. „Poți face greșeli, dar nu poți minți”

Fostul președinte taiwanez îndeamnă SUA să acorde prioritate ajutorării Ucrainei în detrimentul țării sale: „Noi încă mai avem timp”

Femeile finlandeze care se antrenează de teama unui război cu Rusia. „Este posibil să fim următorii”

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

Partenerii noștri