Live

Renato Usatîi, pe locul trei, anunță că nu susține niciun candidat în al doilea tur. Cine înclină balanța în alegerile din Moldova

Data actualizării: Data publicării:
La 3 noiembrie, în Republica Moldova se va desfășura turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Foto: Profimedia Images

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care s-a clasat pe locul al treilea la turul întâi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că nu va face alegătorilor săi nicio recomandare de vot pentru turul al doilea, prevăzut să se desfăşoare duminica viitoare şi care se anunţă extrem de strâns. Alți candidați în alegeri, clasați pe locurile următoare, și-au exprimat deja susținerea pentru candidatul socialiștilor, iar câțiva sunt așteptați să-și exprime opțiunea.

Usatîi a spus că nu va susţine pe niciunul dintre cei doi candidaţi care au intrat în turul II al alegerilor prezidenţiale, iar politicianul a îndemnat cetăţenii să voteze candidatul pe care-l consideră ei potrivit, relatează NewsMaker.

Renato Usatîi a obţinut 13,79 la sută din voturi după primul tur al alegerilor prezidenţiale, în timp ce actuala preşedintă Maia Sandu, candidată din partea PAS, a avut 42,49 la sută din voturi, iar Alexandr Stoianoglo, susţinut de socialişti (PSRM), 25,95 la sută, amintește News.ro.

Critici egale

Renato Usatîi a criticat luni atât PAS, cât şi PSRM, acuzându-le de atacuri împotriva sa şi a partidului său de-a lungul timpului. Prin urmare, politicianul a menţionat că nu va sprijini pe niciunul dintre candidaţi în turul II.

„Vreau să vă declar cu toată certitudinea că eu, Renato Usatîi, nu voi vota niciun candidat. Dar, în acelaşi timp, vreau să menţionez că eu nu am dreptul să decid ce să facă cetăţenii ţării noastre: şi cei care m-au votat pe mine, şi cei care au votat alte partide politice. Fiecare cetăţean trebuie să-şi asume responsabilitatea personală pentru alegerea şi votul său. Procedaţi cum consideraţi de cuviinţă. Dvs. trebuie să decideţi pe cine şi cum îl veţi vota sau dacă veţi merge sau nu la alegerile prezidenţiale”, a spus el.

Figură controversată în politica din Republica Moldova

Renato Usatîi, al cărui fief electoral este considerată regiunea Bălţi, este o figură controversată în politica din Republica Moldova. Iniţial un prorus, cu afaceri în Rusia, el şi-a schimbat orientarea prorusă după ce autorităţile ruse au emis pe numele lui un mandat de arestare şi a fost dat în urmărire internaţională în 2016, fiind bănuit că a pus la cale asasinarea unui om de afaceri rus.

Usatîi a candidat la preşedinţie şi în 2020, când s-a clasat tot pe locul al treilea, având atunci 16,09 la sută din voturi. În turul al doilea a susţinut-o, în mod aparent paradoxal, pe Maia Sandu, care avea 36,16 la sută din voturi în turul I şi care a câştigat preşedinţia în faţa lui Igor Dodon (32,61 la sută voturi în turul I), preşedintele de atunci. Maia Sandu a avut în turul al doilea peste 57 la sută din voturi, un scor categoric care a fost atribuit atunci atât diasporei, cât şi susţinerii lui Usatîi.  

Maia Sandu a cerut electoratului celorlalți candidați proeuropeni să o susțină

La turul I al alegerilor prezidenţiale din 20 octombrie 2024, au participat 11 candidaţi, unii dintre ei în mod clar proruşi, gravitând în jurul oligarhului fugar Ilan Şor, refugiat la Moscova, în timp ce alţii au susţinut că sunt proeuropeni. Maia Sandu le-a cerut alegătorilor care au votat-o în turul I să-i mobilizeze şi pe alţii şi s-a adresat şi electoratului celorlalţi candidaţi proeuropeni, inclusiv al lui Renato Usatîi, să o susţină în noua bătălie şi să nu lase ţara „celor care vor să o vândă”.

Ceilalţi candidaţi proeuropeni al căror electorat este curtat acum de Maia Sandu sunt Ion Chicu - 2,06 la sută, Octavian Ţîcu - 0,93 la sută, Andrei Năstase - 0,64 la sută şi Tudor Ulianovschi - 0,52 la sută. Acesta din urmă a anunţat că are drept condiţii demiterea actualului guvern şi continuarea parcursului proeuropean al ţării.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat, luni, că va remania Guvernul de la Chişinău, în cazul unei victorii în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie, potrivit Agerpres.

Sandu a declarat, în cadrul unei dezbateri electorale organizată de postul public de televiziune Moldova 1, că are în vedere schimbarea unor miniştri din Cabinetul lui Dorin Recean până la sfârşitul acestui an. Liderul de la Chişinău a subliniat, de asemenea, că instituţiile de stat "sunt libere şi astăzi să meargă să pună cătuşe" miniştrilor suspectaţi de fapte de corupţie.

Cei care fac front comun împotriva Maiei Sandu

În ceea ce-i priveşte pe candidaţii consideraţi proruşi, unul dintre ei este fosta guvernatoare din Găgăuzia, Irina Vlah, care a obţinut 5,38 la sută din voturi în primul tur. Potrivit  agora.md, Irina Vlah, candidata care a ajuns pe a patra poziţie după numărul de voturi în primul tur al prezidenţialelor, a îndemnat cetăţenii să voteze împotriva Maiei Sandu. „Pe 3 noiembrie scăpăm de Maia Sandu, iar în 2025 – de PAS. Doar astfel putem salva R. Moldova”, a declarat Irina Vlah. Ea a îndemnat electoratul să participe masiv la votul din 3 noiebrie.

O altă candidată care se bucură de susţinerea lui Ilan Şor este fosta procuroare Victoria Furtună, care în turul I a obţinut 4,45 la sută din voturi. De asemenea, fostul premier Vasile Tarlev (3,19 la sută din voturi în primul tur) este considerat un apropiat al socialiştilor, astfel că bătălia pentru turul al doilea se anunţă foarte strânsă, dacă nu sunt puse la socoteală voturile lui Usatîi. În fieful lui electoral, Bălţi, al doilea oraş ca mărime din Republica Moldova, s-a votat preponderent antieuropean la referendumul organizat concomitent cu primul tur al alegerilor prezidenţiale din 20 octombrie 2024.

Tarlev vrea înlăturarea „rădăcinii tuturor relelor”

Fostul candidat la șefia țării, Vasile Tarlev, și-a îndemnat suținătorii să voteze împotriva Maiei Sandu în turul II al alegerilor prezidențiale. „Avem nevoie de un ultim pas, decisiv, pentru a o elimina pe cea care este rădăcina tuturor relelor și care nu permite țării noastre să se dezvolte pe un făgaș normal”, a scris Tarlev, potrivit unimedia.info.

„Guvernarea Sandu și actualele „elite” ce conduc Moldova și-au expus neputința și impotența. Ei au distrus economia țării și sunt împotmoliți în corupție, vânzându-ne pământurile, întreprinderile cheie și chiar cel mai sacru lucru - viața și sănătatea concetățenilor noștri. Aceste autorități incompetente transformă sistematic Moldova într-o zonă gri și într-un deșert. Copiii noștri sunt forțați să-și părăsească patria în căutarea unor venituri mai mari. În loc să restabilim economia națională și să creăm prosperitate, bunăstare pentru oameni, suntem forțați să construim o altă bază militară pentru următorul război. Încă mai avem o șansă de a opri acest lucru. Este important să înțelegem cât de ipocrită este întreaga campanie electorală a Maiei Sandu”, a spus Tarlev.

La rândul său, fostul candidat Ion Chicu și-a îndemnat alegătorii să voteze împotriva Maiei Sandu, deci pentru Alexandr Stoiangolo, argumentând că Sandu constituie un pericol pentru stabilitatea democratică și prosperitatea țării, potrivit protv.md. Candidatul Partidului Consolidării și Dezvoltării Moldovei a scris în pagina de Facebook că-și felicită colegii care au candidat la prezidențiale și îi roagă ca fiecare în parte să-și încurajeze alegătorii să voteze împotriva Maiei Sandu. „Haideți să fim cinstiți cu alegătorii noștri. Dom Renato Usatîi - ce ziceți?”, a scris Chicu în finalul postării.

ISW: Rusia va încerca să împiedice realegerea Maiei Sandu

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se vor duela în turul doi al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 3 noiembrie. În urma primului tur, Sandu a obținut un scor de 42,49%, iar Stoianoglo - 25,95%. Bătălia pentru turul al doilea se anunţă foarte strânsă, dacă nu sunt puse la socoteală voturile lui Usatîi.

Rusia va încerca, cel mai probabil, să împiedice la 3 noiembrie o nouă alegere a Maiei Sandu în funcția de președinte a Republicii Moldova și ar putea recurge chiar și la declanșarea protestelor violente, fie înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor, fie după, se arată într-un raport al analiștilor ISW (Institutul american pentru Studii de Război), în care se face referire atât la alegerile din Republica Moldova, cât și la cele din Georgia.

ISW face referire, potrivit TVR Moldova, inclusiv la faptul că Ilan Șor a finanțat pregătirea tinerilor moldoveni în Serbia, unde au învățat tactici de protest și destabilizare, care implicau arme și explozibili.

„Aceste rapoarte sugerează că Moscova încearcă să declanșeze proteste violente în Moldova și, deși autoritățile moldovenești au arestat unele persoane implicate în schema de formare, rămâne amenințarea ca actorii legați de Kremlin să încerce să stimuleze violența, fie înainte de 3 noiembrie, fie în săptămânile următoare pentru a contesta rezultatele”, se spune în analiza ISW.

 

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elon Musk a comentat anularea alegerilor din România. Ce spune miliardarul despe decizia CCR de reluare a scrutinului

Deputatul PNL Alexandru Muraru: Crin Antonescu este o „propunere serioasă” de candidat la Președinția României

Maia Sandu îi cere lui Putin să lase Republica Moldova în pace: Vrem ca moldovenii să decidă și nu banii Kremlinului

Nicușor Dan crede că președintele Iohannis n-ar trebui să demisioneze. „Suntem sub o încercare de destabilizare din partea Rusiei”

Partenerii noștri