Live

Renew pierde din nou europarlamentari - formațiunea ANO din Cehia anunță că se retrage din grupul european

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Europarlamentarii partidului ceh ANO, al fostului premier Babis, vor părăsi formațiunea europeană Renew Europe din Parlamentul European, a anunțat fostul lider ceh într-o conferință de presă, vineri, conform Politico. E o nouă lovitură pentru grupul Renew, care ajunsese deja pe locul patru ca număr de mandate în PE, fiind depășit de grupul suveraniștilor, ECR.

ANO a ieșit pe primul loc în alegerile europarlamentare din Cehia și era unul dintre partidele cheie din această formațiune europeană, dominată de partidul lui Macron și de partide precum VVD-ul lui Mark Rutte.

„Decizia a fost luată ieri. Plecăm din Renew pentru că nu ne putem îndeplini programul acolo. Nu vrem să ne trădăm votanții”, a declarat Ondrej Knotek, europarlamentar al ANO, reales la alegerile de acum două săptămâni.

ANO va părăsi și familia europeană ALDE – „Renew și ALDE au poziții diferite față de mișcarea ANO”, a declarat Babis la conferința de presă.

„Deși regretăm că partidul ANO a decis să meargă pe o cale care o să-i îndepărteze de valorile liberale, ALDE și partenerii săi din PE vom rămâne uniți în misiunea noastră de a promova valorile liberale și vom continua să facem asta, reflectând încrederea pe care votanții noștri și-au pus-o în noi”, a transmis ALDE, într-un comunicat.

Babis se afla de multă vreme într-un conflict tăcut cu mulți dintre membrii familiei liberale, în condițiile în care și el dar și partidul său au început să preia tot mai multe teme populiste, anti-imigrație și anti-ecologiste.

„Ne-am prezentat în alegeri pentru a lupta cu imigrația ilegală, pentru a schimba Green Deal-ul, care ne distruge industria europeană și agricultura și ar un impact negativ asupra cetățenilor”, a declarat Babis.

Decizia sa va fi, însă, văzută bine de mulți dintre cei aflați de partea mai progresistă a Renew, inclusiv de europarlamentarii lui Macron. În această săptămână, o scrisoare transmisă de membrii partidului Volt remarca că unul dintre motivele pentru care au preferat să se alăture Verzilor în loc de Renew a fost prezența partidului lui Babis.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban anunţă o nouă alianţă a partidelor de extremă dreapta în Parlamentul European

Precizările BEC după anunţul REPER: Curtea de Apel a obligat la soluţionarea cererilor de renumărare a voturilor, nu la renumărare

„Bravo mie!” Șoșoacă susține că a ajuns să influențeze agenda politică din UE, după ce a fost respinsă de partidul extremist german AfD

Cehia face noi eforturi pentru a găsi donatori care să se alăture inițiativei sale de a ajuta Ucraina cu muniție

Partenerii noștri