Live

Relații tensionate între Coreea de Sud și Rusia. Moscova îl critică pe președintele Yoon pentru comentariile „odioase”

Data actualizării: Data publicării:
Colaj foto: Maria Zakharova și Yoon Suk Yeol / Sursa foto: Profimedia Images

Coreea de Sud a cerut diplomaților ruși să depună plângeri cu privire la criticile Moscovei la adresa președintelui Yoon Suk Yeol pentru observațiile acestuia cu privire la arsenalul nuclear al Coreei de Nord, numite de purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei „odioase”, a anunțat Ministerul de Externe sud-coreean, transmite Reuters.

Chung Byung-won, ministrul adjunct de externe al Coreei de Sud pentru afaceri politice, l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul Georgy Zinoviev pentru a spune că atacul Moscovei la observațiile lui Yoon nu va avea decât un impact negativ asupra relațiilor dintre cele două țări, a spus ministerul.

„Viceministrul Chung a spus că este foarte regretabil că Rusia a ignorat adevărul și a protejat necondiționat Coreea de Nord în timp ce a criticat remarcile liderului într-un limbaj extrem de nepoliticos și a subliniat că acest lucru nu va face decât să înrăutățească relațiile dintre Coreea și Rusia”, a spus ministerul într-un comunicat.

Președintele rus Vladimir Putin și-a adâncit legăturile cu rivalul Seulului, Coreea de Nord, de la invadarea Ucrainei în 2022. Statele Unite și aliații săi au condamnat ceea ce spun că sunt livrări semnificative de rachete nord-coreene către Rusia pentru a-și ajuta efortul de război.

Yoon a declarat miercuri la o întâlnire a oficialilor din apărare și securitate: „Regimul nord-coreean trece prin foc și apă doar de dragul menținerii regimului său totalitar ereditar, ignorând în același timp în mod flagrant dreptul internațional și rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU prin comerțul cu arme cu Rusia. "

A doua zi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a calificat remarcile lui Yoon „în mod evident părtinitoare”.

Ea le-a spus reporterilor că comentariile „par odioase”, având în vedere tensiunile tot mai mari din peninsula coreeană, „în primul rând din cauza politicii nesăbuite a Statelor Unite și a aliaților săi, inclusiv Coreea (de Sud) și Japonia”.

Ministerul de Externe al Seulului a declarat duminică că Chung s-a întâlnit vineri cu ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, şi i-a transmis poziţia severă a Seulului cu privire la cooperarea militară dintre Phenian şi Moscova. Kim Gunn, trimisul nuclear al Seulului, s-a întâlnit și cu Rudenko, a spus ministerul.

În declarație se spune că Chung și Rudenko au discutat și chestiuni legate de războiul Rusiei în Ucraina.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat duminică că a avut loc „un schimb de opinii” în timpul întâlnirilor lui Rudenko de la Seul cu Chung și alți oficiali.

„Partea rusă și-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la escaladarea bruscă a tensiunilor în subregiune”, se arată într-un comunicat.

„S-a afirmat clar că sursa sa principală este politica provocatoare iresponsabilă a Washingtonului, care, în propriile sale scopuri geopolitice, este de a încuraja aliații regionali să-și pună în aplicare planurile agresive, pline de consecințe imprevizibile, inclusiv în sfera militară”, se mai spune în comunicat.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Andrei Rudenko, a efectuat o vizită la Seul, a anunţat duminică Ministerul sud-coreean de Externe, informează AFP. Rudenko s-a întâlnit vineri cu omologul său Chung Byung-won pentru discuţii privind războiul din Ucraina şi afacerile bilaterale, a precizat ministerul sud-coreean într-un comunicat.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri